TUNNUSTATUD TEGIJA: Tunnustatud tätoveerija ja neli aastat kehakaunistusi pannud Timo Tulnola näitab topsikesi, kuhu ta paneb puhastusvett. End augustanud noortele on ta seda kaasa andnud, et värsket haava õigesti kaitsta. Foto: Tairo Lutter
Eesti uudised
4. märts 2008, 00:00

Moeohver: iluneet halvas nooruki keele (1)

Hiljuti pöördus Pärnu haigla kirurgiakliiniku nina-kurgu-kõrvaarsti Anneli Karini poole alaealine nooruk, kellel oli kõrge palavik, keel oli tugevalt turses ega liikunud enam nii nagu peab.

"Ta ütles, et nädal on keeleneedi panekust möödas," meenutab

Karin. Noormees ei suutnud enam korralikult neelatagi. Arsti juurde tuli ta seetõttu, et neet oli osaliselt keele sisse ära kadunud ja ise ta seda kätte ei saanud.

Karini sõnul võtsid keeleneedi välja hambaarstid ja noormees on siiani jälgimise all. "See ei ole nüüd nii, et ta on täiesti invaliid, aga mingil määral jääb keel teistsuguseks."

ETV saates "Aeg luubis" mainis Karin sedagi, et Pärnu poisi keel ei hakka enam endiselt liikuma, näeb kole välja ja kõige tipuks on häiritud ka diktsioon.

Keeleneedi paigaldaja endal süüd ei näe

Täpset põhjust, mis võis selleni viia, arst öelda ei oska. Ta toob välja kolm stsenaariumi: "Suus on mikroobid. Tavaliselt sülg peaks tasakaalustama, haavad ära parandama. Võib juhtuda, et oma mikroobid satuvad keelehaava, hakkavad seal edasi toimetama, verevarustuse kaudu jõuavad vereringesse ja võib tekkida isegi üldine veremürgitus. Siis võib veel olla, et neet on must ja puutub kokku välismikroobiga. Kolmas variant, et põletik tekib, sest neet on paigaldatud lohakalt."

Konkreetsel juhtumil käis noormees suvepealinna südalinnas Rüütli tänava Timo Tattoo`s. Salongi omanik Timo Tulnola teeb soovijatele erinevaid kehakaunistusi – tätoveeringu või piercingu (keha augustamine).

Tulnola on nördinud, et jääb mulje, justkui oleks tema nooruki õnnetuses süüdi.

"Põhiprobleem on see, et müüakse nii palju niklisisaldusega ehteid. Tuleb kontrollida, mida müüakse." Metallvidinad, mis sisaldavad niklit, võivat põhjustada organismile soovimatuid reaktsioone.

Paistes keelega poiss pole Tulnolale oma muret otse kurtnud. "Minule helistas tema arst ja uuris, kas ma tüsistusi likvideerin." Tulnola vastanud, et ei tegele sellega. Kuigi Tulnola väidab, et ta ei tea, kellega konkreetselt antud juhul tegu, on ta kindel, et klient pidi tulema oma neediga.

Ta näitab salongis pakutavaid pikki niklivabasid neete. "Üks asi, et reageeris materjali vastu. Keel võis nii paiste minna, et tema ostetud neet jäi lühikeseks," arutleb Tulnola. Ta hoiatab, neet taskus tulevaid noori alati, et kui neet tundub pärast paigaldamist lühike, siis tuleb see välja vahetada. "Kui ta jääb enda juurde kindlaks ja laseb kinni kasvada – mida ma teha saan?"

Ta kaalub siiski seda varianti, et edaspidi augustada ainult neid, kes kohapealt iluvidina ostavad. Mehe sõnul võtab ta alaealisi vastu ainult siis, kui neil on kaasas ema või isa. Vanema allkirjastatud paberilipakaga tulevad lapsed saadab ta ukse pealt tagasi.

Keeleneet on varemgi kurja teinud

Tulnola kinnitab, et tema kasutab ainult steriilseid vahendeid ja peab vajalikuks, et tätoveerimis- ja augustamisäri reguleeriks seadus. Praegu pole sotsiaalministeeriumil taolise tegevusega leiba teenivatele firmadele mingisuguseidki nõudeid.

"Me võitleme tätoveerijatega igasugu imetegijate vastu ja selle vastu, et augustatakse ei tea kus kohas," ütleb Tulnola ja toob näitena välja ehtepoed ja supermarketid, kus hügieenitingimused parimad pole, aga augustatakse ikka.

Nina-kõrva-kurguarst Anneli Karin tunnistab, et jutuks olev juhtum ei olnud kindlasti esimene. Tema meelest ei peaks alaealised moeröögatusega kaasa minema, sest nad ei mõista, mis riske endale kaela võtavad. "Nii hea verevarustusega piirkonda ei peaks mingisuguseid tarvikuid panema, keel pole selleks mõeldud, sest on väga aldis põletikele," nendib arst.

Tervisekaitseinspektsiooni peaspetsialisti Annemari Linno sõnul pole nende poole augustamise või tätoveeringu tõttu tekkinud terviseprobleemidega keegi pöördunud.

Toote ja teenuse ohutuse seaduse kohaselt oleks konkreetse kaebuse esitajal siiski lootust abi saada. Nimelt on turujärelevalvet teostaval ametiisikul õigus nõuda teenuse osutamise ajutist peatamist või keelata selle osutamine ajaks, mis kulub ohutuse hindamiseks ja kontrollimiseks. Hiljem saab teha vastavaid ettekirjutusi.

Timo Tulnola sõnul on kontrollimas käidud ka tema salongi ja kõik on korras olnud. "Ühel inimesel selline asi juhtus. Aastas augustan tuhat inimest. See ei ole ju igapäevane asi," arutleb Tulnola.