Saund
5. juuli 2008, 00:00

Eksperimentaalrocki kultusbänd Sigur Rós tuleb augustis Tallinna

Eksperimentaalrocki kultusbänd Sigur Rós on peale Björki teine artist, kes Islandi eripäraselt muusika-kasvulavalt nii mastaapselt kogu maailma tähelepanu ette on jõudnud.

Nähtus omaette, mida tundub olevat loogilisem võrrelda pigem loodusjõudude kui teiste bändidega.

Bändi muusika ilu ja võlu peitub ebamaiselt eeterlikus ja heljuvas helikeeles, mis tingitud nii bändiliidri Jonsi Birgissoni kirkast ja tundlikust muinasjutukeeles lauldud falsetist, poognaga tõmmatud eepiliselt rulluvatest kitarri-saundidest kui post-rocki ja klassikalise muusika kohtumisest ja segunemisest.

Sigur Rós tuli kokku aastal 1994 Reykjavikis ning sai nime ühe bändiliikme väikse õe järgi, kes sündis samal päeval. Nimi tähendab tõlkes «võiduroosi».

Sigur Rós annab 23. augustil kontserdi Tallinnas Rock Cafés, esitledes oma viiendat stuudioalbumit «Me? su? ? eyrum vi? spilum endalaust» («With A Buzz In Our Ears We Play Endlessly»), mis nägi ilmavalgust 25. juunil. Värske albumi on koos bändiga produtseerinud mainekas Briti produtsent Flood ehk Mark Ellis (produtseerinud ka Nick Cave’i, PJ Harvey, Nine Inch Nailsi, U2 jpt plaate).

Tegemist esimese Sigur Rósi albumiga, mis salvestatud väljaspool Islandit ja esimesega, kus bändi vokalist Jonsi Birgisson laulab ühe loo ka inglise keeles. Lugu «?ra b?tur» («Row Boat») on üks suurimaid ettevõtmisi bändi senises karjääris see lindistati Londoni Abbey Road Stuudios koos London Sinfonietta ja Londoni Oratooriumi poistekooriga. Kogu plaadimaterjal on suuresti inspireeritud akustilistest esinemistest «Heima» filmi jaoks eelmisel aastal.

Piletid on müügil Piletilevis ja Stat­oili teenindusjaamades. sigur-ros.co.uk, www.myspace.com/sigurros