Baltoscandali avaetenduseks on Rootsi lavastaja, näitleja ja laulja Charlotte Engelkese maailmaesietendus "Forellen and Me".Foto: Baltoscandal.ee
Inimesed
1. juuli 2008, 12:46

Baltoscandal tuleb taas

Homme algab sedapuhku juba kümnes rahvusvaheline teatrifestival Baltoscandal, mis nelja päeva jooksul toob Rakverre üheksa Euroopas tunnustatud välislavastust ja kolm rahvusvahelist koostööprojekti, lisaks Eesti truppide etendused, kohtumised lavastajatega ja peod festivalitelgis.

Festival avatakse Rakvere keskväljakul homme kell 16.30 Eesti Piirivalveorkestri vigurmarsi ehk tattoo-kavaga, kõnet peavad kultuuriminister Laine Jänes, Rakvere linnapea Andres Jaadla ning festivali kunstiline juht Priit Raud, teatasid korraldajad.

Baltoscandali avaetenduseks on Rootsi lavastaja, näitleja ja laulja Charlotte Engelkese maailmaesietendus "Forellen and Me", mis kaasaegse muusikalise draama võtmes mõtestab ümber Franz Schuberti romantilisi laulutsükleid.

Teiste etendustena jõuavad festivali avapäeval publikuni Teater NO99 "GEP" kell 19.30 Spordikirikus, soomlaste Nälkäteatteri kosmoseretk "Aniara" kell 20.00 Rakvere Vene Gümnaasiumis ja Prantsuse-Austria trupi Superamas lavastus "Big 3rd Episode Happy /End" Rahu hallis.

Õhtul kell 00.45 algaval peol festivali klubis esinevad ansambel Jäääär ning Raadio 2 DJ-d Siim Nestor ja Erik Morna.

Kõige esietenduserohkem on Baltoscandali teine päev, mil etenduvad Rakvere Teatri "Kool", Kaja Kanni ja Juha Valkeapää surmava armastuse lugu "50 Lovely Ways to Die" ja Peeter Jalaka soolo "Võluflööt. Remiks ja selgitus".

Nagu alati, teeb Baltoscandal ka seekord ekskursi Euroopa tulevikuteatrisse - ka sellel Baltoscandalil on mitmeid esinejaid, kes tuntud ja tuttavad mitmetelt Euroopa suurfestivalidelt. Prantslannat Gisele Vienne'i peetakse üheks lootustandvamaks kaasaegseks prantsuse lavastajaks, sakslaste She She Pop'i on nimetatud publiku- ja sotsiaaluuringute uueks tuuleks, Türgi koreograafi Aydin Tekeri lavastused kaardistavad inimkeha ja elutute esemete vahelisi suheteid, hollandlanna Ivana Müller on selle suve üks Euroopa teatrifestivalide kuumimaid nimesid ning norrakate Jo Stromgren Kompani väljamõeldud keeltes lavastused on eesti teatripublikule tuttavad juba varasematest aegadest.

Lisaks festivalietendustele toimuvad Baltoscandalil ka pärastlõunased kohtumised lavastajate ja truppidega, rahvusvaheline kriitikute workshop ning õhtune klubiprogramm pakub muusikat reggaest pungini. Üheks festivali oodatumaks sündmuseks on aga reedelõunane jalgpallimatš küünikute ja romantikute vahel, kus mängijad võivad meeskondi vahetada vastavalt oma maailmavaate muutumisele.

Pileteid Baltoscandali etendustele ja pidudele saab osta Rakvere Teatri kassast, Piletimaailma müügikohtades üle Eesti ning internetis.

Kõigil päevadel liiguvad Tallinna ja Rakvere vahel tasuta festivalibussid, mis stardivad Tallinnast Balti jaamast Go Shnelli hotelli eest ning Rakverest teatri hoovist. Tallinnast väljub buss kaks tundi enne festivali avamist või esimest etendust (kolmapäeval kell 14.30, neljapäeval ja reedel kell 13.30 ning laupäeval kell 12.30) ning Rakverest väljuvad bussid öösel pärast viimase etenduse lõppu.

Neile, kes soovivad Rakverre ka ööbima jääda, on Baltoscandali ajal avatud pesemisvõimalusega telklaager Rakvere teatripargis.