Eesti uudised
4. detsember 2008, 00:00

Konrad Mägi õlimaali eest maksti miljon

Eesti kunstiklassiku Konrad Mägi õlimaal osteti enampakkumisel pisut üle miljoni krooni eest. Ostja on Eestist pärit erakunstikoguja.

Esmaspäeval Tallinnas korraldatud E-Kunstisalongi enampakkumisel kasvas Konrad Mägi "Naise portree" hind kaks korda alghinnast suuremaks ja osteti 1 010 000 krooni eest. See ei ole siiski rekordhind, mida Mägi maalide eest on makstud.

Pisut üle aasta tagasi osteti Haus galeriis peetud oksjonil Mägi "Capri maastik" kahe miljoni krooni eest. Rohkem pole avalikel enampakkumistel Eestis ühegi maali eest makstud. Võrdluseks: Eduard Viiralti haruldase monotüüpia eest pakuti samal oksjonil vaid 221 000 krooni.

E-Kunstisalongi juhi Tiia Karelsoni sõnul on Mägi teosed Eesti kunstiturul enim hinnatud.

"Mägi on teinud portreid vähe ja neid liigub kunstiturul haruharva, siis selle kuskil müüki tulek on alati kunstisündmus. Minu teada on nii-öelda vaba veel üks Mägi portree. Kui see välja ilmub, siis on oodata vähemalt sama kõrget hinnapakkumist kui praegu," on Karelson kindel.

Salongijuht soovitab "Naise portree" juures vaadata modelli käsi, mida mitte alati portree-maali juures vaevaks ei võeta kujutada. "Ma ei tea, mis suhe Mägil maalil kujutatud naisega oli, kuid igast pintslitõmbest on näha, et see oli soe. Maalil on kujutatud võluvat ja elegantset daami. Friedebert Tuglas on kirjutanud kunstniku keerulistest suhetest naistega. Võime vaid ette kujutada, millist rolli maalil olev naine tema elus võis etendada. Maalil on palju kunstniku isiklikku emotsiooni ja tundmust ning seega võib vihjeid otsida igast värvilaigust," ütleb ta.

Oksjonil saatis menu ka Mägi õpilaste Albert Kesneri ja Kristjan Tederi maale.