Kas Mati Undi kogutud teoste mahuks kujuneb kaks või üheksateist köidet?. Foto: Arno Saar
Eesti uudised
6. jaanuar 2009, 00:00

Mati Undi kogutud teoste ilmumine küsimärgi all (24)

Mati Undi lese Lii Undi vastuseisu tõttu on kolm aastat tagasi manalateele läinud kirjaniku ja lavastaja kogutud teoste väljaandmine peatatud.

19köitelist sarja välja anda plaaninud kirjastuse Hermes omanik Tõnis Arro kinnitas möödunud nädalal Eesti Päevalehele, et kirjaniku üks pärijaid Lii Unt on teatanud kirjastusega sõlmitud lepingu lõpetamisest, mis teeb võimatuks kogutud teoste edasise ilmumise.

Kaks või üheksateist köidet?

Arro pessimism on mõne päeva jooksul pisut vähenenud, kuid kindlust, kas kogutud teoste väljaandmisega saab jätkata või mitte, pole tal praegugi. "Läbirääkimised Mati Undi pärijatega käivad taas ning ma loodan väga, et saame kokkuleppele. Millised on läbirääkimiste tulemused, see selgub ehk nädala pärast," pakub Arro. Miks Lii Unt juba sõlmitud lepingut lõpetada soovib, sellele Arro ei vastanud.

Kirjastus Hermes tahtis mullu septembris peetud Tartu teatrifestivali "Unt!" ajaks välja anda kolm Undi teoste köidet. Kultuurkapitali ja kultuuriministeeriumi toetatud megaprojekti raames sai ilmuda vaid kaks proosaraamatut. Trükivalmis on kirjaniku kogutud teoste kolmas köide, millesse tuleb 1975. aastal ilmunud romaan "Via Regia" ning "Teatriglossaarium".

Kui kirjaniku lesega siiski kokkulepe saavutatakse, peaks aasta jooksul lisanduma veel kuni viis Undi proosaraamatut.

Mullu veebruaris eraldas kultuuriministeerium kirjastusele Hermes 170 000 krooni Mati Undi kogutud teoste väljaandmiseks. Arro sõnul ei saa siiski kasumist rääkida. "Hea, kui suurprojektiga nulli jõuame," arvab Arro.

Mälestusteraamat lähedasteta

Mati Undi lesk Lii tõrkus osalemast ka mullu ilmunud mälestustekogumiku "Undi-jutud. Mälestusi Mati Undist" koostamisel. Raamatus meenutavad kirjandus- ja teatrikorüfeed nelikümmend sõpra-tuttavat, kuid lesk ja poeg sõna ei võta.

Mälestuste-pajatuste kogumiku koostaja Kalev Kesküla sõnul võib poeg Indrek Undist ka aru saada, sest Mati tema kasvatamises ei osalenud.

"Indrek ei olnud otseselt raamatusse teksti kirjutamise vastu. Talle tundus, et ta ei ole kultuuritegelaste kõrval just kõige parem isa kultuurilise portree looja. Olen tagantjärele mõelnud, et võinuksin talle ehk rohkem peale käia," kahetseb raamatu koostaja.

Küll ei mõista ta, miks ei nõustunud mälestusteraamatusse midagi kirjutama kirjaniku lesk. "Minu viimastele meilidele Indias elav Lii Unt ei vastanud. Meie paari aasta taguses kirjavahetuses avaldas ta kahtlust, kas ta saab koostatava raamatu eest ikka õiglast tasu. Õigupoolest ütles ta mulle kunagi telefonis, et talle on tehtud mitmesuguseid ettepanekuid, ilmselt siis ise raamat kirjutada. Väikese raha eest ta kaastööd teha ei soovinud. Hiljem kuulsin Tõnis Arro käest, et Undi kogutud teoste avaldamisega on tekkinud suured probleemid," aimab Kesküla võimalikke põhjuseid.

"Töötasime Liiga Eesti Ekspressis koos ning olime head kolleegid. Tema suhtumine Mati pärandisse jääb mulle aga arusaamatuks. Tõenäoliselt ei teeni meil ka Mati Undi taolise korüfee raamatute avaldamiselt just palju ja selle reaalsusega tuleks ka kogutud teoste kirjastamisel arvestada," tõdeb Kesküla, kelle teada on kogutud teoste kirjastajal head suhted Mati Undi poja Indrekuga, kuid Lii Undiga suhtlevat ta advokaadi kaudu. Arro advokaadi kaudu suhtlemist ei kinnita.

Kalev Keskülale teeb muret ka Undi märkmete, käsikirjade ja muude paberite saatus, mis tulevaste põlvede eest siiani varjus.

Eesti kirjandusmuuseumi direktori Janika Kronbergi sõnul on pärijatega korra kokku saadud ja ka paar hõredat meili vahetatud, kuid reaalsete pakkumisteni pole jõutud. "Reeglina taoline pärand kirjandusmuuseumile kingitakse. Praegu on suhtlemine soiku jäänud," tunnistab Kronberg.

Lii Unt elab juba kolmandat aastat Indias, kus tuttavate teada viibib ka Indrek Unt.