KARAKTERNÄITLEJA NÄGUSA VÄLIMUSE KIUSTE: Ehkki kirgassinised silmad ning oivaline välimus tegid Paul Newmanist esimese armastaja kehastastaja, mängis ta tihtipeale mässajaid, karme kutte ja eluheidikuid. „Olen alati olnud karakternäitleja,“ toonitas ta, lisades muigamisi: „Ma lihtsalt nägin Punamütsikese moodi välja.“ Foto: ALL OVER PRESS
Inimesed
30. september 2008, 00:00

Paul Newmani sinisilmad varjasid tohutut traagikat (13)

Reedel suri 83 aasta vanuses vähki filmilegend Paul Newman. Hollywoodi kuulsaimad sinisilmad, mis võtsid miljoneid naisi põlvist nõrgaks, on igaveseks sulgunud. Ent filmi-iidoli läbitungimatu pilk oli aastakümneid varjanud traagikat, millest fännidel polnud aimugi.

Vanameistri soov oli surra oma Connecticuti kodus. Seal ta oma kõige kallimatest ümbritsetuna lahkuski. "Tema surm oli sama privaatne ja diskreetne nagu tema eluviiski," vahendab BBC filmistaari omaste järelehüüet. Newmani tütred Susan, Stephanie, Elinor, Melissa ja Clea kiitsid isa heldust ja alandlikkust: "Paul Newman mängis palju unustamatuid rolle. Kuid need, mille üle ta kõige uhkem oli, ei säranud ealeski kinoseinalt tulikirjas vastu: pühendunud abikaasa, armastav isa, jumaldav vanaisa, kirglik filantroop. Isa oli alati ja lõpuni tänulik oma hea õnne üle."

Vanemate lahutus tõukas poja allakäiguteele

Newman ei häbenenud tunnistada, et nooruses ei jätkunud tal oma laste jaoks mahti, kirjutab Daily Mail. Näitleja lesk Joanne Woodward on vaid tema kolme tütre ema. Hollywoodis on vähe paare, kes jõuavad 50. pulma-aastapäevani, kuid igal õnnel on hind.

Newmani esiklaps, poeg Scott sündis 1950. aastal – üheksa kuud pärast tema ja kauni blondi näitlejatari Jackie Witte’i pulmi. Paul oli pärast isa surma sunnitud üle võtma tema poe. Kuid noormees ei suutnud näitlejakutsest loobuda. New Yorgi kuulsas Actors Studios õppides armus ta võluvasse ja intelligentsesse Joanne’i, kuid üritas tundeid alla suruda. Jackie tõi ilmale veel kaks last – tütred Susani ja Stephanie –, enne kui abielu 1958. aastal lõplikult purunes ning Paul Joanne’iga naitus.

Lahkuminek paistis kõige rängemalt mõjuvat esiklaps Scottile. Tema poisipõlv möödus ühest kallist erakoolist teise siirdudes. Selles, et isal talle aega ei jagu, süüdistas Scott oma võõrasema Joanne’i ning keeldus naisega isegi rääkimast. Üha trotslikumaks muutuv poiss avastas alkoholi, siis uimastid. Erutust ja enesekindlust jahtis Scott langevarjuga ekstreemhüppeid harrastades.

Scott oli pärinud isa kuulsa nime ning hea välimuse, kuid ta polnud sihikindel. Veebruaris 1974 vahistati nooruk purjuspäi mürgeldamise eest ning sai süüdistuse kallaletungis politseinikule. Isa sekkus ning korraldas alkohoolikudiagnoosiga pojale psühhiaatriaravi. Newman maksis Scotti näitlemistundide eest ning hankis talle Robert Redfordi poja rolli "Suures Waldo Pepperis". Isa teadmata sai Scott kõr-valosa ka Pauli katastroofifilmis "Leegitsev torn".

Ent allakäiku see ei peatanud. Ehkki Newman maksis kahele psühholoogile, et nood Scotti rööbastel hoiaksid, elas ta 1978. aastal juba hulkurielu ja suri novembris 28 aasta vanuses alkoholi ja Valiumi üledoosi. Võimalik, et see oli enesetapp.

Poja surm rusus Pauli aastaid. "Seda mälestust ei saa kustutada. Kaotasin võime Scotti aidata. Me mõlemad taganesime. Ma ei usu, et saaksin eales sellest süütundest priiks," tunnistas staar.

Newmanist sai haigete laste päästeingel

Hingepiinade leevendamiseks asutas ta Scotti-nimelise heategevusfondi noorte narkomaanide abistamiseks ning tõsiselt haigete laste suvelaagri. Newman võttis heategevuse oma südameasjaks. Tema lastelaagreis saab iga aasta muretut elu maitsta 13 000 last, keda saatus on vähi või muu raske tõvega nuhelnud.

1982. aastal omanimelisest salatikastmest alguse saanud Newman’s Own toidusari on teeninud üle 100 miljoni dollari, mis kõik on läinud heategevusse. Näitleja suutis pöörata isikliku tragöödia tuhandete ja tuhandete kannatajate trööstiks.