EI VAEVA ENNAST: Kui tihti ja mida mõtleb kunagine jäägripealik 1993. aasta suvest ning Pullapää kriisist? «Ega eriti ei mõtlegi, sest elu läheb edasi. Igapäevamured ja -mõtlemised võtavad väga palju aega ära,» tunnistab Asso Kommer. Foto: Ants Liigus (Pärnu Postimees)
Inimesed
9. august 2008, 00:00

Asso Kommer: "Eks nad on sellised elunäinud poisid." (17)

"Mõnel on ikka mitmed elu- ja muud koolid seljataga," räägib endine jäägripealik ning praegune õpetaja Asso Kommer oma kasvandikest. Ta juhatab juba 2004. aasta sügisest Pärnus Rääma põhikooli erivajadustega poiste ehk nn Tootside klassi, lisaks jagab tarkusi skautidele ja tegutseb volikogus.

1993. aasta suvel räägiti Asso Kommerist ning jäägritest palju. Pullapääl kaitseväe juhatajale mitteallunud väeosa juhtinud mees oli päevade viisi uudiste valgusvihus. Kriis lõppes õnneks rahulikult, kuid sama aasta sügisel astus Asso Kommer Tallinnas Pärnu maantee viadukti juures tulevahetusse politseinikega. Ta haavas Koit Pikarot ning Argo Aunapuud. Hiljem mõistis kohus Kommeri kuueks ja pooleks aastaks vangi. Vabadusse pääses mees 1998. aastal.

Pool aastat hiljem sattus Asso Kommeri nimi taas uudistesse. Aprillis 1999 kirjutas ajaleht Postimees, et Pärnumaa skaudiliikumise etteotsa asunud mees õpetas noori kasse sööma. Sealtmaalt edasi on räägitud Kommerist kui Pärnu volikogu liikmest ja tema soovist astuda Keskerakonda.

Millega aga tegeleb ta praegu? "Olen hetkel Toris ning juhatan inglise skautide ekskursiooni," kinnitab Asso Kommer telefonitsi. Ta ütleb aga, et rahvas tunneb teda põhiliselt Pullapää ja kassisöömise järgi. "Eks need ongi minu reklaaminumbrid," naerab Kommer.

Kuidas see kurikuulus kassiasi välja nägi? "Oli ellujäämiskursus, millest võtsid osa sõjaväe-eelikud. Ja siis olime maal külas ja käisime talust tallu, sest tahtsime kanu osta," meenutab Kommer. Tema sõnul oli kogu küla peale pool tosinat kana, kellest mõni õnnestus ka ära osta. Üks noormees pakkunud siis välja, et külas on palju kasse. "Ostame siis ühe või kaks endale, sest nad jäävad nagunii auto alla," rääkinud mees. Skaudijuhid saanudki kaubale, ostnud kassi ja söönud looma ära. "Meil oli elukutseline sõjaväeinstruktor kohal. Ta jälgis väikeulukite tapmise eeskirju," kinnitab Kommer.

Diplomeeritud noorsootöötaja

2004. aasta sügisest juhib Asso Kommer Pärnu linna Rääma põhikooli erivajadustega poiste ehk nn Tootside klassi. Ta annab koolis ka kehalise kasvatuse ja geograafiatunde. "Pärnu linnavalitsuse haridusosakond otsis 2004/2005 õppeaastaks nn Tootside klassile juhatajat. Hakkasin just lõpetama Tallinna Pedagoolilist Seminari noorsootöö erialal ning saingi ametisse," meenutab Kommer.

Milliseid noormehi Kommer koolitab? "Eks nad on sellised keerulisemad elunäinud poisid. Mõnel on ikka mitmed elu- ja muud koolid seljataga," räägib mees. Koolikorra põhireegel olevat, et poisid käiksid korralikult tundides. Vastasel juhul ei saa pedagoogid neile midagi õpetada. "Kool tuleb muuta ka igati meeldivaks. Kõva käe ja häälega neid ei sunni. Asju tuleb võtta mõistusega," seletab Asso Kommer.

Lisaks kooliõpetaja ametile tegutseb omaaegne jäägripealik Pärnu noorte tehnikamajas skaudi- ja matkajuhina. Samuti maakonna skautide ja gaidide malevas. Kommer seletab, et viimane amet meeldib talle kõige enam. Kui oleks tema teha, siis müttaks ta pidevalt metsades ja soodes ning õpetaks skauditarkusi.

Enda lapsi Kommer veel metsa skautide laagrisse kaasa ei võta. Poeg on alles kahene, tütar saab kohe-kohe viieaastaseks. Abikaasa töötab samuti Rääma põhikoolis. "Tema oli juba seal ees, kui mina sinna tööle sain. Ning tuttavaks saime juba ammu," lisab mees.

Mahub Pikaroga ühte saali küll

Kui tihti ja mida mõtleb kunagine jäägripealik 1993. aasta suvest ning Pullapää kriisist? "Ega eriti ei mõtlegi, sest elu läheb edasi. Igapäevamured ja mõtlemised võtavad väga palju aega ära," tunnistab Kommer. Tema sõnul ei ole kogu toonases tegevuses midagi muutmisväärset ega pea ka palju kahetsema: "Läks nii, nagu toonastes oludes läks."

Mida siis kujutas endast Pullapää jäägrikompanii mäss? Kas see oli allumatus, katse luua teine Eesti armee või veel midagi? "Meie jaoks oli see ennekõike püüe luua enda jaoks ideaalset Eesti armeed. Ja seda nende seaduste põhjal, mis toona valitsesid," võtab Kommer tegevuse lühidalt kokku. Tema sõnul on enamik toonaseid kompanii noormehi siiani enda eluga korralikult hakkama saanud.

Aga Pärnu poliitilised kired? Asso Kommer ja Koit Pikaro on Pärnu volikogu liikmed. Kuidas mehed ühte saali ära mahuvad? "Meil on suur saal. Ega me pea kõrvuti istuma," seletab Kommer. Ometi üritas mees ka Keskerakonda astuda? "Kohalikud on minu soovi aktsepteerinud, keskkontor ei ole veel midagi öelnud. Eks nad mõtlevad," räägib Asso Kommer. Ta seletab, et Keskerakonnas on tal juba jäägrite-eelsest ajast palju tuttavaid ja sõpru. Konflikte nendega polevat ette tulnud.