Inimesed
23. mai 2008, 09:18

Eestisse tuleb vene kultuskirjanik Vladimir Bukovski

2. juunil kell 14.00 peab Venemaa ja lääneriikide suhetest avaliku loengu vene kirjanik Vladimir Bukovski.

Avatud Eesti Fondi ja MTÜ Avatud Vabariik kutsel Eestit külastav Bukovski on tuntumaid endise Nõukogude Liidu dissidente, kes praegu elab Inglismaal. Bukovski sai ülemaailmselt tuntuks, kui ta avalikustas karistusliku psühhiaatria, mida nõukogude võimud kasutasid teisitimõtlejate vastu, teatas Avatud Eesti Fond.

Seetõttu veetis Bukovski ka ise kokku 12 aastat erinevates kinnipidamisasutustes ning nn. "ümberkasvatusel" psühhiaatriakliinikus. Ta avaldas oma kogemuste põhjal raamatu, kus jagas soovitusi, kuidas psühhiaatrilistele piinamisvõtetele vastu panna.

1971. a. õnnestus Vladimir Bukovskil NL-ist välja toimetada suurel hulgal tõestusmaterjale karistusliku psühhiaatria kasutamise kohta, millele aga järgnes tema arreteerimine ja taas vangistus. Vangistatud Bukovski vahetati 1976. aastal Tsiili kommunistliku partei peasekretäri Luis Corvaláni vastu, sestpeale on ta resideerinud Inglismaal.

Bukovski nõuab järjekindlalt kohtuprotsessi kommunismi kuritegude üle. 2007. aastal esitasid Venemaa liberaalsed opositsioonierakonnad ta kandidaadiks Venemaa presidendivalimistele, kuid mõistagi lükkas keskvalimiskomisjon tema kandidatuuri tagasi, tuues põhjuseks topeltkodakondsuse.

Bukovski kohtub Eesti-visiidil president Toomas Hendrik Ilvese ja Riigikogu esindajatega, samuti Eesti endiste dissidentidega.

Loeng toimub hotellis Radisson (Rävala pst. 3, Tallinn), registreerimiseks tuleb külastada Avatud Eesti Fondi kodulehte aadressil www.oef.org.ee/register. Vestlus toimub vene keeles samaaegse tõlkega eesti ja inglise keelde.