FASSAAD: Eestisse kolimine tähendas Merry Bullockile nii õnne kui ka õnnetust – ta leidis endale südame kodumaa, aga tüki südamest, oma abikaasa, kaotas teisele naisele. Avalikel üritustel mängisid Ilves ja Bullock veel kaua harmoonilist paari ka siis, kui Toomas tegelikult juba Evelini juures elas. Foto: Arhiiv
Inimesed
21. veebruar 2008, 00:00

Merry Bullock: olulisim pärand Toomaselt, peale laste, oli see, et ta tõi mind Eestisse (4)

"Kõige olulisem pärand Toomaselt – peale laste muidugi – oli see, et ta tõi mind Eestisse," ütleb Toomas Hendrik Ilvese esimene abikaasa Merry Bullock. Eestit peab ta oma südame kodumaaks.

Viimastelt Merry Bullocki fotodelt vaatab vastu leebe ja sooja naeratusega daam. Kunagi tumepruunid poolpikad juuksed on hallinenud ja lühemaks lõigatud.

Peeter Sauter on Bullockist portreelugu kirjutades öelnud, et ta naerab või naeratab lakkamatult. "Avatud, koostöövalmis, üdini ameerikalik. Ehkki ütleb, et tahab olla eestlaslik," kirjutas Sauter.

Palju muudki on nüüd teistmoodi kui kümnekonna aasta eest, kui purunes Bullocki abielu Toomas Hendrik Ilvesega – naisel on Ameerika Ühendriikides uus kodu ja uus armastus. Eestis käib ta nii sageli, kui vähegi saab: "Olin Eestis mullu suvel ja ka tänavu plaanin tulla kas suvel või varasügisel."

Ehkki pühendunud estofiilina valdab Bullock eesti keelt, vastab ta SL Õhtulehe küsimustele inglise keeles, sest nii olevat mugavam ja kiirem.

Uus pereidüll Kaljumägede jalamil

Bullocki sõnul on tema elustiil praegu liikuv – tema kodu on Colorado osariigis Kaljumägede jalamil Boulderi linnakeses, tööle sõidab ta aga kodukandist kaugele jäävasse Washington DCsse. Bullock on tunnustatud psühholoogiadoktor, erialaks laste arengupsühholoogia.

Kodus ootavad teda keskkoolis õppiv tütar Juulia ja abikaasa Bruce, kelle töö on seotud kosmoseteaduse ja NASAga. Stanfordi ülikoolis filosoofiat tudeeriv poeg Luukas Kristjan käib kodus harvem.

Bullock tunnistab, et küsimusele, kas ta on nüüd, tagasi USAs, õnnelik, on keeruline vastata: "USA on minu sünnimaa, aga Eesti on mu südame kodumaa."

Mis puutub õnnelik olemisse, siis on Bullock elanud pikemat või lühemat aega paljudes maailma paikades ja on enda sõnul olnud enamikus neist õnnelik.

Kohtus Ilvesega üliõpilaspõlves

Ka Ilvesega abielus olles elasid nad peale Ühendriikide nii Kanadas Vancouveris kui ka Euroopas. Saksamaal on neil siiani ühisomandis kaks korterit.

Toomas Hendrik Ilvese ja temast kolm aastat vanema Merry Bullocki abielu pikkuseks jäi 23 aastat. Nad kohtusid Pennsylvania ülikoolis, kus õppisid psühholoogiat. Abielust sündis kaks last, Luukas Kristjan (1987) ja Juulia (1992). Pere kodune keel oli eesti keel. Intervjuus Eesti Ekspressile meenutab Bullock, et tema esimesed eestikeelsed sõnad olid "ma armastan sind".

Eestist oli Bullock kuulnud juba enne Ilvesega kohtumist, abielu ajendas teda sellest maast sügavuti huvituma. Esimest korda käis ta Eestis üksinda 1985. aastal. Perestroikaaegne liiduvabariik jättis ameeriklannale üksluise ja kurva mulje, hallist taevast ladistas vihma. Aga armus ta Eestisse ometi esimesest silmapilgust.

Kui Eesti vabaks sai, sõitis abielupaar siia igal võimalusel. "Üks mu elu õnnelikumaid hetki oli see, kui tulin lastega päriselt Eestisse elama," meenutab Bullock, keda töö hoidis veel mõnda aega välismaal, kui abikaasa juba püsivalt siin elas. Ilvesele tagastatud Ärma talus meeldis Bullockile väga ning Eestisse elama asudes võttis ta pähe läbi sõita kõik siinsed saared.

Mitte ainult käevangukaunistus

Presidendiprouaks polnud Bullockil Ilvese kõrval antud saada, küll aga sai ta tipp-poliitiku abikaasa elust maitse suhu, kui Toomasest sai 1996 väliminister.

Evelin Ilves annab heldelt intervjuusid naisteajakirjadele ja käib telešõudes, Merry Bullock oli ses osas palju vaoshoitum.

Kui arstiks õppinud ja enne abielu mitmeid tähtsaid ametiposte hoidnud Evelin taandus pärast Ilvesega tutvumist koduperenaiseks, siis Bullock jätkas teadustööd Eestiski – temast sai Tartu Ülikooli Euroopa Kolledži direktor, ta jõudis tegelda ka Teaduste Akadeemia teaduspoliitikaga ja heategevusega, olles Tallinna lastehaigla patroon. Ta on öelnud, et tüüpilist poliitiku abikaasat-käevangukaunistust ei saa temast kunagi.

Tallinna ja Tartu vahet sõitis Bullock peamiselt bussiga – auto, vana kollane Mazda, olnud tal küll olemas, kuid sinna murtud vahetpidamata sisse... Autoga maanteel kulgedes armastas Bullock aga laulda laste õpetatud palu, näiteks "Mutionu pidu".

Pikaleveninud lahutus

Kui Toomas leidis 11 aastat tagasi Tartus volbriööl uue noore silmarõõmu, tollase Eesti Päevalehe turundusdirektori Evelin Int-Lamboti, olid mõlemad abielus.

Algul looritas armulugu saladuskate, avalikel üritustel käis tegelikult juba Eveliniga koos elav Toomas Hendrik ikka koos Merryga. Ühel üritusel olnud piinlikul kombel ühtaegu kohal nii Merry kui ka Evelin...

Bullock seisis kaua truult üleaisalööjast abikaasa eest ja kinnitas ajakirjanikele, et jutud abielulahutusest on jama ning Toomas Hendrikut kui karismaatilist meest on alati saatnud naiste kõrgendatud tähelepanu, millega ta olevat ammu harjunud.

Suurem skandaal tõusis 1998, kui selgus, et välisminister laseb maksumaksja taskust kinni maksta oma ametikorteri 20 000 krooni suurust üüri ja elab ise hoopis armukese juures. Ametikorter oli peavarjuks mahajäetud naisele-lastele.

Ametlik lahutus venis pikale, Ilves on seda põhjendanud bürokraatia ja iseenda hõivatusega. Lahutus jõustus alles 2004, kui Toomase ja Evelini armuvili, tütar Kadri-Keiu oli üheaastane. Samal aastal kibeles Ilves Eveliniga abielu vormistama.

Ilves on väitnud, et tema suhted Merryga jäid sõbralikuks. Bullock ei ole lahutusest kunagi kõnelda soovinud. Mõni aasta tagasi antud Ekspressi intervjuus soovitab ta ajakirjanikul endal uurimistööd teha.