JOALA ON POPP: Keegi ei suuda Joalalt ära võtta Eesti ühe kõige lüürilisema häälega popmuusiku tiitlit. Tema lood elavad ilmselt aegadest kauem. Foto: Arhiiv
Saund
18. oktoober 2008, 00:00

Eestit on haaranud Jaak Joala laulude maania (88)

Keegi ei suuda Joalalt ära võtta Eesti ühe kõige lüürilisema häälega popmuusiku tiitlit, tema lood elavad ilmselt aegadest kauem. Tänavu on Eesti kontserdilavadel puhkenud tõeline Jaak Joala laulude maania.

Korraga on käigus koguni kaks hiigelprojekti ja kuuldavasti käib käsi hästi mõlemal. Koit Toome tuuritab oma suure eeskuju muusikaga juba kolmandat kuud ja lõpetab novembri lõpul. Kolmapäeval läheb lahti ka galakontsertide sari Eesti suuremates linnades. Joala on popp.

Mida 58aastane suurmeister oma laulude mõnevõrra ootamatust tõusulainest arvab, jääb mõistagi taas saladuseks. Joala suhtleb inimestega väga valikuliselt ja elab erakuelu.

Temast ei tea suurt midagi isegi need, kellega kunagi on koos puudade viisi soola söödud, ansambli Radar liikmed näiteks, kellega koos mööda ühte kuuendikku planeeti tuuritati ja kes oma tähtaastatel andis Venemaal kolme päevaga 23 kontserti. Kauge eldorado on ammu unustatud. Viimati olevat legendaarne poptäht Venesse saanud 1992. aastal.

Paap Kõlar kirub kogu Venemaa epohhi

"See oli tõesti hull aeg," meenutab samuti maapakku Hiiumaale läinud ja seal kümmet eri ekstreemspordiala edendav kunagine Radari trummimees Paap Kõlar. "Lausa kahju oli Jaaku vaadata, ta lasi end aina rohkem ja rohkem võrku mässida ilmselt ise aru saamatagi, kuidas temaga toimetatakse. Meie pidev peavalu oli mingisugune punaste ja totaal­selt vene maitsele orienteeritud heliloojate sündikaat, kes tootis täiesti totakaid, peaaegu idiootseid meloodiaid. Paraadi juhtis David Tuhmanov – tema oli tõeline Kremli laulik –, kelle lood olid kohustuslikus menüüs, aga kes ise oma lugusid ära ei tundnudki. Need sai sedavõrd ümber sätitud. "Põhimõtteliselt koostas ju terve Joala programmi Goskontsert ehk Kreml. Jaagule anti ainult nimekiri."

"Aga oli ka mõni üksik, keda kannatas esitada peaaegu üks ühele. Näiteks Viktor Reznikov, kes kahjuks autoõnnetuses hukkus," ütleb bändikaaslane Sergei Pedersen.

"Tegelikult oli Jaak siiski jäägitu lääne austaja. Tema iidol oli jäävalt Cliff Richard, tasapisi kandus ta üle Billy Joelile. Tuli ka Elton John," meenutab Paap. Ta ei üritagi vaikida, et tegelikult tõi või leivatüki peale siiski Tuhmanovite dünastia. Ja nende sarnased. "Jõle oli küll," tunnistab Paap. "Tollest ajast on suus nii paha maitse, et ükski Colgate seda maha ei pese."

Vally Ojavere tegi sõnad 30le laulule

"Et Joala hiilgeaastatel oli välismaa muusika üsna keelatud, ei ole tema tipplood pelgad tõlked. Mõnest originaalist on alles jäänud ainult pealkiri, kui sedagi," väidab Jaak Joalale peaaegu poolesaja loo sõnad tõlkinud Vally Ojavere.

On ju teada, et Joala ei teinud vähemalt hiilgeaegadel ainsatki lugu. Kogu roosamanna on kogutud välismaalt, millele on eesti sõnum taha pandud.

"Jaagu programmi panid kokku kaks meest ainuisikuliselt. Need olid Jaak ja telerežissöör Leo Karpin, keda võis tollal võtta kui Joala produtsenti. Mõistagi pidid kõik laulusõnad vastama nõukogude moraalile, kus suudlus oli viimasena lubatud, kõik ülejäänu keelatud. Nagu keelati ka perekond Kristi ja Raivo Tammiku spetsiaalselt Jaagule kirjutatud lood pärast seda, kui nad kapitalistlikku põrgusse olid põgenenud," räägib Ojavere.

"Mispärast Jaak oma lood just minu kätte sõnastada tõi – ma ei teagi. Ta oli loomult hästi romantiline inimene. Ütleks veel tänagi, et suur laps. Klappisime hästi. Näiteks lugu "Tooli kõrval tool" oli mõlemale hästi hingelähedane. Ja tegelikult ei öelnud Jaak mulle midagi muud, kui tunnistas kõik heaks ja tõstis ühe sõnapaari vahetusse. Hingel kriibib tänaseni "Salty Dog", mis oli kui Estonia huku enne."

Vally Ojavere on loonud sõnad üle kolmekümnele Jaak Joala superhitile. "Omast peast, sest ma pole inglise keelt iial õppinud. See on kas õnn või õnnetus. Järelikult pole ma saanud mingit mõjutust. Need on südamest sündinud lood."