Korni laulja Jonathan Davis.Foto: All Over Press
Inimesed
8. veebruar 2008, 00:00

Korn esineb kokkusulamise kiuste

Moodsa metal’i ühel lipulaeval on praegu keerulised ajad. Kommertslikus mõttes läheb pühapäeval Tallinnas Saku Suurhallis esineval Kornil aina paremini, kuid erinevatel põhjustel on lahkunud kolm põhiliiget ning käimasoleval tuurilgi osaleb põhikoos­seisust vaid kaks meest. Ülejäänud töö teevad ära viis niinimetatud võõrleegionäri.

Korni moodustasid 1993. aastal neli muusikut laiali läinud bändist LAPD, kes sattusid nägema ühes pubis kohaliku koosseisu

Sexart esinemist. Sealt leiti laulja Jonathan Davis. Juba järgmisel aastal ilmus Korni debüütalbum. Järgnes intensiivne tuuritamine koos Marilyn Mansoni, Megadethi, Flotsam and Jetsami ja teiste juba nimekate metalbändidega.

Torupillimäng firmamärgiks

Kornile tekkis kiiresti suur hulk andunud austajaid, kes hindasid bändi tol hetkel tõesti revolutsiooniliselt kõlanud saundi. Selles leidus elemente hip-hopist, traditsioonilisest metal’ist, funk’ist ja jumal teab millest veel – esitatud seitsmekeelsetel kitarridel, mis sageli veel madalamaks häälestatud, segatud Davise psühhedeelse vokaaliga ja tema firmamärgiks kujunenud torupillimänguga.

Loomulikult valgus kohe maailma muusikaturule terve laviin kopeerijaid ning mõne hea aasta vältel võrduski raske rokk muusikakanalites ja -ajakirjanduses nu-metal’iga. Korn ise suhtub aga enese seostamisse nimetatud žanriga vastumeelselt, väites, et nad on lihtsalt Korn ning polevat õige neid kuhugi liigitada.

Pärast bändile väga edukat aastakümmet on aga tõsifännid hakanud nurisema, öeldes, et Korn pole enam see. Ette heidetakse, et viimaste plaatide tegemisel on Korn väidetavalt liigselt orienteerunud tarbemaitsele, samuti on mitu olulist tegijat bändist lahkunud.

Näha saab vaid kahte asutajat

Karta on, et Tallinna kontserdilgi saame laval näha vaid kaht algkoosseisu meest: laulja Davist ja bassimees Reginald Fieldy Arvizut. Kitarrist Brian Head Welch leidis pärast narkolembest elupõletamist tosina Kornis veedetud aasta jooksul lõpuks Jumala ja lahkus bändist 2005. aastal. 2006 võttis aja maha trummar David Silveria. Keset praegu käimasolevat tuuri pidi koju haige isa juurde naasma kitarrist James Munky Shaffer.

Asi on võtnud sellise pöörde, et Korni mittekuuluvad pillimehed pandi nende eristamiseks põhimeestest tuuril laval loomamaske kandma. Eelmisel aastal maskidest loobuti, kuid laenatud meeste näod värviti mustvalgeks.

Sellegipoolest on Korn maailma edukamaid raskerokibände, kes on müünud üle 30 miljoni albumi ja keda on kuuel korral esitatud Grammy auhinnale.

Bändi iga-aastaseks traditsiooniks saanud "Family Values Tour’ile" osteti mullu 500 000 piletit.