RASKUSI EI KARDA: «Olen jah eluga rahul! Ei mõtle raskustele, sest need on selleks, et neid ületada,» kinnitab Marju Marynél Kuut, kes on pidanud enda sõnul seitse korda elu nullist alustama. Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
31. märts 2008, 00:00

Marju Marynél Kuut: "Marju nime pole ma titest saati enda omaks võtnud." (47)

"Sellel ajal, kui mina sündisin, polnud võimalik kahte eesnime panna – see oli nõukogude aeg. Aga elan oma kahe nimega juba pea 23 aastat," räägib igihaljas ja -noor lauljatar Marju Marynél Kuut oma teise eesnime saamisloost.

"Marju nime pole ma titest saati enda omaks võtnud, aga Marynél toob naeratuse näkku. See pole oma teha. Mul on ka veel artistinimi: kui esinen plaatidel omaloominguga ja inglise keeles, siis on see Maryn E. Coote," tutvustab lauljatar oma nimesid. Nende hulka mahub veel ka klubide plaadikeerutaja nimi DJ MEK. Nädala lõpul vastas mitme nimega muusik SLÕLi veebiväljaande küsimustele.

Igavese nooruse saladus: maasikaõli

Millest te toitute, et nii hea välja näete?

Arvan, et mu keha kujundati juba enne sündimist. Mu emal oli samasugune keha. Söön ma aga väga üksluiset toitu, kuna ma ei leia siit peaaegu midagi, mida tahaks. Kuna ma ei saa ka peaaegu kolmveerandit toiduainetest süüa, siis see valik kipub nii väikeseks jääma. Kauplustes lõpetatakse ka alati just sobivate asjade müük – letid on ju rämpsu täis, ka see tuleb ära müüa.

Miks te McDonald’si jubedat toitu sööte? Olen teid seal näinud.

Aa-aa, te käite ka seal söömas. No siis on meil ju sarnane maitse...

Olid kunagi head peod: lõime tantsu, jõime viina ja Vana Tallinnat šampaga ja... Kas tuleksite ja teeksite veel kord läbi sellise möllu nagu 30 aastat tagasi?

Ei! Mitte mingi hinna eest! Ma ei talu isegi alkoholi haisu!

Milliseid ilutooteid kasutate?

Ma ei teagi, kas need on ilutooted, kuid kasutan maasikaõli, sest see teeb mu meele rõõmsaks – nagu oleks suvi kogu aeg kaasas.

Kuidas on välja kujunenud teie isikupärane stiil?

Kahjuks ei oska mina vist vastata, kuna ma ei ole ennast kunagi stiilseks pidanud. Olen lihtsalt olnud-käitunud-riietunud, nagu mul endal hetkel hea olla on.

Milline värv teile meeldib?

Oleneb aegadest, isegi aastaaegadest. Ja vahel ka päevadest. Aga et mulle meeldib aastaaeg, kus maapind on roheline, siis olen hakanud ka rohelist värvust armastama. Kunagi mõtlesin, et rohelist kandev inimene on imelik. Nüüd on mul endal palju rohelist riietust – ju ma siis olen ise ka imelik.

Esinenud isegi tsirkuses

Kas teil on lähiajal plaanis ka mõni suurem esinemine?

Pole kahjuks aega olnud sellega tegeleda. Olen ju suuremad ise organiseerinud, see võtab palju aega. Ma ei taha enam üksi organiseerida ka, siis ei jää muusika ettevalmistamiseks aega. Aga see idee võib tekkida kiiresti, kui leian koha, kus kontsert läbi viia.

Kas tsirkuses olete käinud (või esinenud)?

Jah, olen nõukogude ajal esinenud ka. Olime Uno Loobiga kutsutud Leningradi tsirkus-varieteega ringreisile Venemaale. Suures jäähallis tundsin ennast nagu pisike täpp – publik oli ju nii kaugel. Enne mind esinesid karud ja pärast mind koerad.

Millal uus plaat tuleb?

Seda tööd pole lihtsalt aega olnud jätkata. Selleks on vaja ju tohutut pühendumist. Kui tööprotsess algab, siis samal ajal ju alles loon lugu, arranžeerin seda ja ka produtseerin (muusikaliselt, mitte rahaliselt – seda mul pole). Teen seda tööd üksinda ja läheb aega, kuni rahule jääd. Tihti olen loomisel ka esimese variandi kohe sisse teinud ja nii jätnudki, sest – miks mitte! Aga juba tükk aega ei ole näinud sellist aega olevat. Kuid kui mitte varem, siis järgmisel aastal kindlasti.

Kellega koos musitseeriksite? Keda peate headeks muusikuteks Eesti muusikataevas?

Neid muusikuid on ikka juba käputäis olemas, kellega tahaks koos teha, aga pole veel õnnestunud. Ainult heaks muusikuks olemine ei loe, ta ei tohi ka eestipäraselt uhke olla, et ta hea on! Muidu ei tuleks koostööst midagi välja.

Millega sisustab Marju Kuut oma vaba aega? Käib ta ööklubides või kinos või teatris?

Minu vaba aeg on ainult see hetk, kui olen päevased toimingud tehtud saanud ja olen hetkel veel väljas ja täiesti näljas. Siis lähen kuhugi sööma – ja see olekski siis nn vaba aeg. Kuid kui olen läinud üksi, siis ei soovi mitte, et keegi lihtsalt juurde istub ja hakkab tühja juttu ajama. Olen selles suhtes väga resoluutne. Ööklubides käin ainult siis, kui ma seal DJ MEK (ehk tööl) olen. Kinos pole ammu käinud ja teatris üldsegi mitte.

Mis töö see on, mida kodus ööd läbi teete? Kas tuleb romaan?

Varasügisest peale kirjutan ajakirjas Just! oma retrorubriiki. Kirjutan Eesti lauljate varajasest lapsepõlvest ja sellest, kuidas nad muusikani jõudsid. See rubriik ilmub üle nädala. Järgmine lugu on aga Maarja Liis Ilusa emast, Merle Ilusast, kunagisest Merle Ambrest. Kõik need lood on üleval ka minu lapsikul kodulehel.

Laval meeldib olla koos noortega

Olete öelnud, et teile meeldib laval muusikat teha ainult koos noortega.

Noortega meeldib laval sellepärast, et neist paljud on selle stiili viljelejad, mis minulgi südames.

Igal lauljal on üks laul, mis on otsekui tema visiitkaart. Kas teie jaoks on selleks Rein Rannapi "Raagus sõnad"?

Eestis küll!

Kas enne esinemist laulate häält lahti ka?

Olen olnud alati vilets ja laisk, kuna pole kunagi ennast lauljaks pidanudki. Pole ka häält lahti laulnud – see ongi mu suur viga! Vahel ei ava suud kolm nädalat, kui ei pea just laulutööle minema. Mängin hoopis tämbri ja fraseerimise peale. Tühja sellest kõrgest häälest, selliseid on Eesti ju täis!

Kas olete kohtunud kunagi vahetult mõne suure staariga? No näiteks kas või Venemaa esilaulja Alla Pugatšovaga?

Olen Allaga paar korda kohtunud. Esimene kord tõi tollane Filharmoonia direktor Pugatšova Viru teise korruse restorani sööma, et mind talle tutvustada (olin seal tööl lauljana). Teine kord oli Sotšis, kui tema istus oma kambaga pidulauas ja meie Larissa Dolinaga laulsime. Alla ei vaadanud mu poole ka. Suurilma­staare olen aga Los Angeleses näinud kolm ja pool aastat. Seal ainult sellised elasidki. Tore, kui mõistad, et kõik on samasugused inimesed.

Kas olete mänginud ka mõnes filmis?

Ainult ühes: "Varastati Vana Toomas".

Nukitsamehe kohta küsimus. Kuidas see lugu nüüd siis oligi... see Nukitsamehe filmi laulude salvestamine?

Olav Ehala tuli mulle taksoga järele ja viis raadiomajja, laulis mulle kaks laulu ette ja laulsin kohe järele ja linti. Kuna pidin jätma mulje, et laulab Ita Ever, siis moonutasin ka hääle teiseks (ka tekst nõudis seda). Pärast seda, paari tunni pärast, lahkusin ma Nõukogude Eestist abiellumise teel Rootsi ja tean ainult, et minu nime ei lubatud filmile kaasata.

Kas käite veel läbi ka endaealiste endiste kolleegidega?

Ma käin läbi üldse väga väheste inimestega. Kui mul oli väga raske periood siin alguses, nägin, kuidas endised tuttavad taandusid. Õppisin eraklust ja pikapeale olen saanud sõpru, kellega ei pea teesklema ega olema keegi.

Parim aeg elust oli Ameerikas

Milline on elu parim mälestus seoses lapsepõlvega?

Kui viieaastaselt katlamaja luugist alla kukkusin ja siis mind siiski sealt ka üles korjati ja süles koju viidi – tundsin, et olen elus.

Kas eesti keel on ilus keel?

Hetkest, kui hakkad keelt mõistma, on iga keel ilus. Aga mulle ei meeldi, kui meie teleseriaalides eesti keeles nii jubedalt ja robustselt röögitakse ja vannutakse – see kaotab kogu keele ilu!

Kus tavaliselt šoppamas käite?

Kuna elan kesklinnas ja olen põhimõtteline jalamees, siis ikka kesklinnas. Põhiliselt sööki.

Kuidas teile Marju Länik meeldib?

Saame hästi läbi. Tüütu on ainult, kui inimesed hakkavad mulle Läniku pähe tema edukust kaela määrima, nagu näiteks: "Oi, soovin õnne ülikooli lõpetamise puhul! Olete nii tubli!" Või: "Mõtle, te olete ju nüüd riigikogus!" Sellepärast olen rõõmuga Marinél, et siis ei aja inimesi sassi.

Kuidas teile meeldis Ameerikas oldud aeg?

See oli kõige meeldivam aeg minu elus! Tagasi läheksin ehk siis, kui seal valitsus muutub.

Kas lasete ennast kibestunud inimeste sapistest märkustest häirida või olete neist üle?

Vastaksin kahel moel: esiteks – ma ei lase ennast nendest häirida, kuid ega ma nendega ei ilutse ka – ütlen otse, mis mõtlen. Teiseks – alles hiljuti rääkisime ühe inimesega, et kui kadedad teaks, et olen seitse korda nullist alustanud... Aga mul on hea meel, et need raskused on olnud. See kõik on mind tugevaks teinud!