MITMEKÜLGSED, TARGAD, OSAVAD: Kanal 2 üks suuremaid õnnestumisi, uudistemagasin «Reporter», hiilgab multitalentide poolest – lisaks ajakirjanikutööle oskab suurem osa meeskonnast ka laulda ja pilli mängida. Seda neljapäevasel sünnipäevapeol hiilgavalt ka tehti. Koosseis vasakult: Ivar Vigla, Jürgen Fogel, Olaf Suuder, Meelis Rein, Tanel Talve. Foto: Arno Saar
Inimesed
4. oktoober 2008, 00:00
Vaata galeriid telekanali rajust sünnipäevapeost!

Kultuurikanalist kõmuliseks eetriliidriks (3)

Äsja 15. sünnipäeva tähistanud Kanal 2 ei täitnud oma looja Ilmar Taska suurt unistust olla kommertskanal, mis toodab sügavamõttelist kultuuriprogrammi – võrreldes algusajaga on Eesti eetriliidri praegune programm nagu öö ja päev. Vaatajanumbrid aga tõestavad, et valikud on end õigustanud.

Kui Kanal 2 läks 1.oktoobril 1993 esimest korda eetrisse, vältas kogu saatepäev kõigest kolm tundi. Esimene saade oli Riho Undi äsja välja tulnud nukufilm "Kapsapea". Televaatajale tutvustati ka kanali suunitlust, mis oli kultuur ja kunst.

"Kell 19.49 läksime ETV teisest stuudiost tabeli peale, kell 20 läks eetrisse saatepea. All fuajees istus hulk inimesi, koos joodi šampust, tähistamaks, et kõik nii kenasti läks," meenutab Merike Veskus, kes töötab Kanal 2s alates selle loomisest tänase päevani (tema praegune ametikoht on "Reporteri" režissöör).

Esimese Kanal 2 eetripäeva assistent oli Kirsti Timmer, saatepäeva režissöör Mai Uus.

Alguse sai Kanal 2 aga sellest, et Merike käis 1992. aastal USAs ESTO päevadel ja kohtus ammuse hea sõbra Ilmar Taskaga. Merike valgustas Ilmarit Eesti telemaastikul toimuvaist muudatustest – väljastatakse uusi eetrilitsentse ja võimalik on luua erakanaleid. "Kuu aega hiljem oli ta mul ukse taga – Merike, hakkame nüüd televisiooni tegema!" Merike Veskuse töö Kanal 2 heaks algas kaheksa kuud enne telekanali loomist.

Algul läks Kanal 2 eetrisse ETV teisest stuudiost. Ka põhitööjõu leidis Merike Veskus telemajast – mille tegi kergemaks asjaolu, et tollal oli ETVl tava n-ö naistöötajad pärast 55. sünnipäeva pensionile saata. Nende hulgas, kes tulid üle uude telekanalisse, olid näiteks Eesti ilmselt teenekaimad telerežissöörid Norma Jõekalda (praeguse Kanal 2 staari Kristjan Jõekalda ema) ja Valdo Pandiga koos töötanud Mai Uus.

"Hiljem ütles Jüri Makarov, et selle idee eest oleksin pidanud Oscari saama," muigab Merike rahulolevalt.

Kuid tollal oli tal väga raske – paljud kunagised kolleegid suhtusid ETV majas ja ETV jõududega kommertsjaama rajamisse kui reetmisse. "Minu eetikaprobleeme arutati pidevalt peadirektori kabinetis ja kunstinõukogus. See ruineeris mind kohutavalt," tõdeb Merike. Oli ta ju mõelnud, et teeb ETVle teene, kui leiab hiiglasliku majakolaka tühjana seisvale stuudiole rakenduse.

Kui Kanal 2 oli sunnitud ETVst välja Kadriorgu kolima, seisis teine stuudio aastaid kasutuseta. "Pärast pani aeg paika, et väga paljud inimesed, kes mind tollal süüdistasid, töötasid hiljem Kanal 2s," ütleb ta.

Kultuur sponsoreid ei huvitanud

Merike märgib, et kuigi Ilmar Taska tuli kapitalistlikust ühiskonnast, oli ta pärit intelligentsest perekonnast ning kõrge eetikaga. Algaastatel oli Kanal 2s klassikalise muusika programm ooperilauljate ja tipp-pillimeestega, näidati väärtfilme. Taska juhtis ka ise talk-show’sid, külalisteks peamiselt näitlejad-lavastajad.

"Ilmar oli ju filmimees. Ta uskus sinisilmselt, et kommertskanal võib jääda ellu kultuuriprogrammiga. Aga pärast selgus muidugi, et ükski sponsor ei leidnud, et ta peaks toetama mingit head filmi, kunstinäitust. Kõik tahtsid rääkida vaid oma kanakoibadest jne. Sellest oli võimatu läbi murda," nendib Merike.

Taska keeldus seda mentaliteeti omaks võtmast ja isegi solvus teda reaalsusse tuua üritava sõbra peale.

Väliseestlast lõi pahviks ka intriigidepundar, millest tuli tollases nn telesõja (alustavate erakanalite võitlus eetrilubade pärast) olustikus läbi murda.

Kolmandalt kohalt kindlaks liidriks

Kollasemaks muutus Kanal 2, kui Taska telejaama Schibstedile ära müüs. Kas Taska võiks praegugi kibestunud olla, Merike ei tea. Kuid usub, et Taskal tegelikult vedas – ta väljus telebisnisest pankrotti minemata: "Tal olid ehk hingelised kaotused – tema unistus ju ei täitunud. Aga vähemalt majanduslikku krahhi ei tulnud. Ta alustas ju väga väikese kapitaliga, toetasid sponsorid väljaspool Eestit, kes lõpuks oma aktsiad ära müüsid."

Liiderkanaliks tõusis Kanal 2 peadirektor Urmas Oru ja programmijuht Olle Mirme juhtimisel. Praegune programmijuht meenutab: "Kui 2001 sügisel Vilja Palmilt ameti üle võtsin, oli Kanal 2 keerulises olukorras. Positiivne oli, et viimaks ometi oli hakatud panustama omasaadetele. Majanduslikus mõttes oli see aga tõeliselt närune aeg ja vaatajanumbrid olid kõike muud kui rõõmustavad."

Seitse aastat tagasi septembris oli turuliider TV3, järgnes ETV, Kanal 2 oli alles kolmandal positsioonil. Vaadatuimate saadete pingerivis oli enim ETV saateid. "Samas lisas selline olukord hasarti ja adrenaliini, see oli väljakutse, mis õpetas ka väikestest asjadest rõõmu tundma," nendib Mirme.

Tänavu sügisel on Kanal 2 vaadatuim telekanal.