Inimesed
13. detsember 2008, 00:00

Mis on «Täiusliku koduperenaise» Anthea supervormi saladus?

«Täiusliku koduperenaise» täht Anthea Turner jagab rääbakatele pereemadele näpunäiteid, kuidas sealaudaga sarnanevas majapidamises võimalikult tõhusalt korda külvata. Ent kuidas suudab Briti teletäht 48aastasena nii heas vormis olla? Oma nõuandeid ei hoia ta õnneks vaka all ka selles valdkonnas.

Anthea Turner jumaldab šokolaadi ja apelsini-piparmündijäätist. «Teate küll seda tunnet, et võtate topsi ette ja mõtlete: ah, ma söön ainult raasukese. Kui ma kodus telekat vaatan, võin terve topsi nahka pista,» räägib telestaar Daily Mirrori intervjuus. Kuid jäätis pole sugugi kõige hullem kaloripomm, mis teleleedi kõhtu kaob. Ta armastab kahe saiaviilu vahele pandud friikartuleid. «See oleks mu viimne söömaaeg siin maa peal.»

Selg sirgu!

Kuidas siis kogu maailma koduperenaiste iidol nii siredas vormis püsib? Ta kaalub 48aastasena vaid 54 kilo. «Ma armastan süüa ja pole üks neid inimesi, kes suudab ainult mungubadest toituda. Nii et põletan liigseid kaloreid treeninguga.» Kui 20ndates eluaastates võimaldas hea ainevahetus tal nosida, mida aga hing ihaldas, siis nüüd peab ta end siiski talitsema ja regulaarselt jooksmas käima. «Kui ma sõidaksin puhkusereisile, jooksin veini, mugiksin kukleid ega teeks mitte mingisugust trenni, võtaksin mitu kilo juurde.»

Anthea usub, et sale figuur sõltub suuresti heast rühist. «Käisin kuni 20. eluaastani balletitrennis. Tugevad kõhulihased aitavad saledam välja näha.» Hommikut alustab telekuulsus kaerahelbekrõbinatega, millele valab peale harilikku või sojapiima. Kella 11 paiku võtab ta tassi kofeiinivaba sojakohvi ja krõbistab ühe küpsise. «Tavaliselt ma purgijooke ei joo, aga vahel premeerin end kokakoolaga.»

Koju jõudes miksib Anthea kiirelt kokku vahemerestiilis eine. «Avan külmkapiukse ja vaatan, mis seal on – tavaliselt veidi sinki, hummust, lehtsalatit või tomateid.» Õhtul eelistavad Anthea ja tema ärimehest abikaasa Grant midagi lihtsat. «Näiteks tüki kana- või loomaliha spinati ja hernestega. Armastan rohelisi köögivilju ja kartuliputru,» ütleb telestaar ning lisab, et üldiselt pole ta peps. «On vähe toite, mida ma ei söö.» Õhtul armastab ta teleka juurde klaasi veini võtta, kuid hommikul läheb ta koos koertega tervisejooksule. «Umbes 20 minutit lippan oma kahe kuldretriiveriga ringi, siis veedan 20 minutit jõusaalis.»

Rämpstoidust üritab ta eemale hoida. «Mu armastatumaid toite on praekala friikartulitega, aga ma ilmselt võtaksin kalalt tainakihi ümbert. Ma pole just jäiga mõtteviisiga, aga vastik on neelata alla asju, mis mulle head ei tee. Hamburgerit sööksin ainult siis, kui olen selle ise teinud või tean täpselt, kust see pärit on.»

Kaloreid Anthea ei loe. «Aga minu mõõteriistaks on mu teksad.» Kui need pitsitama hakkavad, mõistab Anthea, et aeg on kõvemini trenni teha ja tervislikumalt süüa.

54 kilo nimetab Anthea oma ideaalkaaluks. «Olen kitsaste õlgadega ja kerge kondiga. Sellise kehakaalu juures on mul mõistlik kehamassiindeks.» Anthea usub, et kõhnemana näeks ta kehvem välja – iseäranis vanemaks saades. «Kui tunnen end paksuna, saab sellest jagu kõva jooksuga.» Korra on ta elus ka liiga kõhn olnud. Esimese abielu purunedes langes Anthea kehakaal 47 kilole. «Olin väga õnnetu ja riided lotendasid seljas.»

Sööb sageli ja vähe

Oma dieedinipiks nimetab Anthea Turner väikesi ja sagedasi toiduportse. «See kiirendab ka ainevahetust. Pistan alati kella nelja paiku midagi põske, aga see on seesamiseemnebatoon, banaan, rosinad või peotäis pähkleid. Snickersi šokolaadi ega kartulikrõpse ei söö ma iial. Kuna neid mul kodus pole, siis ei teki ka kiusatust.»

Enda sõnul kannab Anthea alkoholi kehvasti ning üle kolme klaasi ta ei joo. «Ma ei saa aru inimestest, kes oma keha hävitavad – kas siis uimastite, suitsetamise või alkoholiga. Mu õde oli puudega ning oleks teinud mida tahes, et kõndida ja normaalset elu elada. Ta suri 14aastaselt, aga kui sulle on antud keha, mis töötab, on sul kohustus selle eest hoolitseda.»

Millised on Anthea ilunipid? «Ajage selg sirgu ja naeratage. Ja majapidamistööd ajavad kenasti higistama. Meie perel on küll kolm eluaset, mille vahet me sõidame, ja meil käivad koristajad, aga mulle meeldib vahel tolmutada. Ma olen nagu «Sõprade» seriaali Monica – väga korralik.»