Tehnika
15. september 2008, 00:00

Michael Moore’i uus film esilinastub veebis (1)

Skandaalne filmirežissöör Michael Moore, kellele on kuulsust toonud ennekõike dokumentaalfilmid "Bowling for Columbine" ja "Fahrenheit 9/11", näitab oma värsket linateost esmalt internetis.

Filmi "Slacker Uprising", milles Moore jälgib USA 2004. aasta presidendivalimiste ajal noorte valijate häälte püüdmiseks korraldatud kampaaniad 62 linnas, saab alates 23. septembrist alla laadida kolme nädala jooksul. Oktoobri algul jõuab 97minutilise filmi DVD müügile ka Amazoni veebikaubamajja.

"See on kingitus minu fännidele," selgitas Moore. "Ainus, mida filmi tegijad (selle tasuta levitamise eest) vastu saavad, on loodetavasti noorte valijate innukam osalemine tulevastel valimistel. Ma usun, et "Slacker Uprising" ergutab miljoneid noori end sohvalt püsti ajama ja valima minema."

Moore’i võttemeeskond väidab, et tavapärast esilinastust kinos pole 52 miljonit dollarit maksma läinud filmi tutvustamiseks kunagi kavas olnud. Ilmselt tähendab selline otsus, et loobutakse kenast kassatulust – Moore’i kaks viimast filmi, "Sicko" ja "Fahrenheit 9/11", on murdnud kolme kõigi aegade suurima kassatulu toonud dokfilmide nimekirja.

"Slacker Uprising" tehakse igaühele kättesaadavaks veebilehel BlipTV.

Oma loomingu tasuta levitamine muutub aina popimaks. Üks esimesi, kes sellele teele läks, oli rokkbänd Radiohead. Mullu oktoobris teatas bänd, et nende albumit "In Rainbows" võib igaüks netist tasuta alla laadida.

Ka rokkbänd Nine Inch Nails jagab oma albumit "Ghosts I-IV" netis tasuta, kuid nemad tegid selleks tarbeks plaadist eraldi versiooni.