KOHTUMINE JURMALAS SINISEL VAIBAL: Raimonds Pauls, laulukonkursi «Uus laine» taaselustaja, haaras Alla Pugatšova oma embusse. Foto: Arno Saar
Inimesed
26. juuli 2008, 00:00

Raimonds Pauls: "Pugatšova eraelust rääkides püüan keelt hammaste taga hoida." (5)

"Mis ma teile Allast võin rääkida? Ta on minu jaoks justkui kahestunud isik. Teda on minu jaoks kaks: kõigepealt on ta vapustav lauljanna ja teiseks inimene, kelle eraellu ma kunagi oma nina ei topi. Püüan tema eraelu kohta isegi lehtedest mitte lugeda.Minule jääb ta ikka lauljaks, erakordselt heaks lauljaks," räägib Läti helilooja Rai-monds Pauls Jurmalas SL Õhtulehele antud intervjuus oma suhetest Venemaa estraaditähe Alla Pugatšovaga.

Jurmala lauluvõistlus "Uus laine" algas kolmapäeval vene tähtede defilee ja kontserdiga võimsalt. Mõni tund enne seda olid korraldajad, nende hulgas ka maestro Raimonds Pauls, pressi käsutuses.

"Kaks minutit pildistamiseks," kuulutas võistluse esindaja fotograafidele pärast ametlikku pressikonverentsi lõppu. Kuid keegi ei kuulanud teda. Ajakirjanikud võtsid heliloojad Paulsi ja Igor Krutoi otsemaid piiramisrõngasse. Kümnetele ajakirjanikele välkintervjuu andnud Pauls hakkas viisakalt otsi kokku tõmbama, kõiki tänama ja väljapääsu poole sammuma, ent kuuldes, et oleme Tallinnast, jäi mõneks minutiks siiski juttu ajama.

Raimonds, teie koostöö Alla Pugatšovaga tõi aastataid tagasi edu ja populaarsust. Laul "Miljon helepunast roosi", mille viisi autor te olete, on siiamaani tuhandete lemmik. Miks te Allaga rohkem koostööd ei tee?

Jah, 80ndatel tegime koos paar võimsat lugu, mis Nõukogude Liidus laineid lõid. Kuid see ei tähenda ju, et peaksime sellepärast edasi ninapidi koos olema ja seltsis tööd tegema. Me kohtume nüüd väga harva, kummalgi on oma loominguline tee, oma eraelu. Alla elu ma ei taha üldse kommenteerida, püüan keelt hammaste taga hoida.

Naljakas on see, et ükskõik, mida ma tänapäeval ka uut ei looks, öeldakse ikka, et vana oli parem (naerab).

Kes niimoodi ütleb?

Noh, ütlejaid jätkub. Paljud minu laulud Alla ja Laimaga (Vaikule – toim) on inimestel väga hästi meeles ja kui jätta need kontserdil esitamata, ollakse nördinud. Ka Laima kurtis mulle, et kui ta ei laula hittlugu "Ještšo ne vetšer" ("Veel pole õhtu"), siis arvatakse, et kontsert oli jama.

Kunas te viimati Alla Pugatšovat nägite?

Eile (teisipäeval – toim). Alla ilmus korraks välja. Tal on jälle see nooruslik periood peal (naerab).

Alla nooruslik periood

Nooruslik periood – mida te sellega silmas peate?

He-hee, tal oli Kirkorovi periood, nüüd... teate ise, kes, nime pole vaja mainida (Allast 27 aastat noorem koomik Maksim Galkin – toim). Aga jälle nooruslik periood (naerab)!

1987. aastal päris ka Urmas Ott Allaga intervjuud tehes, mis nooruslik periood tal selline on. Alla vastas naljatades, et küsige Raimondsi käest, tema teab.

Jajah, see on meil selline vana omavaheline nali.

Mis ma teile Allast võin rääkida? Ta on minu jaoks justkui kahestunud isik. Teda on minu jaoks kaks: kõigepealt on ta vapustav lauljanna ja teiseks inimene, kelle eraellu ma kunagi oma nina ei topi.

Püüan tema eraelu kohta isegi lehtedest mitte lugeda. Minule jääb ta ikka lauljaks, erakordselt heaks lauljaks.

See, mida me koos varem tegime, pakkus mulle väga suurt naudingut. Ta on oma ala proff ja pealegi tark naine. Aga kõik need kõlakad, mis tema kohta käivad, need lihtsalt olid, on ja jäävad.

Puhkab suvilas ja käib kalal

Elate küll meie naaberriigis, ometi ei tea eestlased kuigi palju sellest, kuidas teil läheb ja mida teete. Kas olete suurema osa ajast Riias?

Jah, ikka Riias, ma ei konda mööda maailma ringi, mul pole Miamisse ega Floridasse asja. Mul on Riia lähedal suvila. Parim viis lõõgastuda ongi seal paadiga sõita. Meelsamini oleksin praegu ka oma lootsikus kui siin (vaatab muheldes ajakirjanikke enda ümber).

Kui te paadiga sõitmas käite, on teil siis õnged ka kaasas? Kas püüate kala?

Väga harva. Meeldib niisama paadiga sõita ja vee peal oma mõtteid mõlgutada. Ja suvilas tegelen vaikselt majapidamisega. Peale selle on mul praegu päris palju tööd, kontserte. Need on nüüd teistsugused kui varem – mängin sümfooniaorkestri saatel.

Hiljuti käisin ühel laulufestivalil, seal oli ka teie lauljatar Siiri Sisask, kes meeldis mulle väga. (15. juunil oli Saksamaal Wolfsburgis festival "Sommerbühne" – toim.)

Suurimaks rikkuseks peab lapselapsi

20 aastat tagasi te ei käinud kohvikutes ja restoranides söömas, eelistasite mõnusat kodutoitu. Kas õhtustate ka praegu hea meelega kodus?

Kahjuks ei õnnestu iga kord kodus süüa, ehkki tahaksin küll. Aga suur restoraniskäija pole ma tõesti siiamaani.

Kas teete ise ka kodus süüa või on peakokk abikaasa?

Ei-ei, kokkab ainult naine. Tal tuleb see suurepäraselt välja.

Ja poes käib ka tema?

(Naerab.) Naine, ikka naine käib, tema õlul on kogu meie majapidamine. Ma kuulen ainult, kuidas ta hädaldab, et kõik läheb poes iga päevaga aina kallimaks ja kallimaks (naerab).

Teie ei tea hindadest üldse midagi? Kui palju näiteks leivapäts maksab?

Leib? Arvan, et alates 30 santiimist (ligi 7 Eesti krooni) ja rohkem.

Urmas Ott küsis teie käest 20 aastat tagasi, kas peate ennast rikkaks. Tookord vastasite eitavalt, sest teil polnud siis suvilat ega autosid, oli ainult väike korter.

Jah, nüüd mul on suvila ja autod, kuid nüüd ei pea ma seda rikkuseks. Minu kõige kallim vara on minu lapselapsed. Kahjuks näen ma neid aina vähem. Üks neist elab ja õpib praegu juba New Yorgis filmiasja. Kui meie omal ajal rääkisime vabalt vene keelt, siis nendega on teistpidi: neil on inglise keel suus ja lääne kultuur palju lähedasem.

Kas teie tütar, kes aastaid Moskvas elas, on ikka veel Venemaal?

Ei, ta tuli Riiga tagasi.

Miks?

Ilmselt on isa tiiva all mõnusam ja kasulikum olla (naerab).

Jurmala lauluvõistlus "Uus laine"

"Uus laine" on välja kasvanud 1986. aastal alanud Nõukogude Liidu noorte estraadilauljate võistlusest "Jurmala". 90ndate algul said just tänu "Jurmalale" tuule tiibadesse mitmed Venemaa nüüdsed staarid. Pärast mitmeaastast pausi panid Pauls ja Krutoi pead kokku ning 2002. aastal võistlus taaselustati.