KASSISABA ARMASTUS: Noor lauljatar Hannaliisa Uusma armastab oma kodukanti, Kassisaba linnaosa Tallinnas, aga ka kõiki Eesti väikelinnu, nagu ta kinnitab. Foto: Mati Hiis
Inimesed
2. juuni 2008, 00:00

Hannaliisa Uusma: me ei tahtnud lauluga sugugi haiget teha! (133)

Absoluutselt igas Eesti raadiojaamas laulab Hannaliisa Uusma täna depressiivsetest Eesti väikelinnadest.

Lugu on ansambli HU? liikmete üllatuseks ja kurvastuseks pannud kihama terve Eestimaa, kuigi manajate kõrval on palju ka neid, kes HU? uut albumit "Film" taevani kiidavad.

Konkreetsele linnale ei viita keegi

"On jube kahju, et inimesed võtavad seda lugu sedavõrd isiklikult," on ansambli solist Hannaliisa nukker, et mitte kõik ei mõista laulu kätketud sõnumit. "Loo idee tekkis Leslie Laasneril, kes on "Depressiivsed Eesti väikelinnad" nii viisi kui sõnade autor ning ühtlasi meie bändi lahutamatu liige," räägib Hannaliisa.

"Lesliel tärkas selle pala idee ühes Lõuna-Eestis väikeses linnas, kus ta suvitada armastab. Ta läks ühte väikesse poodi, kus müüdi hirmkallilt Rakvere viinereid – vaat et kallimalt kui Stockmannis. Sellest loo mõte tekkiski. Viitamata ükskõik millisele konkreetsele Eesti linnale," selgitab Hannaliisa. "Nii võiks samade sõnadega rääkida Tallinnast või teistest meie suurematest linnadest."

Ka ise väikesest linnast pärit

Hannaliisa palub jumalakeeli, et inimesed laulu sõnadesse nii isiklikult ei suhtuks. "Ma ei saagi aru, miks mõned protestivad või siis sõna võtavad ning väidavad, et meil ei ole ju niimoodi. Aga kui nad juba sõna võtavad, et tunnevad ennast riivatuna, siis mingi põhjus peab ikka olema, mis neid ärritab," arutleb sotsioloogiat õppiv tütarlaps.

"Aga ma kordan veel kord, et me pole tahtnud selle lauluga kellelegi haiget teha," loodab Hannaliisa siiski inimeste mõistlikkusele ja arusaamisele, soovitades neil samas siiski kuulata mõtlemapanevaid sõnu ja nautida ilusat viisi. Ja mitte võtta seda kõike isiklikult.

Hannaliisa sõnul on ka tal endal Eesti väikelinnadega väga soe ja hea suhe.

"Olen ise pärit Tartust, mis Eesti mõistes ei ole küll väikelinn, aga maailmamastaabis on seda kahtlemata. Ma väga armastan seda linna, nagu ka teisi Eesti linnu. Nii et sama hästi võiks ka mina tunda ennast tohutult riivatuna, aga ma ei tunne. Pigem tajun, et need momendid, mis laulus kirjas, eksisteerivad ning leiavad siin-seal ja kolmandas kohas aset. Võib-olla mitte igal pool sajaprotsendiliselt. Aga lõppude lõpuks – eks igaüks peab ise otsustama, kuidas sellesse laulu suhtuda," ütleb Hannaliisa.