Inimesed
14. september 2008, 20:19

Uuendus Eurovisionil: sõna saab žürii! (13)

Eurovisioni korraldajad otsustasid Moskvas toimunud koosolekul, et 2009. aasta lauluvõistluse finaalis selgub võitja rahvahääletuse ja žürii punktide summana. Poolfinaalides senine süsteem ei muutu ehk hääletab vaid rahvas.

Täpne punktisüsteem finaaliks otsustatakse aasta lõpus. "Usume, et televaatajate hääletus annab hea pildi miljonite inimeste arvamusest. Arvestades aga avalikku debatti selle üle, kuidas väljarändajad ja naabrid punktide jagamist mõjutavad, otsustasime 2009. aasta lauluvõistlusel sõna anda ka riiklikele žüriidele," kommenteeris Eurovisioni koduleheküljel üks otsustajaid, Ruurd Bierman.

Osalevate maade delegatsioonijuhtide enamus oli punktisüsteemi uuendamise poolt, samuti lauluvõistluse fännid.

"Publiku häälest ei ole miski demokraatlikum. Kuid žüriil on võimalus kuulata laule mitu korda enne otsustamist. Tänavu Belgradis nägime erinevusi rahvahääletuse ja žürii hinnangu vahel. Usume, et kahe hääletuse segu oleks huvitavam," ütles lauluvõistluse EBU-poolne järelevaataja Svante Stockselius.

2009. aasta Eurovision toimub mais Moskvas - senise punktisüsteemiga poolfinaalid 12. ja 14. mail, uuenenud reeglitega finaal 16. mail.