Uudised
19. oktoober 1998, 00:00

Päeva film: "Ronk"/ "The Crow"

Esmaspäeval kell 21.20; Soome MTV 3; USA 1994; Rezhissöör: Alex Proyas

Eric Draven on rokkmuusik, väikese bändi solist, kes päev enne abiellumist koos pruudiga mõrvatakse. Nad maetakse, kuid aasta pärast veretööd on Eric teisest ilmast tagasi, et linna kaabakatele eesotsas kohaliku allmaailma pealiku Top Dollariga enda tapmise eest kätte maksta. Mõrvarite jahtimisel on tema teejuht ja abiline viirastuslik ronk. Lugu põhineb James OBarri kaheksakümnendate aastate alguses väga populaarseks saanud koomiksil, mille loomisel on inspiratsiooni andnud nii Edgar Allan Poe kui ka Lewis Carrolli ja Antonin Artaud looming. Koomiksi looja on oma fantaasiaid põhjendanud järgmiselt: "Eric saab võimaluse hauast tagasi pöörduda, sest on asju, mida ei saa andestada. Hing ei saa enne rahu, kui õiglus on jalule seatud. Tappes need, kes mõrvasid tema ja ta armastatu, leevendab Eric oma piinu ning saab lõpuks rahus puhata."

Filmi lõpuosas pidi olema stseen, kus Ericule meenub jälle tema tapmine. Püstolis, mis oli selle stseeni rekvisiit, oli aga paukpadruni asemel tõeline. Peaosalist Ericut kehastav Brandon Lee viidi raskelt vigastatuna haiglasse, kus ta 31. märtsil 1993 suri.

Sünge lugu, mis vapustas kogu filmigruppi. Pealegi sai vedada otseseid paralleele filmi ja elu vahele: ka Brandon Lee pidi paar nädalat pärast filmi valmimist abielluma Eliza Huttoniga. Veel teinegi kummaline kokkusattumus: ühes Brandoni noorelt surnud isa Bruce Lee filmis oli samasugune stseen - tegelane saab surma, sest keegi on püstolis paukpadruni asendanud tõelisega...

Ometi sai sellest parim Brandon Lee film, kuigi lugu lõpetati digitaalsalvestuse võimalusi kasutades: paar pooleliolevat stseeni lõpetati selle abil. Muidugi muudeti pärast Brandoni surma pisut stsenaariumi, saatuslik stseen kõrvaldati hoopis. Austraallasest lavastajale Alex Proyasele oli see esimene tõsisem filmitöö. Ta on olustikuks loonud nimetu suurlinna, kus kestab igavene öö, kus valitseb süngus ja kindlusetus edaspidise ees. Jõhkrust on ekraanil samuti küllaga. Algab see Ericu tapmisstseeniga, mida hiljem ikka ja jälle korratakse, jätkub aga mitmesuguste vägivaldsete karistusaktsioonide ja jubedust tekitavate stseenidega.

Brandon Lee kõrval teevad filmis kaasa Ernie Hudson (Albrecht), Michael Wincott (Top Dollar), Rochelle Davis (Sarah), David Patrick Kelly.

PILT 1:

Tervitusi teisest ilmast: Eric Draven (Brandon Lee) aasta pärast tapatööd.

PILT 2:

Al Pacinot näeme kell 22.00 TV 3 komöödialoos "Autor välja!" ("Author! Author!", USA 1982). Üsnagi keskpärane linalugu näitekirjanikust Ivanist, kes pärast naise lahkumist peab oma viie lapsega hakkama saama.

AIME KONS