Staarid Cannes'i filmifestivali punasel vaibalFoto: AFP
Film
22. mai 2008, 17:28

Mart Sander Cannes'ist: "Smoking punasel vaibal on kohustuslik - ka turvameestele ja koristajatele." (4)

Cannes'i filmifestivalil oma eelmisel aastal valminud muusikafilmi "Berlin 1945 - Musik unter Bomben" esitlev Mart Sander kirjeldab festivali kui suurte filmide ja tähtede sulatuspada.

"Kogu linn elab vaid staaridele ning talub väiksema kategooria festivalikülalisi jaheda kannatlikkusega nagu kuningate visiidiga paratamatult kaasnevaid veiderdajaid ja narre," kirjutab Sander. "Ka taksojuhid ja prostituudid heidavad kõigepealt pilgu kliendi kaelakaardile ning alles siis näkku. Sest tegelikkus on lihtne. Sa võid olla esindaja, turustaja, eksponeerija, kuid sa pole loonud "suurt filmi". Võid olla ka delegatsiooni-, meeskonna-, pressiliige, kuid sa pole loonud "suurt filmi". Ja Cannes - see tähendab maailma suurimaid filme ja suurimaid staare. Kõik muu on ebamugav paratamatus, nagu end hiigelauriku põhja külge imanud parasiidid.

Neile, kes soovivad ise midagi tegemata võõras säras peesitada, on kasvulava samuti soodne: on ka selliseid, kes sõidavad, smoking kohvris, Cannes'i ainult selleks, et avamispäeva õhtul uudishimulike pilkude ja kaamerate ees linnas patseerida. Smoking on punasel vaibal kohustuslik - ka turvameestele ja koristajatele."

Mart Sanderi muljeid Cannes'i filmifestivalilt saab pikemalt lugeda homsest SL Õhtulehest.