AINULT SEINAD: Kolmapäeva hilisõhtul põlenud Muhu Katariina kiriku abihoonest polnud midagi päästa. Tuleroaks langesid ajaloolise väärtusega kirikupingid, kapp-loož ja muud vara. Foto: Irina Mägi (Meie Maa)
Eesti uudised
5. september 2008, 00:00

Leegid hävitasid Muhumaal kiriku rootsiaegsed pingid (1)

Kolmapäeval said Muhu kiriku kõrvalhoone põlengus tuleroaks mõnikümmend vana kirikupinki, kantsliloož ja tornikukk.

Tõenäoliselt on tegu süütamisega.

Põleng lahvatas Liiva külas Katariina kirikla kõrvalhoones kolmapäeva õhtupimeduses umbes kell 22.30. Külarahva häirekõnede peale Orissaarest, Leisist ja Kuressaarest kokku sõitnud päästemeeskonnad leidsid eest lausleegiga põleva 8 x 12meetrise paekivihoone. Viimases hoiti kiriku vanu puitpinke ja metallist tornikukke, mis olid üle jäänud, kui Teisest maailmasõjast saadik poolenisti varemeis seisnud kirik 14 aastat tagasi korda tehti.

Samas külas elav koguduse juhatuse esimees ja koolijuht Senta Room seletab, et jõudis palangupaigale enne meeskondi, kuid päästa polnud enam midagi. Eterniitkatus oli juba sisse kukkumas ja maja lõõmas.

Tuletõrjujad olid juhatuse esimehe kinnitusel väga kärmed. "Orissaarest tuldi kiirelt kohale. Ma kuulsin, et nad jõudsid Liiva külasse vist 14 minutiga," seletab Room. Edasi jõudsid palangule veel neli tuletõrje- ja päästeautot. Nende meeskondadel oli rassimist palju. Muhus tõusis kõva tuul ning see ähvardas kanda leeke paarikümne meetri kaugusele pastoraadi puithoonele. Õnneks suutsid tõrjujad keskööks leeke nii palju summutada, et kõik kõrvalhooned pääsesid tervelt.

Kella üheks öösel saadi suurema kustutamisega ühele poole ning tõrjujatel jäi üle leotada vaid paekivimüüride vahel hõõguvaid tukke.

Hommikuvalguses avanes tühjakspõlenud hoones trööstitu vaatepilt. Koguduse juhatuse liige Inna Sooäär räägib, et veel suitsevast majast toodi välja sinna varjule viidud mõnekümne vana kirikupingi söestunud alustalad.

"Need olid pärit 17. sajandist ehk siis Rootsi ajast," teab Sooäär. Muinsuskaitse all olevas hoones põles tuhaks ka vana kapp-loož, kus õpetaja enne kantslisse minekut riideid vahetas.

Muhu kirikus on kõik vajalik sisustus olemas ja põlenud esemeid praegu ei kasutatud. Kuid vanad pingid ja loož ootasid restaureerimist. "Tahtsime neid korrastada ja kunagi välja panna, aga nüüd on kõik läinud," kurdab Inna Sooäär. Samuti põlesid uksed, laste suuskade hoidmise boksid ja mõni koolipink. Majas hoiti ka 18. sajandist pärit metallist tornikukke.

Millest võis paekivist kõrvalhoone põlema minna?

Muhu Katariina koguduse õpetaja Urma Saksa sõnul polnud majas elektrit ning seega on juhuslikkus välistatud. Täpset kahjusummat õpetaja öelda ei osanud. "Selle peaks kindlaks tegema muinsuskaitse ekspertiis. Aga ääretult kahetsusväärne, et need asjad hävisid," ütleb Saks.

Inna Sooääre arvates võis olla mängus kuri käsi. "Aknad ja uks olid kinni. Aga külje viilaken oli ilma trellideta ja sealt käidi sees," teab naine. Mahapõlenud abihoone kõrval asub koolistaadion, kus poisid terve päeva aktiivselt palli mängivad.

Senta Roomi hinnangul läksid leegid lahti väga kiiresti. Kell 22 lõpetas laulukoor koolimajas proovi ning just kiriku kõrvalhoone poole avanevast aknast polnud midagi kahtlast märgata.