Eesti uudised
2. juuni 2008, 10:22

Dissident Bukovski peab täna Tallinnas loengu

Täna kell 14.00 peab Venemaa ja lääneriikide suhetest avaliku loengu vene kirjanik ja opositsionäär Vladimir Bukovski.

Loeng toimub hotellis Radisson (Rävala pst. 3, Tallinn). Vestlus toimub vene keeles samaaegse tõlkega eesti ja inglise keelde. Bukovski kohtub ka president Toomas Hendrik Ilvese ja Riigikogu esindajatega, samuti Eesti endiste dissidentidega.

Avatud Eesti Fondi ja MTÜ Avatud Vabariik kutsel Eestit külastav Bukovski on tuntumaid endise Nõukogude Liidu dissidente, kes praegu elab Inglismaal. 2007. aastal esitasid Venemaa liberaalsed opositsioonierakonnad ta kandidaadiks Venemaa presidendivalimistele, kuid keskvalimiskomisjon lükkas tema kandidatuuri tagasi, tuues põhjuseks topeltkodakondsuse.

Venemaale ennustab Bukovski naftahindade languse korral keskvõimu kadumist ning riigi killustumist. Koos opositsiooniliidri Garri Kasparoviga keskendub Bukovski käesoleval aastal Venemaa opositsiooni suurema ühtsuse saavutamisele.

Bukovski nõuab järjekindlalt kohtuprotsessi kommunismi kuritegude üle. 90-ndate alguses töötas Bukovski Jeltsini ettepanekul eksperdina nn. "NLKP protsessi" raames, mis teatavasti otsuseni siiski ei jõudnud.


Bukovski sai ülemaailmselt tuntuks, kui ta teavitas lääneriike karistuslikust psühhiaatriast, mida nõukogude võimud kasutasid teisitimõtlejate vastu. Seetõttu veetis Bukovski ka ise kokku 12 aastat erinevates kinnipidamisasutustes ning nn. "ümberkasvatusel" psühhiaatriakliinikus.

Vangistatud Bukovski vahetati 1976. aastal Tšiili kommunistliku partei peasekretäri Luis Corvaláni vastu. Bukovski sõnul on Venemaal praegu poliitilistele repressioonidele ning meedia survestamisele taas lisandunud näiteid vaimuhaiglate kuritarvitamisest.