Foto: ERR
Inimesed
15. oktoober 2008, 00:00

Toompere tõi lasteni Hunt Kriimsilma ja Postikana (1)

"Lahendasin hunti naljaga pooleks, kõik tema vigurid olid ju südamlikud. Aeg-ajalt ta ju oma sõpru alt tõmbas, aga nahka üle kõrvade mitte," rääkis Hendrik Toompere Hunt Kriimsilmast 2000. aastal Eesti Päevalehele antud intervjuus.

Hunt Kriimsilm, kes ilmus sarjas "Kolme põrsakese seiklused" ekraanile juba 1964. aastal, on tänini üks laste poolt armastatumaid tegelasi. Kahe nädala eest hääletasid ka Õhtulehe veebilugejad Hunt Kriimsilma saated ülekaalukalt lemmikuks. Päris oma saate sai tegelane küll alles 1975. aastal, ekraanil püsis erinevate nimedega ("Hunt Kriimsilma 9 ametit", "Reporter on Hunt Kriimsilm" ja "Jälle Hunt Kriimsilm") kuni 1987. aastani.

"Hunt on tegelikult pärit nukuteatri kunagisest etendusest, Uno Leiese kirjutatud tükist "Vihavaenlased" ja ta on kunstnik Raivo Laidre tehtud. Noorenduskuure on talle aga aastate jooksul teha tulnud küll ja küll. Põhiline mure oli see, et karvkate kippus ära kuluma. Ja hambad kulusid ära suure lõksutamisega, praegu on hunt täiesti hambutu. Oma saba liputas hunt nii palju, et see amortiseerus ära, nüüd on tal õnneks uus," rääkis Toompere tollal. "Postikana saatus on palju kurvem – tema oli poroloonist ja lagunes lõpuks päris ära."

Toompere teine meeldejäävam tegelaskuju, Postikana saatest "Kõige suurem sõber", oli ekraanil 1982. aastast 1990. aastani ning jäi lehelugejate lemmiklastesaadete hääletusel teiseks. "Kõige suurema sõbraga" oli näiteks nii, et stsenaariumi paarileheküljelise plaani saime kätte alles samal hommikul. See tuli nagu soe sai, värskelt küpsetatud. Esialgu lugesime paar korda läbi, vaatasime, millest kana võiks rääkida ja millest Leopold," meenutas Hendrik Toompere Postikana mängimist. "Siis kohe nukud kätte, Leopoldile nahk selga ja läkski tegemiseks."