FILMIROLL: Oleg Popov filmis «Sõber Päntjalg» («Kosolapõi drug»,1959) Foto: ITAR-TASS
Inimesed
3. aprill 2008, 00:00

Tippkloun Oleg Popov: "Mind kadestati alati. Üks artist rebis mu plakati maha ja trampis selle otsas jalgadega." (11)

Kas mäletate legendaarset Nõukogude klouni Oleg Popovi? Seda ruudulise soniga. Venemaal Popovi enam ei näe.

Ta on juba 17 aastat elanud ja töötanud võõrsil ning keeldub koju naasmast. Suuresti solvumisest.

Komsomolskaja Pravda leidis 77aastase Oleg Popovi Saksamaalt üles. Vanapapi kükitab pool päeva Saksa väikelinnas furgoonelamus plastlillede, vanade afiššide ja ruuduliste sonide keskel ning ootab oma etteastet. Nädal paigal, ja siis uude linna. Nõukogudeaegsest aust ja hiilgusest pole midagi järel. Kolmapäevast laupäevani kaks etendust päevas, ei mingeid puhkusi. Tihtipeale veedab kunagine staar-kloun öid sealsamas furgoonilogus.

Lavanimigi on teine: Päikeselisest Klounist on saanud Õnnelik Hans.

Abiellus 31 aastat noorema naisega

Popovile kujunes murranguliseks aasta 1991, mil Argentina impressaario tegi terve tsirkusetrupi rahadega Saksamaalt minekut. Kuulsa klouni päästis rentslisse langemast... uus armastus. Tsirkuselegendi süda tuksub nüüd temast 31 aastat nooremale naisele. Gabrielle’i leidis ta täiesti juhuslikult – etenduselt. Popov märkas vahekäigus seisvat naist ning lasi talle oma grimmitoast tooli tuua. "Pärast etendust tuli ta mind tänama, aga mina palusin tema telefoninumbrit. Täitsa äkki otsustasin, see pole üldse minu stiil!" Kuna teisi tuttavaid Popovil Saksamaal polnud, helistas ta, kui oli impressaariolt sule sappa saanud, Gabrielle’ile. "Pole probleemi, ütles ta, ela minu pool."

Kloun võttis 60aastaselt uue kodakondsuse, hakkas tööle uues tsirkuses ning abiellus. Paaril on Nürnbergi lähistel väikelinnas maja. Gabrielle pole pärit rikkast perest ning töötas Popoviga tutvudes apteegis. Ent nüüd on temast saanud abikaasa assistent, kes esineb ka iseseisvalt – dresseeritud rottidega. Popov on tänulik, et Gabrielle’i suguselts ta vastu võttis. "Aga mitte väga hästi: ikkagi nii suur vanusevahe. Kuid hiljem leppisid minuga. Perekond on minu jaoks väga tähtis. Kui perekonnaga on kõik korras, siis on üleüldse kõik korras."

Nikulin keeras Popovile käkki?

Ehkki Moskvas võiks ta ühe-kahe šõuga kokku ajada ilmselt sama raha mis terve tsirkusehooajaga võõrsil, keeldub ta kodumaale tagasi pöördumast. "Kes selle raha kokku toovad? Pensionärid? Aga siis nälgivad kuu aega? Ei, nii see ei lähe. Ma esineksin kopikate eest. Aga mul on häbi. Ehk olen liiga aus inimene, aga ma ei taha. Piinlik on."

Tippkloun on sügavalt solvunud, et tema, kogu aeg Moskvat reklaaminud staar, pole siiani Moskva aukodanik. Tema sõnul on asjasse segatud legendaarne naljamees Juri Nikulin – järelikult rivaal. "Nikulin sõbrustas Lužkoviga ja sosistas seal midagi minu kohta kokku. Kadedus! Milline naljanumber... Mind kadestati ikka ja alati. Üks artist kiskus mu plakatid maha ja trampis jalgadega otsas. Ja miks? Sellepärast, et ma parteisse ei astunud. Ja sealt läkski kõik allamäge." Parteisse keeldus Popov astumast isa tõttu, kes suri vanglas. "Ma ei tea tänini, miks." Kuulu järgi oli isa rikkunud kellatehases, kus ta töötas, ära Stalinile määratud kella. "Ma tahaksin väga teada, mis tegelikult juhtus." Ent teine armastatud naljamees Nikulin oli Popovi sõnul parteilane ning seetõttu olid talle lahti kõik uksed.

Nutab taga Vene tsirkusekooli

Alatuid tempe on Popoviga tehtud mujalgi. 1981. aastal anti talle Monte Carlos oma tegevusvaldkonna Oscar – Kuldne Kloun. Olukord Nõukogude Liidu ja Poola vahel oli just väga teravaks läinud, kuid Monte Carlo tsirkuse orkestris olid ainult poolakad. "Ai, kus nad mulle mängisid! Keerasid vussi kõik, mida vussi keerata sai!" President Kennedy tapmise ajal pidi Popov koos teiste venelastega salakeelt kasutama, sest esimesena süüdistati atentaadis Nõukogude Liitu ning vene keeles polnud soovitatav rääkida. "Kariibi mere kriisi ajal esinesin just Kuubal..."

Popovi tütar elab samuti Saksamaal Frankfurdi lähistel, tütrepoeg Moskvas. Venemaale tõotab Popov naasta vaid siis, kui Putin ütleb: "Tulge tagasi! Siin on teile piisavalt suur pension." Piisavalt suur! Aga sellist aega ei tule mitte kunagi.

Vene tsirkus on vanameistri sõnul samuti lootusetult alla käinud. "Vanasti oli meil tsirkusekool – nagu balletikool. Sellepärast olimegi maailmas esikohal. Nüüd pole enam mingit kooli." Kuid Vene televõistlusest "Tsirkus tähtedega" tunneb vanahärra rõõmu – mis sest, et seda korraldatakse Tsvetnoi bulvaril Moskva tsirkuses. Aastaid juhtis tsirkust tema vihavaenlane Nikulin ning nüüd on selle omanik Nikulini poeg. "Olen vaadanud. Suurepärane projekt. Peaasi, et ta tsirkust reklaamib."