TAKSIKOER POPI LUGU: Selles VII lennu diplomitöös 1975. aastast ja Merle Karusoo lavastuses mängis Popit Urmas Kibuspuu ja Huhuud Lembit Peterson. Foto: Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum
Inimesed
6. detsember 2008, 00:00

"Kips oli omamoodi näoga." (51)

Näitleja Urmas Kibuspuu saanuks eile 55aastaseks. Tema sarm oli kordumatu, tema nägu on meeles tuhandetel televaatajatel. See üpris tavatu välimusega näitleja sobis ühevõrra nii estraadižanrisse nalja viskama kui ka lüürilistesse või koguni traagilistesse osadesse.

"Jah, Kips oli omamoodi näoga, tal olid suur nina ja karmid juuksed, mis ei allunud üldse töötlusele," räägib Draamateatris 47 aastat töötanud Helve Keller, kelle käe all muutus Urmas Kibuspuu Popiks, Leo Saalepiks ja kümneteks teisteks kujudeks.

"Aga ega ta inetu olnud. Ta oli lihtsalt omamoodi. Tal olid imeilusad silmad. Selged heledad silmad. Tegelikult nende silmade taga oli väga suur hing, samas oli ta äärmiselt kinnine inimene," lisab Keller.

"Ta oli hästi soe inimene. Kips oli üks vähestest näitlejatest, kellega lävisin ka väljaspool tööaega," täiendab 35 aastat teles grimeerijaametit pidanud Heli Prinzthal, kes andis näo Kibuspuu kahupeast Piibelehele, Jaan Tatikale ja teistelegi teletegelastele – Kips tegi televisioonis rohkem kui 200 rolli!

"Urmas kandis elus vuntsi ja habet ja ega ta neist karvadest hea meelega loobuda ei tahtnud. Sellepärast oli ta teles enamikus rollides, nagu oli," ütleb Heli.

"Väga hea näitleja puhul grimm ei ole tingimata eesmärk omaette. Kui ma aga "Pisuhänna" jaoks ta habeme ja vuntsid ära ajasin, ta väga küll sõrgu vastu ei ajanud. Või näiteks "Tabamata ime" puhul sai ta enda habet täiendatud. Ning ükskord ühe telesaate jaoks sai Kipsi pool nägu tehtud nooreks ja pool vanaks."

Nii Heli kui ka Helve räägivad, et grimmitoolis sai Kipsiga lõputult lõõbitud. "Rääkisime igasugustel teemadel. Küll altpoolt-naba-teemadel, küll ülevalt- poolt-nabateemadel. Rääkisime tõesti absoluutselt kõigest," meenutab Helve Keller.

"Kibuspuu oli ka mees, kes mitte kunagi mitte kellelegi ei öelnud inetusi."

Helve sõnul ei hädaldanud ega kurtnud Kips kunagi. "Ma ei teadnudki, et tal on ajukasvaja, ning veel eelmisel õhtul enne tema äraminemist tegin talle grimmi. Ja samal öösel ta surigi. Nii et minu grimm jäi talle viimaseks."

Heli Prinzthal ütleb, et tema kohtus Kibuspuuga viimast korda täiesti juhuslikult Raekoja platsil. "Kips kallistas veel kõvasti ning see tema soe ja rõõmus tunne on mul sees tänaseni. Kui me tütrega ta matusele läksime, hoidsime terve tee teineteise käest kinni ja kordasime, et ei hakka nutma, ei hakka nutma. Aga Draamateatris tseremoonia ajal ei saanud ikkagi pidama ning pisarad voolasid mõlemal lahinal."

238 ETV telesaates osales Urmas Kibuspuu.

Sinna hulka kuuluvad ka telelavastused, samuti on tema kontol paarkümmend teatrirolli.