Uudised
22. oktoober 1998, 00:00

Päeva film: "XX sajandi armastuslood. Humphrey Bogart ja Lauren Bacall"

Neljapäeval kell 20.30 TV 3

Täna õhtul on suurte armastuslugude sari jällegi filmihuviliste päralt.

Nooruke, vaid üheksateistkümnene Bacall ja juba vananev, veidi maha käinud Bogart, kellel nurjumas ühtjärge juba kolmas abielu. Ometigi sai nendest Hollywoodi õnnelikumaid paare. Ja see oli armastus esimesest silmapilgust.

Lauren Bacall ja Bogart kohtusid esimest korda Howard Hawksi filmi "Kellel on ja kellel pole" ("To Have and Have Not") võtetel 1944. aastal. Oma raamatus "By Myself" (1978) räägib Bacall oma kindlustundest, et Bogart teda armastab järgmiselt: "Ma teadsin, et ta oli juba 44, mina aga alles 19. Koos olles ei tundunud vanusevahe kuigi oluline. Olin oma ea kohta küllalt küps ning tema jälle nii vitaalne. Tal nagu polnudki vanust. Vabisesin, kui ta mind vaatas. Tema käsi oli soe, hoolitsev, täis hellust ja armastust."

Pärast filmivõtete lõppu olid armunud sunnitud lahku minema - Bogartit ootas suvepuhkus naisega. Pealegi oli Bogart otsustanud oma joomisega võitlevat naist toetada. Bacall ja Bogart kohtusid mõnda aega salaja. Ometigi oli Bogarti abielu jõudmas lõpusirgele ja sisse anti lahutus. Alles pärast seda tuli Bacalli-Bogarti romaan otsapidi avalikuks ning neist said - Hollywoodi "parimate" tavade kohaselt - ajakirjanduse kuuma huvi objektid. Abielu sõlmiti 21. mail 1945. Kumbki ei kahelnud, et elavad elu lõpuni õnnelikult. Neil sündis kaks last. Bogart loobus nii mõnestki oma senisest halvast harjumusest. Ka läks paremini filmitöö - abiellumise aasta lõpul oli ta kõige paremini teenivate näitlejate nimekirjas seitsmes. Bacall hoolitses kodu ja laste eest, jätmata unarusse ka filmitööd.

Õnn kestis kümme aastat. 1955. aasta lõpul tekkisid Bogartil valud neelus, peagi pärast seda avastati tal vähk. Humphrey Bogart suri 1957. aasta jaanuaris. Bacall oli siis 31-aastane.

Humphrey Bogart tegi oma esimese filmi 1930.a. 1941.a. mängis ta hea osa John Hustoni "Malta kullis", 1942.a. Osacritega pärjatud armastusloos "Casablanca" jäi peaosatäitja siiski tühjade kätega. Oscar tuli Bogartile alles 9 aastat hiljem, 1951.a. filmiga "African Queen". Viimaseks filmiks jäi talle "The Harder They Fall" (1956).

Lauren Bacalli tegelik nimi oli Betty Joan Perske, näitlejanime pani talle Hawks, kes avastas tütarlapse ajakirja "Harpers Bazaar" kaanelt. Tema esimesest filmist ja selle tagajärgedest oli juba juttu. Parimatest võiks nimetada veel filme "Sügav uni" (1946), "Key Largo" (1948), "Kuidas abielluda miljonäriga?" (1953), "Mõrv idaekspressis" (1974), "Fänn" (1981). Ka tegi endine modell teiste tähtede kõrval kaasa Robert Altmani filmis "Pret-ą-Porter" (1994).

PILT 1:

Kellel on ja kellel pole: Hollywoodi neljakümendate-viiekümnendate õnnelikumaid paare - Lauren Bacall ja Humphrey Bogart koos pojaga.

PILT 2:

Kell 21.30 võib Kanal 2-s näha "Ooperifantoomi" ("The Phantom of the Opera", USA 1983) järjekordset tõlgendust. Seekord Robert Markowitzi re¯issööritöö tulemusena. Tegevus on viidud Budapesti ooperimajja. Orkestrijuhi tapetud naise ja temaga kummaliselt sarnase noore lauljanna osas Jane Seymour (pildil). Koletuks fantoomiks moondunud dirigent on Maximilian Schell.

AIME KONS