Inimesed
31. jaanuar 2009, 00:00

17 aastat vastu pidanud «Südameasi» lõpeb

Eestiski hulgaliselt fänne kogunud Briti seriaal «Südameasi» on sunnitud rahapuudusel otsad kokku tõmbama. Armastatud politseisari on Suurbritannias ekraanil püsinud 1992. aastast saadik.

Uudise, et Briti vanim kommertstelekanal ITV lõpetab «Südameasja» väntamise, tegi teatavaks ajaleht Daily Mirror. Alles eelmisel nädalal oli ITV teatanud, et teise ülipopulaarse ja staažika seriaali «The Bill» osade arvu kärbitakse poole vähemaks. 1960ndatel hargneva politseisarja «Südameasi» saatus on juba pikemat aega vaekausil olnud. Selle väntamine on kulukas – kulukam kui näiteks staaride televõistlus «Jäätantsud tähtedega», mis on ITVle ohtralt vaatajaid toonud.

Suurbritannias filmitakse praegu «Südameasja», aga Daily Mirrori teatel jääb see hooaeg viimaseks. Vändatavale 24 osale lisa ei tule. Eesti Televisioon näitab praegu igal argipäeval 2003. aasta osi. ITV lööb hingekella ka «Südameasjast» võrsunud haiglasarjale «The Royal». «Südameasja» lõpulejõudmine on ränk hoop kogu näitlejaskonnale ja võttegrupile. Daily Mirrori teatel on kõik seriaaliga seotud inimesed ITV otsusest lausa šokeeritud.

1992. aastal eetrisse jõudnud lugu Londoni politseinikust Nick Rowanist (Nick Berry), kes oma perearstist naise Kate’iga (Niamh Cusack) Yorkshire’i krahvkonna külla kolima on sunnitud, võitis kohemaid briti vaatajate südamed. Nicholas Rhea alias Peter N. Walkeri pool-autobiograafilistel bestselleritel «Constable» põhinev sari mõjus soojuse ja elulähedusega, samuti põnevate juhtumitega. Elu provintsis ei osutunud külakordnikule ja tema tohtrist prouale sugugi nii idülliliseks, kui algul paistis. Nickil tuli tihtilugu lahendada pätitempe, kogu perel aga harutada keeruliste inimsuhete sasipundart.

Oma hiilgeajal tõmbas «Südameasi» Suurbritannias teleri ette 15 miljonit inimest. Ent eelmisel aastal langesid reitingud rekordmadalale. «Südameasja» 18. hooaja osad kogusid vaid 5,5 miljonit vaatajat. Britte huvitas märksa enam samal ajal BBC1 kanalil peetav tähtede tantsusaade «Strictly Come Dancing».