Inimesed
31. oktoober 2008, 00:00

Mick Box: Uriah Heep mängib, kuni publikut jätkub (1)

"Ma arvan, et seni me pensionile ei lähe, kuni meile publikut jätkub," arvab Uriah Heepi kitarrist Mick Box – 1960ndate lõpul alustanud bändi ainus liige, kes on jäänud sinna originaalkoosseisust ja olnud ühtlasi algusest peale grupi põhijõud ning asja arendaja.

Uriah Heep on legendaarne Briti rokkbänd. Peaaegu sama suur nimi kui Black Sabbath või Deep Purple. Plaate on bändilt viimasel ajal vähe tulnud, kuid tuure tehakse kogu aeg. Tihti läbib ringreis ka Eestit ja juba ollakse jälle tulemas: näha saab neid reede õhtul Rock Cafés. Praegu annab bänd kontserte Tšehhis.

Enne Eestivisiiti õnnestus telefoni teel vestelda Uriah Heepi ainsa originaalkoosseisuliikme, kitarrist Mick Boxiga.

Nüüdseks juba 21 albumit

Olete Eestis käinud üpris tihti. Kas teile meeldib siin esineda või tulete hoopis meie kaunite naiste pärast?

(Naerab pikalt). Mõlemal põhjusel. Just täpselt nii! Meil on olnud siin alati hea vastuvõtt.

Millega uuel tuuril üllatate? Mis on varasemaga võrreldes teistsugune?

Me oleme mänginud palju vanu lugusid: "Gypsy", "Easy Livin´", "July Morning". Palju armastuslaule. Nüüd tuli meil uus album välja, mängime selle peaaegu tervikuna ette. Rõhk on muusikal – tuleb pikem kitarrisoolo, trummisoolot mitte. Mingeid pürotehnilisi efekte me ei kasuta.

Miks albumi "Wake The Sleeper" valmimine nii kaua aega võttis?

Asi seisis äri taga. Lugude kirjutamine ja valmimine on üks asi, muusikaäri hoopis teine. Me polnud rahul oma senise plaadifirmaga, see ei toetanud meid piisavalt. Plaadifirma vahetamine ja uue leidmine võttis aega. Ka internetil on oma osa – sealt saab ju muusikat alla laadida tasuta. Veel ühe aasta ootasime oma albumi lõpetamist. Muusikaäri on põrgu!

Vanu liikmeid tagasi ei võeta

Kuidas olete suutnud viimased 20 aastat enam-vähem ühe ja sama koosseisuga mängida?

Ma arvan, et meil on suurepärane loov bändisisene keemia. Igaühel on mugav bändis olla – teeme kõike koos, teeme kõike õigesti. Nagu üks pere.

Trummari olete siiski välja vahetanud. Kas on võimalik, et Lee Kerslake tuleb veel bändi tagasi?

Kerslake on pensionil. Tal pole ka tervis päris korras (telefonis läheb natuke tekstist kaduma, kuid saan aru, et ta just väsitavate kontserdituuride tõttu välja vahetati – Ü. K.). Praegu teeb ta seda, mida teha tahab. Vaevalt ta aga bändi tagasi tuleb. Uuel trummaril (Russell Gilbrook – Ü. K.) on teine tehnika, ta tõi bändi uut energiat. Et edasi liikuda, me vanu bändiliikmeid tagasi ei võta.

Kas tavaline tuuripäev erineb varasemast palju?

Jah. Vanaduspäevil pole enam nii kerge ühest kohast teise rännata. Vahel me siiski paneme õhtul pidu ja tähistame, kuid kord on majas. Distsipliin! Kirg kontserte anda on aga ikka sama.

Mida arvad kunagiste rivaalide, Black Sabbathi ja Deep Purple’i tegemistest?

Me ei vaadanud neid kunagi kui rivaale, see on fännide ettekujutus. Tegelikult olime omavahel sõbrad ja oleme seda praegugi. Nad teevad head muusikat ja ma olen nende tegemistega kursis.

Vabal ajal jalgpallifänn

Uriah Heepi juurde tagasi. Mis sa arvad, kaua veel jätkate?

Ma arvan, et seni pensionile ei lähe, kuni meil publikut jätkub. Kui enam publikut pole, siis pole mõtet mängida. Või kui mängimine enam lõbu ei valmista. Praegu muret pole, selle tuuriga käime läbi 53 riiki. Soosituimad oleme Saksamaal (seal soojendas meid just Thin Lizzy) ja Skandinaavias.

Nagu peaaegu kõik inglased, jumaldad sinagi jalgpalli. Kellele pöialt hoiad? Kas käisid vaatamas aastatagust EMi kvalifikatsioonimängu Eesti ja Inglismaa vahel?

Tottenham Hotspursile. Neil ei lähe praegu hästi, kuid jalgpallis see nii juba kord on – vahel oled tipus, vahel edetabeli lõpus. Eesti ja Inglismaa jalgpallimäng jäi vahele, olin siis tuuril.

Kuidas vaba aega sisustad?

Kui ma rock´n´rollist välja saan, olen pereisa – isa ja abikaasa. Mul on seitsmeaastane poeg. Käime temaga jalgpalli vaatamas ja ujumas. Perega sööme koos lõunat. Endale meeldivad veel pikad jalutuskäigud ja trenni tegemine. Ülo Külm