DEMOKRAATIDE KONGRESSIL: Augustikuisel demokraatide kongressil kõnet pidades andis Michelle Obama oma mererohelise kleidiga mõista, et tema meest presidendikandidaadiks kuulutades ootab ameeriklasi lootusrikas tulevik. Minimalistliku kleidi autor oli Maria Pinto. Foto: Getty Images
Inimesed
24. jaanuar 2009, 00:00

Saabunud on trendidiiva Michelle O ajajärk! (17)

"Võta koomale, Angelina. Sina ka, Madonna, rääkimata poplipakate, kõmutüdrukute, "Keskkoolimuusikali" vilistlaste ja isegi potentsiaalsete Oscari diivade karjast, kes kõik on ühtäkki teisejärguliseks muutunud," kuulutab USA stiiliajakiri. Riigi kuumimaks trendinäitajaks on tõusnud värske esileedi Michelle Obama.

"Michelle Obamast kiirgab jõulist ja isikupärast stiili," iseloomustab Women’s Wear Daily esimest mustanahalist USA esileedit. 45aastasel Princetoni ja Harvardi juristiharidusega Michelle Obamal on kõik eeldused korraldada Valges Majas samasugust moerevolutsiooni, nagu 1960ndail külvas Jacqueline Kennedy. Šikkmodern presidendiproua on USA moetöösturite peamine lootus rusuvas majanduskriisis. Michelle O-st on saanud esimene leedi ka trendirindel.

Ilma käisteta lihtne mustvalge kleit, mida Michelle Obama kandis telesaates "The View", müüdi USAs kibekiiresti läbi. Tegu polnud disainerikleidi, vaid 148dollarilise rõivatükiga firmalt White House Black Market, mida võis lubada endale ka täiesti keskmine ameeriklanna. Jay Leno jutusaates tunnistas tulevane USA esileedi, et komplekt, mis tal seljas on, pärineb soodsate hindade poolest tuntud rõivaketist J. Crew. "Netist saab päris head kraami," andis värske moeradar hea vihje. Sedamaid vallandus online-ostupaanika, sest tuhanded ja tuhanded naised ihkasid endale täpselt samasugust kollast kardigani ja pluusi.

Juba Mamie Eisenhower mõjutas soengumoodi

New York Times tunnustab Mi-chelle Obamat just nimelt USA rõivatööstuse edendamises. Ta kannab kord odavketirõivaid, siis aga jälle tunnustatud disainerite Isabel Toledo, Thakoon Panichguli ja Narciso Rodriguezi loomingut. "Proua Obama on ennekõike väga elegantne ja imehea maitsega," kiidab šiki Bloomingdale’si kaubamaja moejuht Stephanie Solomon. "Ta riietub nii, nagu ei pruugiks hea maitse tingimata tähendada kindlat kaubamärki või staatust, vaid seda, et rõivas näeb seljas hea välja ja teeb glamuurseks."

Ameerika esileedide rõivastus on aastakümneid ohtralt tähelepanu pälvinud. Kõigi aegade suurimaks ikooniks kujunes Jacqueline Kennedy oma laitmatult šiki ja moeka stiiliga: pastelsed kostüümid, lihtsa lõikega kleidid, lühikesed jakid, Capri-püksid, karbikujulised kübarad, hiigelpäikseprillid. Tema ihudisaineriks kujunes Oleg Cassini, kes lõi Jackie’le üle 300 rõiva.

Kuid isegi Mamie Eisenhower suutis oma pastelse tädistiiliga jüngreid leida. Ehkki proua Eisenhower kandis tukka kõrge lauba varjamiseks, nõudsid sajad ja sajad ameeriklannad oma juuksuritelt samasugust soengut.

Kui presidendiks sai George Bush seenior, vallandas moebuumi Barbara Bush, kes kandis uhkelt oma hõbehalli juuksekrooni. Ühtäkki olid halli peaga vanaemad šikid.

Michelle O kelmikad kõrvalekalded

Õigupoolest on Michelle Obama üsnagi konservatiivse maitsega. Ta ei ürita supernooruslik välja näha, kuid mõjub ometi värskelt. Ta kannab efektseid värvitoone ja selge siluetiga riideid ning lubab endale pisikesi kõrvalekaldeid reeglistikust: näiteks täiendades tuppkleiti madalate baleriinisussidega, kui iga teine naine paneks jalga keskmise või kõrgema kontsaga kinnise kinga.

Mis veel: Michelle Obama on sportliku keha ja enesekindla hoiakuga. Nii et tema glamuursusest kumab alati välja võluv jõulisus, mis ülikõrgete ootuste saatel ametisse astunud Barack Obama kaasale ja võitluskaaslasele täpselt passib.