Inimesed
21. jaanuar 2009, 00:00

Uno Loobist sünnib suveks muusikal (16)

"Loopi ma isiklikult ei tunne. Niipalju kui ma teda teles olen näinud, niipalju teda tean. Aga bossa, mis on ju olnud Loobi põhileib, mulle iseenesest meeldib," ütleb näitleja Märt Avandi, kes hakkab eeloleval suvel Hardi Volmeri lavastatavas muusikalis noort Uno Loopi kehastama.

"Jah, ääri-veeri on sellest juttu olnud, et ma võiks noort Loopi kehastada," ütleb Avandi. Samas toonitab ta, et ei tea sellest tükist veel peaaegu mitte midagi – isegi mitte seda, kes seal peale tema mängima hakkavad. "Kõik on veel nii lahtine," ütleb Avandi.

Osaleb ka Loop ise

Lavale peaks tulema ka maestro Uno Loop ise. "Loop tuleb lavale koos oma mineviku, oma noorusega," selgitab Volmer. "Nii nad seal siis suhtlevad – noor ja vana. Vana püüab noort õpetada, hoiatada igasuguste vigade ja karide eest, pakkudes talle sellist jumalikku ettehooldust, aga ega noor Uno siis sellest hooli," kergitab Volmer natukenegi katet libretolt, mida, nagu ka muusikali pealkirja, veel olemas ei ole. Libreto kirjutab muusikalile Villu Kangur. Tööpealkirja Volmer aga öelda ei taha.

Muusikaliidee torkas Volmerile pähe, kui ta laulja ja näitleja Peeter Kaljumäega koos istus ja mõtiskles, et Unol Loobil on järgmisel aastal tulemas juubel.

"Mõte teha muusikal 60. aastate imeliste Eesti hittide peale keerles mul peas juba ammu. Kahju ainult, et ma selle ideega Loobi juurde kümme aastat tagasi ei läinud, kui maestro oleks olnud veelgi reipam," raputab Volmer endale tuhka pähe.

Esialgu tuleb suvelavastus

Volmeri sõnul peaks muusikal lavale jõudma Laulasmaa sadamas. "Sellest peaks tulema küllaltki kasin suvelavastus, sestap on seal ka tegelasi kokku seitse-kaheksa. Neid kehastavad kas näitlevad lauljad või siis laulvad näitlejad," selgitab Volmer. "Konkreetseid nimesid ma ei tahaks veel nimetada, kuigi peaaegu kõigiga on saavutatud kokkulepe," ütleb lavastaja.

Volmeri sõnul tahetakse muusikal järgmisel suvel, kui Uno Loop tähistab oma juubelit, viia ka suuremale lavale. "Siis tahaks seda teha juba korralike dekoratsioonide ja täisvalgusega," selgitab Volmer. "See on meie tõsine plaan ja eesmärk. Siis tahaks ka koosseisu suurendada."

Eeloleval suvel on planeeritud muusikali etendada kümme korda. "Esietenduse kuupäev veel paigas ei ole. Aga kuskile juuli keskele ta ilmselt jääb," oletab Hardi Volmer.

Maestro Uno Loop teemat kommenteerida ei soovinud. "Mis siin enne kaagutada, kui veel munagi olemas pole," arvab ta.