HINDAB SÕPRUST:«Olen viimasel ajal õppinud, mida tähendab sõprus ja mis on tõeline sõprus. See tähendab ühtehoidmist, teineteise toetamist,» tunnistab Norman Salumäe, et kui kuhugi jõuda tahad, on sõprusel täita oluline roll. Foto: TV3
Inimesed
14. aprill 2008, 00:00

Norman: "Ma ei läinud superstaarisaatesse niisama lutsu viskama." (31)

"Ma kujutan ette, kuidas noored tüdrukud hoiavad telefone peos, et sinu poolt hääletada – sa oled sarmikas ja suur magnet," kommenteeris Norman Salumäe laulmist superstaarisaate žürii liige Heidy Purga.

Superstaariks kandideeriv Norman Salumäe on saanud žüriilt ohtralt muidki kiitvaid sõnu ja mitte üksnes ragiseva rokihääle eest.

Robbie Williamsi laul "Feel" olevat žüriiliikme Heidy Purga arvates tõeline naistemagnet. Rein Rannapile meeldis poisi ragisev rokihääl ja isegi Mihkel Raud, kes evis küll poisi lauluoskuse kohta kriitikat, kiitis poisi sarmi ja esinemisoskust. "Naistele sa meeldid," oli Raud kindel.

Kohtume Normaniga enne finaalsaadet lauluproovide vahepeal vanalinnakohvikus. Tervituseks küsin Normanilt autogrammi. Nooruk peab seda naljaks ega kipu kohe pastakat haarama. Ta tunnistab, et temalt on küll autogramme juba küsitud ja eks ta isegi on staaridelt autogramme jahtinud. "Ise ma ennast küll veel kuulsaks ei pea. Sinna on veel pikk tee," arvab laulja.

Norman on ütlemata tagasihoidlik. Ta ütleb, et ei mõtle finaalsaate eel üldse võidust. Tema võtab üks samm korraga. Laulmine on küll tema hobi ja loodetavasti tulevikus ka tema töö, aga kui nii ei lähe, siis kindlasti pakub elu noorele Normanile varuvariandi.

Miks sa läksid superstaarisaatesse?

"Saatesse tahtsin minna juba möödunud aastal, aga siis vanus ei võimaldanud. Läksin, sest tundsin, et mul on midagi jagada. Antud juhul siis lauluhäält ja oma mõtteid."

Millal laulma hakkasid?

"Mul on selline tore emme, kes pani mind juba nelja-aastaselt ETV "Lasteekraani" laulma. Seal Aarne Saluveeri juhatusel sai päris palju laule selgeks õpitud. Umbes 2–3 aastat pärast seda läksin Tallinna poistekoori, siis tuli väike vahe sisse ja seejärel läksin Estonia poistekoori ja pärast häälemurret juba meeskoori. Olen alati tahtnud laulda, keegi ei sundinud. Pigem oli algul suunamine. Sellist tunnet ei ole kunagi olnud, et laulmine oleks kohustus. Seda ei pea sundima."

Kas laval kardad ka?

"Eks ikka. Kui laval ei karda, siis on inimesel midagi viga. Väike ärevus peab ikka olema sees."

Kas musikaalsus on juba geenides?

"Ma ei tea. Mu vanavanaema ja vanavanaisa olid musikaalsed. Vanaisa mängis orkestris ja oskas eri pille mängida, vanavanaema laulis raadios. Ema-isa otseselt ei laula ega mängi pilli. Võimalik, et nad oskaksid.

Mul on selline töökas ema, tal ei jagu aega isegi muusika kuulamiseks. Ta on väga-väga töökas, tegeleb kolme asjaga. On fotograaf ja töötab maa-ametis ja peale selle on tal ürituste korraldamise firma. Kõige selle kõrvalt suudab ka kodus iga päev süüa teha. Väga-väga hoolitsev ja hea ema on mul.

Isa on viinud mind jälle spordilainele kaasa. Suvel sõidame koos isaga ratast kas siis maanteel või metsas. Olen ka juba kümme aastat rulluisutanud. Sõidan uiskudega, kõrvaklapid kõrvas, kuulan muusikat ja laulan või karjun. Inimesed vaatavad vahel imelikult, aga ma ei tee neist välja."

Kas tahad saada lauljaks?

"Eks ikka tahaks hakata selle oskusega ka leiba teenima. Ma ei läinud superstaarisaatesse niisama lutsu viskama. Kui kuhugi jõuda tahan, pean tegema tööd sellega, ega niisama unistamisest pole kasu. Aga alati peab olema varuvariant. Seda pole ma veel valmis mõelnud.

Aega veel kooli lõpetamiseni on. Olen selline inimene, kes võtab üks samm korraga. Kooli kõrvalt on praegu väga raske ka saates osaleda. Paljud proovid kattuvad koolitundidega. Aga õnneks koolis tullakse mulle vastu. Veab, et ma ei käi üheksandas või lõpuklassis."

Saates ütlesid, et su lemmik­lauljad on Michael Jackson ja Ray Charles. Millist muusikat sa kuulad?

"Kuulan erinevat muusikat. Drum’n’bass, house ja rock, ballaadid, hiphop, soul..."

Kas žürii on sinu arvates õiglane?

"Ikka. žüriilt tuleb piisavalt hea kriitika. Hea, kui teised sind hindavad, siis tead, mida paremini teha."

Sul on saates rätik kaelas olnud ja on nüüdki. Kas see on talisman?

"Ei, lihtsalt meie ilmadega tuule kaitseks. Tüdrukud kannavad ehteid, mina armastan salle ja rätikuid kanda."

Mida oled selle saate võtteperioodi ajal õppinud?

"Igal sammul õpid midagi. Ma olen viimasel ajal õppinud, mida tähendab sõprus ja mis on tõeline sõprus. See tähendab ühtehoidmist, teineteise toetamist ja ma olen aru saanud, et sõprusel on suur roll elus, et üldse kuskile jõuda."