ROKISTAAR: Täna õhtul linnahallis esinev Lou Reed saabus Tallinna juba eile. Eralennukilt maha astudes ei pidanud staar paljuks teda ootavatele fotograafitele lehvitada. Foto: Teet Malsroos
Inimesed
11. juuli 2008, 00:00

Lou Reed tuli eralennukil (1)

Pungi esiisa ja maailmaklassi rokkar Lou Reed saabus eile pärastlõunal oma eralennukil Tallinna nagu eeskujulik turist — nokkmüts peas ja tossud jalas.

Maailma popkultuuri ikoon ja pungi esiisa Lou Reed jõudis Eestisse eile kell kolmveerand neli. Staar maandus Tallinnas eralennukiga, mida jagas saatebändi ja meeskonnaliikmetega. Lennujaamas oli Reedil vastas ka kümmekond fotograafi. Pardalt astus megastaar maha viimasena ja tegi ka paar tervitusviibet eemal ootavate fotograafide poole.

Lennujaama vipiruumis viibisid muusikud kümmekond minutit, kust Lou Reed väljus viimasena. Seekord ei teinud ta enda ümber välkudega sähvivaid fotograafe märkama ja jalutas rahulikult, kaks kätt taskus, musta Mercedese minibussi, millel ilutses vanalinnas asuva hotelli The Three Sisters kiri.

Ilves kiidab Lou Reedi

Lou Reed annab täna õhtul kell 20 Tallinna linnahallis tunnustatud kunstniku ja filmirežissööri Julian Schnabeli lavastatud kontserdi "Berlin", milles löövad kaasa Londoni Metropolitan Orchetra, New London Children’s Choir ja staari bänd.

Lavataguste ruumide ja siinviibimise osas megastaaril korraldajate sõnul erilisi nõudmisi pole. Küll tahab Reed Eestis isiklikku assistenti. Viimase tööks jääb näidata muusikule kohalikke vaatamisväärsusi ja poode ning lahendada ettetulevaid probleeme.

Tunnustatud muusiku tähtsust on rõhutanud isegi Eesti vabariigi president Toomas Hendrik Ilves. "Olen 1970. aastate algusest pidanud Lou Reedi üheks tähtsamaks ja mõjukamaks inimeseks rokkmuusikas, kuigi toona ei olnud ta paraku väga tuntud," rääkis Ilves eilses Postimehes. "Siiamaani näib mulle tema 1973. aastal väljastet "Berlin" ühe suurema saavutusena võimatus žanris, milleks on kõrgkultuuri ristumine rokkmuusikaga. See album on roki "Kolme krossi ooper", millega Reedil on muide palju nii muusikalisi kui ka tekstilisi seoseid. Erinevalt suurest osast popmuusikast mõjub "Berlin" ikka värskena ka 35 aastat pärast ilmumist. Ehk sellepärast ongi see üks minu väheseid ülikooliaegseid plaate, mida siiamaani huviga kuulan."

Bowie olulisim eeskuju

Lou Reed on laiali läinud legen-daarse New Yorgi bändi The Velvet Underground kitarrist, laulja ja lugudekirjutaja ning rokiajaloo üks vastuolulisemaid ja keerukamaid karaktereid. Muu hulgas on Reed ka näiteks David Bowie iidol ja suurim mõjutaja. Viimane on Lou Reedi lausa New Yorgi kuningaks nimetanud.

Reed on oma karjääri jooksul olnud teatraalne glämm-rokkar, depressiivne elupõletaja, avant-garde helilooja ja rock’n’rolli staar. Ta on avardanud roki sõnavara ja taluvuspiire tekstidega ülevõlli seksist, narkootikumidest, dekadentsist, transvestiitidest, homoseksuaalsusest ja suitsiidipiiril kõikuvast depressioonist.

Juba Velvet Undergroundi aegadel tegid lood "Heroin", "Venus in Furs", "All Tomorrow’s Parties" temast roki suurima visionääri. Hitid "Walk On The Wild Side", "Vicious" ja "Perfect Day" kinnitasid tema olulisust ka sooloartistina.