LEIB LAUALE: Meheiluvõistluste propageerija ja korraldaja Leo Täht ainult missioonitundest peret ära ei elata ning teenib põhipalka Keila-Joa internaatkoolis öökasvatajana. Koolipoistest lubab ta kasvatada tõelised härrasmehed. Foto: Arno Saar
Inimesed
4. detsember 2008, 00:00

Leo Täht: missioonitundest peret ei toida (23)

"See annab õige sisetunde ja rahu," on meesmodellide võistluse "Manhunt Estonia" peakorraldaja Leo Täht oma uues internaatkooli öökasvataja ametis õnnelik. Töö läheb hästi kokku tema missiooniga – poistest härrasmeeste kasvatamisega –, igatahes on see südamelähedasem kui Soomes ehitajana rügada!

"Ma tunnetan, et seal on mingi seos," tõdeb Leo Täht, et öökasvatajatöö ja tema elu mõtte, meheilukonkursside – härrasmeeste koolituse, ütleb ta ise – vahel ei seisagi valgusaastad. Kui Leo paari aasta eest Soomes ehitamas käis, oli teine tubakas: "Tuled pärast tööd koju ega taha mitte millegi peale mõelda, vaid ainult süüa ja magada!"

(Et üks misterivõistluste korraldaja rahaga nii jänni jääb, et peab Soome ehitama minema, ei pea Leo millekski eriliseks: "No paljud spetsialistid on ju läinud. Vahepeal oli ju buum kohe. Aga teate, vaim sellega terveneb – iga füüsiline töö on selline. Saad oma mõtted paika.")

Keila-Joa internaatkoolis, mis loodud südame-veresoonkonna ja reumaatilisi haigusi põdevatele lastele, töötab Leo öökasvatajana juba pool aastat. Nädalas tuleb kolm valveööd.

Üks, millest Leo ikka uhkusega pajatab, on tema merekooli-õpingud. Heldimusega tõdeb ta, et koolipoiste kantseldamine toob õndsad päevad taas meelde – ka Keila-Joal valitsevat distsipliin, kord ja tervislikud eluviisid.

"Lapsed on nutikad, ma ütlen teile!"

Leo hoole all on 14–18aastased poisid. "Siin töötab palju naisi, aga tarvis oli ka meeskasvatajat, kes teeks poistega sporti, käiks nendega metsas ja mere ääres matkal," leiab Leo endal lausa isarolli olevat. Koju pere rüppe pääsevad internaatkooli lapsed ju vaid nädalavahetuseks.

"Noh, eks püsivusega ole natuke tegu," muigab Leo, aga poiste kasvatamist keeruliseks ei tunnista. "Tuleb lihtsalt õigesti läheneda, nad on ju lapsed."

Leo sõnul on poisid tema tegemistega ja kahjuks ka Farmi-Gabrieli ning Risto Kase pärast lahvatanud intriigidega hästi kursis, sest loevad usinalt lehti. "Aga seletan neile, nagu asi on. Ja nad saavad aru," on noore inimese vaim Leo kinnitusel meeldivalt paindlik. "Lapsed on väga nutikad, ma ütlen teile! Võrreldes meie generatsiooniga, on lapsed palju targemad.

Noorsootöö on üks osa mu elust," ütleb Leo – siiralt, sest iludusvõistlused, noormeeste tantsutrupp ja treeneritöö on temale püha ja tõsine. Aga Eestis leiavad ettevõtmised paraku vähe toetust ja ajakirjanduseski ületavad uudisekünnise vaid siis, kui mõni Leo hoolealune skandaaliga maha on saanud.

Aga missioonitundest pere söönuks ei saa (Leol on 20aastane tütar ja 8aastane poeg). Tantsutrupp Nordic Dream Boys pole pärast meesmodellide rinda pistmise "Manhunt Estonia" mulluse võitja Risto Kase õõnestustööd Leole enam raha sisse toonud. Kehvasti mõjus tema mainele juba Farmi-Gabrieli mõne aasta tagune ärplemine, kui too Leolt (viimase süüdistuste kohaselt) varastas ilmakuulsa Chippendales`ide eeskujul loodud trupi Real Men Show ja andis pühale üritusele labase striptiisimeki.

Sellepärast Leo kasvatajatöö vastu võttiski. Nordic Dream Boysi kulud tõusvat iga aastaga. "Trupp sai loodud, et konkursside võitjail oleks väljund ja treeningusüsteem," selgitab Leo. "Aga "tänu" Gabrielile muidugi sai rahvas valesti aru..."

Tants oli Leo põhileib aastate eest ristluslaevadel, kus ta tantsis kuulsas Ester Hellerma trupis. "Aga enne ja pärast seda on mul olnud palju tõsisemad ametid," märgib ta.

Koolitööst vabal ajal tegeleb Leo endiselt Nordic Dream Boysiga ja sepitseb uusi konkursse. "Ja mitte ainult poistega. Tegelen ikka tüdrukutega ka," rõhutab ta. Esimest korda korraldab ta rahvusvahelist võistlust "Mister Baltic Sea", mille finaal peetakse peagi Eestis. Seal võistleb noormehi lausa kümnest riigist. "Tegelen misterlusega juba viisteist aastat (Mister Estonia võistlus – K. P.). Aga olen tagasihoidlik inimene, ei kelgi."

Misterivõistlused = elu ülikool

Poiste kasvatamisele käega lüüa pole Leo iialgi tahtnud, kuigi Eestis on tema töö osutunud tänamatuks: "Näiteks Venezuelas on missindus ja misterlus riigi tasemel. Väga paljudes riikides on see niimoodi. Saadan noormehi igal aastal Hiinasse ja Koreasse võistlema, selles regioonis on just meestevõistlused ikkagi väga populaarsed. Seal saadakse õigesti aru, mis asi see on," arutleb Täht nukralt. "See on, ütleme, elu ülikool, nagu Valeri Kirss on mõnikord öelnud."

Kirsi needusekski on Tähe meelest, et rahvast valatakse siinmail palja ihuga üle ja korraliku võistlusega läbi lüüa on aina raskem. "Asjast saadakse valesti aru," nukrutseb Leo. "Teate, see on ainult Eestis nii. Arenenud riikides on asjad hoopis teisel tasemel."

Kui keeruline oli viimasele Manhunti võistlusele sponsoreid leida? Leo ohkab: "Teate, tegelesin rohkem poiste kui toetajatega. Aga kui siin Risto pasundab igal pool, et ärge tulge võistlema, siis... Tema tekitas sellise negatiivse maine. Kui ta valab Hollywoodis tüdrukutele rinnahoidja vahele jooke, siis mida nende tüdrukute vanemad Ristost mõtlevad! Ja kust see Risto on tulnud – aa, Manhundilt! Selge, jälle Leo Täht! Ja ongi väärarusaam! Mul endal ka ju tütar... Tule taevas appi! Aga tegelikult see ei ole nii, ei ole. Aga olen iga aastaga järjest kindlam, et teen õiget asja!"