JUUBILAR: «Nelja pulma ja ühe matuse» staar tõestab, et naine läheb küpsedes aina võluvamaks. Foto: Corbis/Scanpix
Inimesed
22. aprill 2008, 00:00

MacDowelli elu kui filmis: kaks pulma ja kaks lahutust (1)

Andie MacDowell, ja juba 50? Võimatu! "Nelja pulma ja ühe matuse" staar tõestab, et naine läheb küpsedes aina võluvamaks. Ometi pole ta õnne leidnud.

Ehkki eile 50. sünnipäeva tähistanud Andie MacDowelli suurimad kassatükid – "Green Card" (1990), "Lõputu küünlapäev" (1993) ning "Neli pulma ja üks matus" (1994) – jäävad juba eelmisse sajandisse, püsivad need romantiliste komöödiate kullafondis.

Nagu paljud teised Hollywoodi diivad, alustas ka Lõuna-Carolina osariigis sündinud Andie ehk Rosalie Anderson MacDowell modellina. Pere neljast tütrest noorim jättis 1978. aastal ülikooli pooleli ning kolis kõigi võimaluste linna New Yorki. Seal ei jäänud tema ahvatlev välimus märkamata ning Andie pääses maineka Elite’i modelliagentuuri leivale. Aastaid oli brünett kaunitar L’Oreali firmanägu.

Läbimurderoll: rahuldamata koduperenaine

1981 tabas Andie’t ränk hoop. Tema ema Paula, kauane muusikaõpetaja, suri vaid 53 aasta vanuses südamerabandusse. Kuulu järgi viis naise, kes läks Andie isast lahku, kui tüdruk oli kuuene, hauda alkoholism. Ent näitlejatar on tänini veendunud, et ema hoiab tal teispoolsusest silma peal ning kõik head asjad on tema ellu tulnud armsa ema ingelliku sekkumise tulemusel. Küllap peab ta ema teeneks ka oma Hollywoodi karjääri.

Calvin Kleini telereklaamides tähelepanu äratanud Andie debüteeris 1984 filmis "Greystoke: legend ahvide kuningast Tarzanist", kuid kaunitari häält me seal ei kuule. Kuna näitsikul oli liiga kange lõunaosariikide aktsent, luges tema repliigid sisse "Saatusliku veetluse" staar Glenn Close.

Andie aga ei jäänud ekraanil vaid ehteasjakeseks, ehkki pärast kõrvalosa noortefilmis "Püha Elmo tuled" (1985) paistis karjäär soiku jäävat. Neli aastat hiljem murdis noor näitlejatar tõeliselt läbi rahuldamata koduperenaise rolliga indie-filmis "Seks, valed ja videolint" (1989), mis tõstis areenile ka režissöör Steven Soderberghi. Ülejäänu, nagu öeldakse, on ajalugu...

Andie MacDowell pole Hollywoodi pidude stammkülaline ning tema armuelu ei pälvi ruumi kõmulehtede esikülgedel, kuid vagura moega kaunitar on siiski üle elanud vägevaid tõuse ja mõõnu. 1986 abiellus Andie modell Paul Qualleyga, kellega ta oli tutvunud firma GAP reklaamis poseerides. Paar taandus elama Montana osariiki rantšosse ning Andie tõi ilmale kolm last – poeg Justini ning tütred Rainey ja Sarah Margareti. Kõik paistis pilvitu: näitlejatar rääkis intervjuudes, kuidas tema pere eelistab looduslähedast eluviisi ning jalutab kodus porgandpaljalt ringi. Ent 1999 saabus uudis abielu purunemisest.

Romantiline armulugu koolivennaga

Mõistagi ei jäänud kaunitar üksi. Järgnev meenutab filmisüžeed: saatus viis Andie kokku kunagise koolivenna, juveeliärimees Rhett Hartzogiga. Rhett tunnistas, et oli endast aasta vanemasse tüdrukusse juba koolis armunud. Nüüd, 25 aastat hiljem, suutis ta viimaks ometi Andie südame võita. Naabrid nimetasid Rhetti tõeliseks lõunaosariikide härrasmeheks, kes on terve elu Seda Õiget otsinud ja viimaks ka leidnud.

10. novembril 2001 pandi kooliõde-koolivend Põhja-Carolinas Ashville’is paari. Pruudil oli hääl ära ning ta ei tohtinud antibiootikumikuuri tõttu omaenda pulmas napsi võtta. Altari ette astus Andie oma poja saatel, kes oli eelmisel päeval korvpalli mängides jala välja väänanud ja toetus karkudele. "Justin komistas vähemalt kaks korda ema kleidi otsa," sosistas keegi pulmaline ajakirja People reporterile.

Olid need halvad ended? Õnne jagus vaid kolmeks aastaks. 2004 läksid Andie ja Rhett lahku. 2006. aasta algul teatas Ashville’i autoärimees Kevin Geagan, et ta on endast seitse aastat vanema Andie’ga kihlatud. "Mõistagi olen väga õnnelik," õhkas ta kodulinna ajalehele. Ent paistab, et samuti kaks korda lahutatud Geagan kippus liiga varakult avalikkuse ees kelkima. Andie MacDowelli kolmandast abielust pole midagi kuulda olnud.