TAHAB KOSMOSESSE: Populaarse Google´i kaasasutaja Sergey Brin soovib lennata turistina kosmosesse 2011. aastal. Space Adventures saadab nendega lepingu teinud kosmoseturistid maailmaruumi Vene kosmoselaeva Sojuz pardal. Foto: AP/Scanpix
Maailm
13. juuni 2008, 00:00

Google´i asutaja soovib lennata kosmosesse (4)

Ühe maailma populaarsema internetiportaali Google kaasasutaja Sergey Brin on broneerinud endale koha kolme aasta pärast tehtavale kosmoselennule. Selleks kandis ta esimese sissemaksena viis miljonit dollarit kompanii Space Adventures kontole.

Virginias asuv kosmoseturiste valiv kompanii Space Adventures on seni kosmosesse saatnud viis turisti, kes kõik on hiljem rääkinud oma seiklusest ainult ülivõrdes.

Kallis seiklus

Esimestelt kosmoseturistidelt kasseeriti selle lõbu eest 20 miljonit dollarit, praeguseks on hind tõusnud kuni 40 miljonile dollarile. Soov käia ka avakosmoses kergitab hinda veel 15 miljon dollari võrra.

Rahapuudust Sergey Brinil (34) muidugi ei ole. Algselt otsingumootorina loodud ja hiljem pidevalt arendatud internetiportaal Google osutus tõeliseks kullaauguks, mis tegi selle asutajatest Sergey Brinist ja Larry Page´ist dollarimiljardärid.

Populaarne USA äriajakiri Forbes paigutas eelmise kuu algul avaldatud maailma rikkurite edetabelis Sergey Brini 18,6 miljardi dollariga 32. ja Larry Page´i 18,6 miljardi dollariga 33. kohale.

Kompanii Space Adventures teeb koostööd Vene kosmoseagentuuriga Roskosmos. Kosmoseturist lendab maailmaruumi Vene kosmoselaeva Sojuz pardal. Järgneb nädalane viibimine ja töö Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS) ning tagasipöördumine Sojuzil Maale.

Kompanii Space Adventures nõunik Tom Jones ütles, et edaspidi on kavas kosmoseturistide rolli laiendada. Nad saavad nautida suuremat vabadust ja sooritada isiklikke eksperimente. "Reisija vaatenurgast ei ole te lennu ajal viies ratas vankri all," rõhutas Jones ajalehe The New York teatel.

Kosmoseturismi ajalugu piirdub seitsme aastaga. Esimesena käis 2001. aasta kevadel maailmaruumis turistina ameeriklane Dennis Tito. Seni viimane, järjekorras viies kosmosturist oli 2007. aasta aprillis Ungari päritolu ameeriklane Charles Simonyi.

Järge ootavad ameeriklane Richard Garriott ja venelane Vladimir Gruzdev. Neist USA astronaudi Owen Garriotti poeg ning arvutimängu "Ultima" ja "Tabula Rasa" looja Richard Garriott lendab kosmosesse tänavu oktoobris ning Vene valitsuspartei Ühtne Venemaa liige ja riigiduuma saadik Sergei Gruzdev tuleval aastal.

Kolm aastat oodata

Sergey Brinini jõuab järjekord 2011. aastal. Kui seni on Sojuz, kuhu mahub kolm inimest, võtnud pardale ühe turisti, siis 2011. aastal tahetakse orbiidile lennutada kogenud komandöri kõrval korraga kaks huvireisijat.

Brini kaasreisijate nimed ei ole veel teada. Ka Sergey on jäänud esialgu tagasihoidlikuks. Kuigi Brin tasus esimese sissemaksuna kompanii Space Adventures kontole 5 miljonit dollarit, ei ole ta veel oma sõnul osalemist kosmoselennul lõplikult otsustanud. Kõigi märkide järgi on tegu siiski loomupärase tagasihoidlikkusega.

Sergey Brin on pärit Venemaalt. Plaanikomitees töötanud Michael Brin, tema matemaatikaharidusega abikaasa Evgenia ning nende pisipoeg Sergey emigreerusid 1979. aastal tollasest Nõukogude Liidust Ameerika Ühendriikidesse. Põhjuseks tõi perekond Nõukogude Liidus juutidele osaks saanud tagakiusamise.

Sergey Brin õppis Stanfordi ülikoolis informaatikat. Seal astus ta ka doktorantuuri, mis on siiani lõpetamata, sest Google´i arendamine on võtnud talt kogu aja.

Kosmoseturistid

1. Dennis Tito (USA): 28.04.–06.05.2001

2. Mark Shuttleworth (LAV): 25.04.–5.05.2002

3. Gregory Olsen (USA): 1.10.–11.10.2005

4. Anousheh Ansari (Iraan/USA): 18.09.– 29.09.2006

5. Charles Simonyi (Ungari/USA): 7.04.–21.04.2007

6. Riccard Garriott (USA): oktoober 2008

7. Vladimir Gruzdev (Venemaa): 2009

8. Sergey Brin (Venemaa/USA): 2011

9.???: 2011