TRUU KAASLANE: Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ning endine supermodell Carla Bruni-Sarkozy avaldasid kaastunnet Yves Saint Laurent’i kunagisele elukaaslasele ja endisele äripartnerile Pierre Berge’ile. Foto: Reuters
Inimesed
7. juuni 2008, 00:00

Moemaailma koorekiht saatis Yves Saint Laurent’i viimsele teele (9)

Neljapäeval kogunesid Pariisis Saint-Rochi kirikusse maailma esidisainerid, et jätta hüvasti 71 aasta vanuses ajuvähki surnud Yves Saint Laurent’iga.

Naistemoes smokingite ja pükskostüümidega revolutsiooni teinud Saint Laurent’i, kelle fännide hulka on kuulunud näiteks Monaco vürstinna Grace ja Picasso tütar Paloma, tuli Saint-Rochi kirikusse ära saatma 800 leinajat, nende seas moekunstniku 95aastane ema. Matusel kõnelesid silmanähtavalt liigutatud filmistaar Catherine Deneuve ning Saint Laurent’i aastatepikkune äripartner ja elukaaslane Pierre Berge, kes meenutas esimest kohtumist YSLiga ning tema mõju moekunstile. "Sa võinuksid aeg-ajalt moodidesse libiseda, kuid jäid selle asemel truuks omaenda stiilile, ning sul oli täiesti õigus, sest see stiil on nüüdseks kõikjal – ehk mitte moes, kuid terve maailma tänavatel."

Poliitikutest olid tulnud moekuningale viimset austust avaldama Prantsuse presidendipaar, Pariisi linnapea Bertrand Delanoe, ekspresident Jaques Chiraci naine Bernandette ja Iraani šahhi lesk.

Saint Laurent taandus moetööstusest 2002. aastal ja põdes enne surma kaua aega. Moeguru tuhk puistatakse Marocos Marrakeshis tema villa aeda.