HÕREDAD READ: Oksjoni avakõne ajal oli Kumu auditoorium just nõnda tühi, hiljem sigines õige väheke rahvast juurde. Foto: Marianne Loorents
Inimesed
2. oktoober 2008, 00:00

Tagurpidioksjon päästis heategevuse (1)

Eesti Vähiliidu korraldatud heategevusoksjonile kogunes vaid kümmekond potentsiaalset ostjat ja kui 24 taiesest õnnestus maha müüa üksnes kolmandik, lasti käiku plaan B: hindu asuti alandama.

Teisipäeva õhtul korraldati Kumus mammograafiabussi ostmiseks kunstioksjon. Enampakkumisele olid töid toonud nimekad Eesti kunstnikud Jüri Arrak, Ado Lill, Siim-Tanel Annus, Jaan Elken, Epp Maria Kokamägi, Jaak Arro, Valli Lember-Bogatkina, Uno ja Mari Roosvalt, Andres Tolts, Sirje Runge, Tiiu Pallo-Vaik jt.

Vanameister Arraku maal omanikku ei leidnud

Tuletamaks meelde rinnavähiprobleemi teravust ja ürituse eesmärki, näidati oksjonil katkendit tuleval laupäeval ETVs linastuvast filmist "Ära jää hiljaks!". Hoolimata sellest ning oksjonihaamrit hoidnud Heinz Valgu püüdlikkusest maalide esitlemisel oli seis tükk aega nutune. Esimene pakkumine tehti alles seitsmenda taiese puhul, milleks oli Valli Lember-Bogatkina akt. "On soovijaid? Ei ole? Ma ei näe ühtegi numbrit kerkimas," ärgitas Valk tükk aega tulutult.

Viimaks hõredad read elavnesid ning kaheksa maali leidis ostja, ehkki mitu neist alghinnaga. Kuna niiviisi kogunes raha loodetust tunduvalt vähem, võeti appi niinimetatud tagurpidioksjoni variant: tööde hinda hakati 1000 ja 2000 krooni kaupa kukutama. Tänu allahindlusele vabaneti alghinnast kuni 5000 krooni võrra vähema summa eest veel mõnest taiesest. Epp Maria Kokamägi tööle laekus alghinnaga võrdne pakkumine telefoni teel.

Vahest tuntuima meistri Jüri Arraku maal jäigi ostmata, ehkki kunstnik on alati nõus oma töid heategevuslikul eesmärgil müüki panema, kui seda palutakse. Meditsiini toetamist nimetab ta täiesti elementaarseks.

Õhtu aktiivsemaid pakkujaid Piret Sell nägi oksjonikataloogi alles samal päeval ning seepärast otsustas täiesti spontaanselt, mida osta. Ravimifirma Sanofi-Aventis Eesti filiaali juhatajana sattus ta rinnavähi uuringuid toetavale enampakkumisele töö tõttu, millest lähtudes otsustas missioonitundest õla alla panna. Kunstikoguja ta küll ei ole, ent huvi kunsti vastu on ja mõned taiesed kaunistavad ta kodu juba ennegi.

Kunsti ostma ajendas missioonitunne

Valga-, Võru-, Viljandi-, Järva-, Lääne- ja Ida-Virumaal ning Saaremaal ja Hiiumaal rinnavähi varajase avastamise sõeluuringuteks vajamineva bussi maksumusest oli puudu ligi miljon krooni. Teisipäeva õhtuga koguti tänu allahindamisaktsioonile 122 000 krooni.

Peale oksjoni tuleb veel kolm heategevuskontserti "Aegumatu "Horoskoop"", mille piletimüügitulu annetatakse Eesti Vähiliidule. Esimene kontsert on täna õhtul Tallinnas Estonia kontserdisaalis, teine 5. oktoobril Pärnu kontserdimajas ja kolmas 9. oktoobril Vanemuise kontserdimajas.