KUNSTNIK JA MUUSA: Yves Saint Lauren modell Laetitia Castaga 20. jaanuaril 1999 kevadsuvise kollektsiooni esitlusel.Foto: Reuters
Inimesed
3. juuni 2008, 00:00

"Rahustid ja uimastid, need võltsid sõbrad"

"Masenduse vangla ja haiglad. Olen sellest kõigest välja rabelenud – pimestatu, kuid kainena," ütles 2002. aastal pensionile minnes Yves Saint Laurent, kes säras küll prominentide seltsis, kuid koduseinte vahel varjas tohutuid piinu.

Moekeiser Yves Saint Laurent’i surm tõmbas kriipsu alla Christian Diori ja Coco Chaneli põlvkonnale, kes muutis maailma moepealinnaks Pariisi. Saint Laurent disainis rõivaid, mis peegeldasid naise muutuvat rolli ühiskonnas. Tema revolutsioonilisemaks kätetööks jääb "Le Smoking" (1966) – superelegantne õhtuülikonna pintsak, mis pööras pea peale naiste õhtumoe põhimõtted. Androgüünsed pükskostüümid, mida Saint Laurent värskendas igaks kollektsiooniks, pakkusid alternatiivi pidulikele õhtukleitidele, toonitades kandja enesekindlust ja seksikust.

Sõjavägi põhjustas närvivapustuse

Lootustandva disainerina kerkis noormees esile juba 17aastaselt, võites esimese koha kokteilikleitide kavandamise võistlusel. Aasta hiljem, 1954, astus Yves Pariisis kõrgmoekooli, ent tutvus peagi toonase moekuninga Christian Dioriga, kellele Saint Laurent’i anne avaldas nii suurt mõju, et palkas noormehe kohe. Olles sama häbelik kui Dior, puhkes Yves Saint Laurent moemaja naiselikus atmosfääris õitsele ning disainis 1957. aasta sügiskollektsiooni 35 komplekti. Kui Dior 1957. aastal ootamatult suri, sai Yves Saint Laurent’ist tema moemaja juht. Kolm aastat hiljem, Alžeeria sõja pingelisemal hetkel, võeti disainer sõjaväkke, mis oli talle kui õrna ja heitliku hingeeluga homoseksuaalile talumatu üleelamine. Pariisi moeelu särav täht sai armees närvivapustuse, veetis kolm kuud haiglas ning kuulutati väeteenistuseks kõlbmatuks.

Kuna moeloomingus järjest julgemaks muutunud disainer oli oma beat-look’iga – lühikesed seelikud ja nahkjakid – välja vihastanud Diori moemaja rahastaja, ei oodatud teda Diori tagasi. Tsiviilellu naasnult avas Saint Laurent isikliku moemaja, millest kujunes aastatega tohutu moe- ja parfüümiimpeerium. Pükskostüümid, kirevad etnilised trükikangad, safarijakid, keebid, talupojarüüd, sõjaväelaslikud blusoonid, kunstiteostest inspireeritud disainid – Saint Laurent vallutas maailma. Noor disainer värskendas kõrgmoodi ning populariseeris ühtlasi valmisrõivaid. Saint Laurent’i jumaldajate hulka kuulusid näiteks filmidiiva Catherine Deneuve, Pablo Picasso tütar Paloma ning Monaco vürstinna Grace.

Sex, drugs & haute couture

Koolipoisina homoseksuaalsuse tõttu tagakiusamise ohvriks langenud moekuninga depressioon jäi püsima. Kauane kallim Berge ütles kord, et Saint Laurent oli juba sündinud närvivapustusega. Tema ego oli hapraimast hapram. 1970ndatel ja 80ndatel pruukis Saint Laurent ohtralt alkoholi ja drooge ning nagu ta ise ütles, sukeldus erakordsesse seksuaalellu. Ent liialduste aastad asendusid üksindusse tõmbumisega.

Moekunstnik läks küll Berge’ist lahku, kuid nad jäid äripartnereiks. Saint Laurent ilmus haruharva avalikkuse ette, redutades oma Pariisi korteris tohutu kunstikollektsiooni keskel.

Suutmata leida meelepärast mantlipärijat, müüsid Saint Laurent ja Berge finantsraskustesse sattunud valmisrõivafirma YSL Rive Gauche 1999. aastal miljardi dollari eest Guccile. Moekuningas kahetses otsust lõpuni ning kibestus. Uuele disaineripõlvkonnale polnud tal midagi head öelda: "Mul pole selle uue moemaailmaga, mis on alandunud tühipaljaks vaateakende dekoreerimiseks, midagi ühist."