KELGURATSANIKUD: «Eile õhtul hakkasime seda hobust tegema ja tänaseks oli valmis,» naerab karukostüümis Kaupo, kes astus võistlustulle koos Tajoga. Kuna roost tehtud loom on tõeline mürakas, tõotab selle juhtimine keeruline olla, sest pidureid nende hobukelgul pole, roolist rääkimata. Foto: Aldo Luud
Inimesed
22. detsember 2008, 00:00

Talvepealinn Otepää sai kingiks tähe

Eile tervitati Otepää keskväljakul talve saabumist. Eri linnu sümboliseerivate kuuskedega ümbritsetud platsil oli avatud turg, kust sai osta peaaegu kõike – maiustustest suuskadeni. Ringi sagisid päkapikumütsides inimesed ja jõuluvanad pakkusid nii silmailu kui ka külmarohtu.

Talve algusest on puudu mõni minut ja sekundeid. Juba hakkavad meeldetuletushelinad mobiilidest kostma. Täpselt kell 14.04 kuulutab päevajuht Vaido Pannel välja, et talv ongi lõpuks alanud.

Otepääl nüüd taevas oma täht

Tallinna linnapea Edgar Savisaar annab Otepääle üle talvepealinna tiitli. Sellega kaasneb kingitus Tallinnalt – Kaljukitse tähtkujus asuv täht numbriga 163 286. Nüüdsest kannab see täht taevas Otepää nime. Tseremoonia lõppu tähistab võimas ilutulestik.

Lava saab enda käsutusse ilmatüdruk Niki koos taustatantsijatega. Kuna külm hakkab juba ligi kippuma, ärgitab Niki rahvast oma lauludele kaasa tantsima. "Kes ise ei oska, tehku nagu Egle ja Ester (Niki taustatantsijad – L. M.)!" on tal nõuanne varnast võtta. Varsti on lava ette ja ka lavale kogunenud lapsi, kes saavad võimaluse laulda ühe jõululaulukese.

Pärast Niki esinemist pole päev veel läbi. Nüüd algab mõõduvõtt kelgutamises. Žürii on karm, kuid õiglane. Kohtunike hulgas on ka laulja Mari-Leen Kaselaan ja "Erisaate" reporter Anatoli Tafitšuk.

Kelgumeistrite fantaasial pole piire

Kõigepealt saavad õiguse võistelda linnade ja valdade väljapandud tiimid. Võitjaks tuleb Otepää meeskond, kus teistega võttis mõõtu ka vallavanem.

Pärast seda tuleb omavalmistatud kelkude kord. Fantaasial on lastud lennata. Küll on kasutusse läinud vanad suusad, telerid, arvutid, autoistmed, kontoritoolid. Ka žüriiliige Anatoli Tafitšuk imestab, kuidas on inimesed leidnud aega midagi nii toredat ja vahvat valmis meisterdada. "Oleks ainult rohkem selliseid inimesi, siis võiks ju väga tihti kelguehitusvõistlusi teha!" ütleb ta.

Võitjateks tuli kolm tiimi, igaühel olid oma plussid ja miinused. Kõige kiiremaks kelguks tunnistati öökapile ja suuskadele ehitatud võistlusriist, kõige omapärasemaks Somaalia neegripoiste kelk (mis muide õieti mäest allagi ei liikunud) ning kaht eelnevat ühendavaks roost valmistatud hobukelk.