Inimesed
31. oktoober 2008, 00:00

Dr. No taheti asendada ahvipärdikuga ning veel 21 naljakat Bondi-fakti

Eestlastel tuleb uue Bondi-filmi esilinastust veel nädal aega oodata. Seniks aga parimaid pudemeid Briti lehe Daily Mail Bondi-faktoloogiast.

Šveitsi näitlejanna Ursula Andress on tänu seksikale bikiinistseenile muutunud legendaarseimaks Bondi-tüdrukuks. Kuid tema repliigid luges filmis sisse hoopis Monica Van Der Zyl, sest produtsent Albert R. Broccoli meelest rääkis Andress nagu hollandi koomik.

Enne kui dr. No rolli võeti New Yorgi näitleja Joseph Wiseman, pidasid stsenaristid tegelaskuju veidi kopitanuks, nii et põgusalt kaaluti kurja pilusilmse teadlase asendamist ahvipärdikuga.

"Kuldsilma" näitlejanna Izabella Scorupco nõudis, et teda kutsutaks Bondi-naiseks, sest väljendit "Bondi-beib" pidas ta alandavaks.

President Kennedy jumaldas filmi "Armastusega Venemaalt". Muuseas, sama suur fänn oli tema tapja Lee Harvey Oswald...

Bondi CIA-sõpra Felix Leiterit on kehastanud seitse näitlejat. Tuntuim on vahest Jack Lord, kes mängis "Dr. No-s".

1968. aastal kaaluti Bondi rolli Timothy Daltonit, kes oli toona alles 22aastane. Tema tähelend 007-na saabus alles 1987. aastal.

1970ndatel pakkusid filmistuudio United Artists bossid Bondiks ka Clint Eastwoodi ja Burt Reynoldsit.

Enne kui Austraalia modellile George Lazenbyle langes sülle Bondi roll, oli ta andnud nõusoleku osalemiseks rulldeodorandi reklaamis. Hiljem ostsid Bondi-produtsendid reklaamid ära, et 007 imagot kaitsta.

Kui George Lazenby pärast oma ainsat Bondi-filmi "Tema Majesteedi salateenistuses" (1969) ameti maha pani, sõlmiti leping "Spartacuse" tähe John Gaviniga. Ent kui Sean Connery otsustas filmiks "Teemandid on igavesed" veel ühe korra Bondi rolli naasta, topiti Gavinil peod raha täis ning ta saadeti uksest välja.

1970ndatel ja 1980ndatel einestas Bondi võttetrupp üheskoos Pinewoodi stuudio sööklas. Ent alkohol keelati ära, kui kaks teisejärgulist näitlejat nina täis tõmbasid ning võtted nende pärast edasi tuli lükata.

Nende seas, kes on kirjutanud Bondi-laulu, mis siiski filmi ei läinud, on näiteks Pulp ("Igavene homne") ja Alice Cooper, kes tegi isikupärase versiooni "Mehest kuldse relvaga".

"Mees kuldse relvaga" võtteplatsil käis poksiäss Muhammad Ali, kes läks nii elevile, et lubas filmi kolme nibuga kurjamile Christopher Lee’le pühendada oma järgmise matši. Pühendaski.

"Dr. No" romaanis ähvardavad krabid Honeyt elusalt nahka pista. Nii pidi olema ka filmis, ent ideest tuli loobuda, sest kohale toodud krabisid hoiti külmlaos ning nad suutsid vaevu-vaevu sõrgu liigutada.

"Keravälgu" Domino ossa kaaluti "Dr. Živago" tähte Julie Christie’t, kuid produtsent Harry Saltzman pidas tema büsti liiga väikeseks.

Bondi-laulud mõjusid Saltzmanile tihtipeale šokeerivalt. Ta pidas Paul McCartney "Live and Let Die’d" absurdseks ning Shirley Bassey "Diamonds Are Forever" ajas produtsendi lausa röökima, et see on rõve.

"Kuukulguri" kuninglikul linastusel ajas stseen, kus Drax ässitab koerad vaese Corinne’i kallale, prints Philipi püsti kargama ning hüüdma: "Ära mine metsa, rumal tüdruk!"

Helilooja John Barry on kirjutanud muusika 11 Bondi-filmile. Noored poplauljad pidasid teda oma iidoliks, kuid filmi "Living Daylight" tunnusmeloodiat esitanud A-had nimetas Barry ise "oraks p***es".

"Die Another Day" (eestikeelne pealkiri "Surra veel üks päev" pole just täpne) pealkiri on pärit A. E. Housmani kuulsast luuletsüklist "A Shropshire Lad" – "Kuid see mees, kes võitleb ja pakku jookseb, saab surra mõni teine päev".

Kuldsõrme osatäitja Gert Frobe oli mainekas saksa näitleja, kes paraku ei saanud stsenaariumist sõnagi aru. Enne klassikalise golfistseeni väntamist polnud ei Frobe ega toonane Bond Sean Connery elu sees golfi mänginud.

Roger Moore jättis filmis "Ela ja lase teistel surra" Jane Seymouriga armatsedes sokid jalga.

"Eriti salajase" kuninglikul esilinastusel oli piinlik vahejuhtum. Premjääriga teeniti raha puudega inimeste aasta hüvanguks. Avastseenis aga tõstis Bondi helikopter ratastoolis kurjami õhku ning viskas vabrikukorstnasse. Triin Tael