AITAB ELU KORRALDADA: Veeliks Jalaka sõnul on tung tema juurde suur, poole tunniga registreerib ta nädala vastuvõtuajad kuhjaga täis. Loenguid peabki vanameister selleks, et inimesed õpiksid mõned vaimumaailmas kehtivad reeglid selgeks, et edaspidi oma eluga paremini toime tulla.Foto: Arno Saar
Inimesed
14. märts 2008, 00:00

Pendlimees Veeliks Jalakas: telemaja needust on isegi ekraanilt tunda (42)

"Seda, mis telemajas toimub, ei ole vaja kohapeale pendliga mõõtma minna. Seda on teleekraaniltki tunda," arvab pendlimees Veeliks Jalakas. Titaanide heitluses olevat tunda kadedust, sajatusi ja needust, millest hoovab negatiivsust.

Esmaspäeval kõmu tekitanud uudise kohta, nagu oleks telemajal needus peal – miks muidu nii palju nimekaid saatejuhte aegade jooksul surmatõve külge saanud – on Veeliks Jalakal oma seisukoht. "Keegi pole otse minult küsinud, ma ei ole seda teemat ka sudinud. Aga seda, mis telemajas toimub, ei ole vaja kohapeale pendliga mõõtma minnagi."

Jalaka sõnul on küllalt neid kordi, kus mõni saatejuht tuleks keset saadet tervisekontrolli suunata. Ja siis ei kulugi enamasti pikalt, kui meedias kostavad halvad uudised. "Inimesed tahavad olla igavesti noored ja terved. Kõigil ei kuku see välja, sest paljusid asju tehakse valesti." Jalakas hoiatab, et teiste poole suunatud kurjus ja tigedus pöördub pahatahtliku enda vastu kiiremini, kui ta arvatagi oskab.

24. veebruaril 80. sünnipäeva pidanud pendlimees Veeliks Jalakas teeb endiselt hommikuti paar kilomeetrit kerget sörki, tunnistab oma nõrkust ilusate naiste vastu ja aitab pendli abil elusid korrastada. "Ise ma ennast kellelegi pakkuma ei lähe. Kes abi küsib, seda ka aitan!" sõnab vanameister

Suits teeb seksuaalselt loiuks

Veeliks Jalaka tööruumid on ühes Sõstra tänava majas. Vaimse kirjanduse, kujukeste ja püramiidide keskel torkab silma oma paarkümmend eri marki sigaretipakki. Mis kummaline hobi pendlimehel? Jalakas selgitab, et suitsumeest ei ole temast ootamatult saanud. Sigaretipakid on talle mälestuseks jätnud inimesed, kes on tema juures seansi lõpus selgusele jõudnud, et suitsuga on nüüdsest aamen. Tervendaja sõnul ministreid nende hulgas just olnud pole, kuid mitmed nimekad ühiskonnategelased on Sõstra tänaval abi otsimas käinud küll.

"Mehed on seksuaalselt loiumaks muutunud. Kes 15aastaselt suitsetama hakkavad, nendest on 20 aasta pärast väga vähe meest alles. Tavaliselt tuleb 35–40aastane mees minu juurde tõsise sooviga potentsi tõsta. Et voodis pole temast meest ei omale naisele ega ka võõrastele daamidele." Veeliks kinnitab, et kui alkohol esialgu stimuleerib suguelu, kahandab nikotiin seda algusest peale.

Ilma naisteta on kurb maailm

Pendlimees ei anna armu ka naistele. Küsimusele, miks naised liiga vara ära närtsivad, vastab Jalakas, et "seda võib teha ülemäära suur seksuaalsus, ennast raisatakse juhusuhetes".

Jalaka arvates võtavad naised sageli endale mehe kohustused, kuid isegi kõige tublim naine ei saa olla mees. "Ma ei pea seda päris õigeks, kui naine teeb mehele abiellumisettepaneku. Lasku naine ikka mehel kätt paluda!"

Tõe huvides mainib Veeliks, et teda ennastki on eluaeg naised huvitanud, tal olevat ilusate naiste vastu nõrkus. Abikaasa surma järel ristusid leskmehe teed mitme kena daamiga, kuid nende sekka sattunud tema sõnul ka "mõni vale", enne kui ta ellu tuli soe ja särav Veronika. Kaks asja pikendavat mehe eluiga: vagur süda ja armastav naine.

Veeliksil on kolm last ja 11 lapselast. Isa sportlikud geenid on teistest lastest rohkem pärinud tütar Epp, kes töötab Sisekaitseakadeemia spordikeskuse juhatajana. Pendlimees peab Ameerika-reiside, Hiina ja Tiibeti kõrval märkimisväärseks üht väikest ekskursiooni koduses Tallinnas, mille Epp isale mõni aasta tagasi aitas korraldada. "Oli võimalus käia Pagari tänaval ja Patarei vanglas – vangikongis, kus ma 1947. aastal poliitvangina istusin. Tõesõna, see oli minu jaoks elamus! Üle poole sajandi möödas, aga need neli ja pool istutud aastat tulid silme ette, mälu ei jäta midagi vahele."

Jumalik anne või soolapuhumine?

Veeliks ütleb, et meedial on suur mõju. Kui kusagil on mõnest sensitiivist artikkel, siis pooled kommen­teerijatest sõimavad sensitiivi šarlantaniks ja soolapuhujaks, üks osa palub koguni jumalakeeli, et saagu inimesed nägijaks – ega me keskajal ela. Ja vaid mõni üksik julgeb vaikselt poetada, et jah, käisin, ja sain abi.

Seepärast pendlimees filmimist ja suurt kära ei seedi. Paras ootamatus olnud isegi see, kui uudistesaate "Reporter" tiim teda juubeli puhul üles otsis ja saatelõigu eetrisse andis. "See on iga inimese enda otsustada, mida ta usub. Kõigele polegi mõistlikku selgitust, kõiki jõudusid ei anna kraadida ega mõõta. "Kümmekond arsti saadab aeg-ajalt oma patsisente minu vastuvõtule. Igal aastal satub ka vähemalt paar tohtrit isikliku tervisehädaga minu juurde. Noh, ja praegu on minu "jälgimisel" tippsportlane, kes valmistub Pekingi olümpiaks."

Pendel Veeliksi sõrmede vahel kogub tuure. "Pean oluliseks, et suudan vähkkasvaja juba algfaasis kindlaks määrata ja sellest jagu saada," ütleb ta. Veeliksi jutu järgi on vähkkasvaja vale mõtlemise ja eluviisi tagajärg ja kui õigel ajal jaole saada, on võimalik vähki kontrolli all hoida.

Noored seksikad naised uurivad pendlimehelt sageli unenägude kohta. "Enamasti ei tähenda need midagi – lihtsalt voodis on negatiivne energia ja siis tulevad košmaarsed unenäod."