KAKS KARU: Paanikas karu veest välja­toomine ei ole kindlasti ohutu tegevus, ent Adam Warwicki sõnul kartis ta pigem mürgiseid astelraisid. Foto: Scanpix
Inimesed
4. juuli 2008, 00:00

Mees päästis 175kilose karu uppumissurmast (52)

"See oli impulsiivne otsus. Mu veres oli kõvasti adrenaliini, kui teda seal vees nägin," pajatab Florida rannikul merest karu paljaste kätega välja toonud bioloog Adam Warwick.

Warwicki seiklus algas, kui üks USAs Florida osariigis elav murelik pere teatas, et nende maja juures veedab aega suur ameerika mustkaru. Kohale kutsutud loomapolitsei lasi mürakat uinutipüssist, et elukas hoovist minema toimetada.

Uinuti mõjus aga oodatust aeglasemalt ja hirmunud loom üritas põgeneda, plagades otse Mehhiko lahte. Veerandsaja meetri kaugusel kaldast hakkas uinuti mõjuma, karu väsis ega jõudnud edasi ujuda.

"Ta ei suutnud enam oma käppasid kontrollida ja oli selgelt hädas. Teadsin, et pean ta uppumissurmast päästma," võttis kaldal sündmuste käiku jälginud bioloog Adam Warwick vastu ulja otsuse.

"Vette hüpates mul tegevusplaani polnud," tunnistas Warwick hiljem. "See oli impulsiivne otsus. Mu veres oli kõvasti adrenaliini, kui teda seal vees nägin. Ujusin karu poole ja üritasin teda kaugemale põgenemast takistada."

Kui karu ei suutnud enam pead veepinnal hoida, haaras Warwick 175kilosel loomal ümbert kinni ja tiris ta kaldale. "Täielikus segaduses karu uuris mind ja näis arutlevat, kas oleks mõistlik must mööda, läbi või üle minna. Ja vahel näis ta üritavat lihtsalt minu otsa ronida, et mitte uppuda," kirjeldas kangelasest teadlane põrutavat veeseiklust. Imekombel suutis ta suure looma ohutult kaldale toimetada. Ürituse ohtlikkust arvestades on paar kriimustust, mis Warwick karuga möllates sai, tühiasi.

Mõmmiku kaldalevinnamiseks tõi üks kohalik elanik appi oma kopaauto, karu tõsteti veoauto kasti ja lasti pärast turgutamist metsa lahti.