Foto: Terje Ugandi/Diivan
Tele
12. jaanuar 2009, 10:13
Täiendatud kl 18.25!

Kaob venekeelse elanikkonna vaadatuim kanal Eestis - PBK (110)

Vene telekanalite vahendaja nõutav 300%-ne hinnatõus sunnib Starmani alates tänasest, 12. jaanuarist lõpetama kõigis pakettides telekanali Pervõi Baltiskii Kanal (PBK) edastamise. PBK asendatakse programmivalikus teiste venekeelsete kanalitega.

Emori teleauditooriumi uuringust selgub, et PBK on Eestis ETV, Kanal 2 ja TV3 järel neljas vaadatuim kanal.

TNS Emori projektijuht Peeter Teedla ütles Õhtulehe veebitoimetusele, et 2008. aastal vaatas PBK kanalit minuti jagu ühel päeval 57 protsenti mitte-eestlastest. 2007. aastal oli sama protsent 58.

Päevas vaatab PBKd 32,6 protsenti vene keelt kõnelevatest elanikest. Aastal 2007 vaatas kanalit 31,5 protsenti. 

Starmani võrguarendusdirektori Indrek Ildi sõnul on Starman sunnitud PBK edastamise lõpetama, kuna läbirääkimisi vene telekanalite vahendaja MTÜ Balti Autorite ja Leviliiduga pole saatnud edu. Samuti ei saa Ildi sõnul nõustuda MTÜ Balti Autorite ja Leviliidu nõutava 300protsendilise hinnatõusuga kanalite levitamisõiguse jätkamiseks.

"Tänases majanduslanguse olukorras pole nii suur hinnahüpe mingilgi viisil põhjendatav, sest saab tulla ainult televaatajate rahakoti arvelt. Balti Autorite ja Leviliit pole meie ettepanekutega nõustunud ega ka mingeid omapoolseid kompromisslahendusi pakkunud. Seetõttu oleme sunnitud asendama PBK Starmani võrkudes teiste venekeelsete telekanalitega. Vabandame nende klientide ees, keda PBK asendamine Starmani programmivalikus teiste kanalitega häirib."

"Viasati klientide jaoks venekeelsete telekanalite osas muudatusi ei ole, nii PBK kui ka Ren-TV kanalid jäävad Viasat Kuld ja Start pakettidesse alles. Soovime pakkuda mitmekülgset ja erinevate vaatajate huvidele vastavat programmi ning siinjuures on meile kindlasti olulised ka venekeelsed kanalid," kommenteeris Viasat Eesti tegevjuht Krista Leppiko.