MAMMA MIA, MILLISED HÜPPED! Meryl Streepi kehastatud Donna meenutab meeletuid noorepõlvepäevi. Foto: Forum Cinemas
Inimesed
24. aprill 2008, 00:00

"Mamma mia!" staar Meryl Streep: ""Dancing Queen" on mu võimete tipp!" (9)

Meryl Streep hakkab laulma? Ja veel ABBA hitte? Selline oli fännide reaktsioon, kui levis kuuldus, et tunnustatud filmitäht on saanud naispeaosa menumuusikali "Mamma Mia!" ekraniseeringus.

Kauaoodatud "Mamma Mia!" jõuab Eesti vaatajate ette 18. juulil. Oscari võitja Meryl Streep on tuntud peamiselt tugevatest draamarollidest ning muusikalirolli pole ta veel katsetanud. Seetõttu tundus tema valimine "Mamma Miasse!" täiesti ootamatu sammuna.

Kuid hiljutine kassatükk "Saatan kannab Pradat" näitab Streepi oivalist koomikatunnetust ning näitlejanna ise on oma lauluhääle üle päris uhke. Ooperilaulu on ta lausa õppinud. Kuulu järgi vahutas diiva vihast, kui Madonna napsas endale nimiosa muusikali "Evita" ekraniseeringus, kirjutab Daily Telegraph. Pealegi paistis ka ABBA megahittidel põhinev "Mamma Mia!" esialgu täiesti absurdse ideena, millesse oli usku vähestel.

Ideest lavastuseni kulus ligi 20 aastat

"Catsi" taustajõuna ja "Chessi" produtsendina tuntud inglanna Judy Craymer hellitas ligi kakskümmend aastat südames unistust teha ABBA laulude põhjal muusikal. Tulevase multimiljonäri karjäär algas üsnagi madalalt – lavatöölisena.

Craymer elas 1980. aastate algul tillukeses korteripugerikus, kui talle turgatas pähe idee ehitada Rootsi menubändi ABBA hittide peale üles lugu 1960. aastate hipidest. Ta võttis 20 000 naela võlga, müüs oma korteri maha ning oli sunnitud kuulama sõprade etteheiteid, et tema projekt kukub haledalt läbi. Kõige krooniks ei tahtnud ABBA muusikud mingist muusikalist kuuldagi.

Kuid veenmine kandis vilja. Craymer võttis punti oma lähedased sõbrad – stsenarist Catherine Johnsoni ning lavastaja Phyllida Lloydi – ning kolme naise südametööst kujunes 6. aprillil 1999 Londonis esietendudes täielik tõmbenumber.

Stsenaarium on lihtne: kes on lapse isa?

Nüüdseks, kui ühtaegu särtsakas ja liigutav ABBA hitišõu on lavale toodud 130 linnas üle maailma, on sellest saanud üks kõigi aegade edukamaid muusikale. Kuulu järgi on geniaalne äriidee kogunud Craymeri pangakontole 50 miljonit naela ehk ligi 970 miljonit Eesti krooni. Tema ning Johnson on praeguseks ühed Inglismaa rikkamad naised.

Meryl Streep kehastab filmis keskealist, kuid mässumeelset Donnat, kes peab idüllilisel Kreeka saarel taverni. Tütre pulmade eel on Donna sunnitud paljastama lapse isa nime. Kandidaate on kolm.

"Meryl oli algusest peale meie favoriit sellesse rolli," kinnitab Craymer, kelle sõnul pulbitseb näitlejanna vaimsusest ja elujõust. "Ta ütles meile, et Donna osa arendab tema oskusi – see andis talle võimaluse olla laulja, rokkar, ema ning kasutada oma koomikuoskusi." Streepi nime väljakäimine aitas produtsendil filmi meelitada ka teisi nimekaid näitlejaid. Nii näeb kõrvalosades armastatud Briti näitlejatari Julie Waltersit, Bridget Jonesi peigmehena tuntud Colin Firthi ja Rootsi päritolu Stellan Skarsgårdi ("Kariibi mere piraadid").

65 miljoni dollarilise eelarvega filmi võtted algasid mullu suvel. Londonis kujunes võttepaigaks kuulus Pinewoodi stuudio, mis ühte kõrvalossa valitud Pierce Brosnanile oli juba tuttav paik: võeti ju tema Bondi filmid üles sealsamas. Pinewoodis filmiti neid laulu- ja tantsunumbreid, mida Kreeka päikese käes vändata ei saanud.

Benny Andersson osutus võtetel perfektsionistiks

Ekraaniversiooni lavastas taas Phyllida Lloyd, ehkki tema ainus senine filmikogemus on olnud Britteni ooperi "Gloriana" tõlgendus BBCle. "Elasin "Mamma Mia!" võtted üle, võttes unerohtu, lastes endale kofeiini otse veeni ja pruukides ka teatud koguse viina," muigab lavastaja.

Kõik ei läinud just pilvitult. Streep tunnistas hiljem, et ajas ABBA hitimeistri Benny Anderssoni marru. "Naljakas, et enne Benny Anderssoni ja Bjorn Ulvaeusega kohtumist ei teadnud ma enda meelest ABBAst suurt midagi. Aga järele mõeldes selgus, et kõik nende laulud olid mul enda teadmata peas. Teadsin iga viimast kui sõna. Ainult et ajasin suurema osa neist sassi, mis põhjustas minu ja Benny vahel pingeid, sest ta on täielik perfektsionist."

Meryl kahetseb, et omaaegsed klassikalise laulu õpingud pooleli jättis. "Olin liiga noor, mõistmaks, kui imeline see on. Olin liiga provintslik ja jätsin selle asja sinnapaika. Meie kodus ei räägitud ooperist. Me kuulasime Ella Fitzgeraldi ja Frank Sinatrat." Nüüd usub näitlejanna, et temast saanuks päris korralik sopran. "Aga "Dancing Queen" on praegu minu võimete tipp!"