TIPPVORMIS: «Me tunneme ennast suurepäraselt!» kinnitab R.E.Mi karismaatiline laulja Michael Stipe (keskel). Küllap arvavad sama ka Mike Mills (bass; vasakul) ja Peter Buck (kitarr; paremalFoto: SLÕL
Inimesed
10. september 2008, 00:00

R.E.M. Tallinnas: sihvkad on out, kunstigaleriid in (3)

Ehkki üks maailma edukamaid rock-bände R.E.M. astub oma värske albumi "Accelerate" tuuri raames Saku Suurhalli lavale homme õhtul, on nad Tallinnas 16 bussi- ja veokitäie kraamiga kohal juba täna.

Fännid rivistugu varakult kunstigaleriide ja eliitrestoranide ümber – kel veab, satub õigel ajal õiges kohas olema.

"Mõistagi on kolme Grammy ja üle 10 MTVauhinnaga pärjatud R.E.Mi nõudmiste nimekiri kontserdi korraldajaile suurele bändile omaselt väga-väga pikk," möönab kontserdi pressiesindaja Ivo Kiviorg ja krabistab paberitega. Loeb kokku 14 lehekülge.

Et bänd, kes saabub Tallinna juba täna, leiab lisaks heliproovidele aega ka linna peal patseerida, on nad avaldanud soovi korraliku linnakaardi järele ning põhjalikku nimekirja parimatest eliitrestoranidest koos nende menüüdega. "Samuti on nad palunud ülevaadet siinsetest kunstigaleriidest – teatavasti kasutab Michael Stipe tihti võimalust, et uude linna saabudes ka kohaliku kunstiga tutvuda," lisas Kiviorg.

Tiimi menüü sarnaneb raketiteadusega

Kogu tehnikakraam ehk 16 bussi- ja veokitäit heli-, valgus- ja visuaaltehnikat jõuab Tallinna täna öösel. Lisaks ka toitlustustiim ning tuurimeeskond, keda on kokku suisa 80 hinge. Kontserdi produktsioonijuhi Mihkel Sirelpuu sõnul on kontserdipäeval Saku Suurhallis tööl ka sama palju eestlasi. Kibekiire ehitustöö algab hallis pihta juba homme hommikutundidel.

"Nõudmiste pikas listis on R.E.M. veel ära märkinud, et lava taga peab olema hapnikuballoon koos maskiga," tähendas Kiviorg. "Sellele lisaks muidugi kõikvõimalikud nõudmised ruumidele – et nende tiimis on üle 80 inimese, siis tuleb erilist tähelepanu osutada bändi ja tuurimeeskonna toitlustusele, sest inimestel on erinevad allergiad – ei ole lubatud kasutada toitlustuses näiteks päevalilleseemneid, gluteeni- ja nisutooteid, vääveldioksiidiga töödeldud kuivatatud aprikoose ja citronellat sisaldavaid lõhnaküünlaid."

Kus kuulsad rokkarid oma öö veedavad, on loomulikult püha saladus ning kuidas R.E.M. oma õhtut pärast kontserti veeta plaanib, selgub Kivioru kinnitusel alles samal õhtul.

Võtavad lahkelt kinke vastu

Heategevuse toetajana tuntud R.E.M. toob endaga tuurile kaasa ka heategevusorganisatsioonid Amnesty ja Oxfam. Bändi kontserdipäeval Saku Suurhallis esindatud ühenduste eesmärgiks on võidelda inimõiguste eest kogu maailmas. Amnesty Internationali fookuses on Venemaa–Gruusia konflikt, seejuures Venemaal elavate Gruusia päritolu elanike vastu suunatud rünnakud. Oxfam International keskendub aga näiteks biokütuste mõjule maailma vaesematele piirkondadele, näidates, et biokütused tegelikult kiirendavad kliimamuutuseid ning suurendavad vaesust ja söögiprobleeme.

"Head saab aga sel õhtul teha ka bändile endale," lausus Kiviorg. "Nad on oma nõudmistes kontserdikorraldajaile ära märkinud, et kõikvõimalikud kirjad, kingitused ja muud muhedad tähelepanuavaldused tuleb bändi kätte toimetada enne kontserti." Kingituste lauake, mille suunas fännid pakkidega tormama peaksid, asub halli A1 ukse juures.