Al Gore on kõmulise dokfilmiga "Ebamugav tõde" paksu vastuseisu kogunud.Foto: Sipa
Film
28. aprill 2008, 14:04

Kõmuline dokfilm "Ebamugav tõde" jõuab ETV ekraanile (1)

Homme õhtul näeb Eesti Televisioonis režissöör Davis Guggenheimi filmi "Ebamugav tõde" (USA 2006). Filmis on globaalse soojenemise teaduslik ülevaade seotud Al Gore'i eluaegse pühendumisega ülemaailmse kliimamuutuse mõjude kõrvaldamiseks.

Kauaaegne keskkonnakaitsja, eelmistel USA presidendivalimistel napilt kaotanud Gore esitab filmis hulga köitvaid fakte, teatas ERR.

Tema teooria kohaselt on kliimasoojenemine põhjustatud süsihappegaasi sisalduse kasvust atmosfääris inimtegevuse tagajärjel. Pilt, mille Al Gore välja joonistab, on masendavalt apokalüptiline, seepärast peab ta vajalikuks heitmete kohest ja senisest veel kõrgemat (öko)maksustamist.

"On ilmselge, et seisame silmitsi süveneva globaalse kliimakriisiga, mis nõuab meilt julget, kiiret ja tarka tegutsemist," ütleb Gore.

Filmis esitatav tõde on jõudnud koguda ka vastuseisu. Näiteks Suurbritannia kohus ei luba näidata filmi inglise koolides selgituseta, et tegemist on propagandaga, millel puudub teaduslik alus. Seda kinnitavad ka sõltumatu teadlaskonna poolt koondatud "35 ebamugavat tõde" Al Gore'i filmis esitatud faktide kohta.

Film on võitnud kaks Oscarit ja arvukalt teisi filmiauhindu. Al Gore pälvis Nobeli rahupreemia 2007. aastal.