PILLIMEHEST LAULJA VÕI LAULEV PILLIMEES? «Lauljaks saada pole ma unistanudki, seda minu laulmist peaks võtma ikka kui pillimehe kõrvalharrastust,» arvab Kalju Terasmaa.Foto: Erakogu
Inimesed
30. jaanuar 2008, 00:00

"Kalju Terasmaa. Laulud ja pillimängud" (1)

"On naljatamisi öeldud, et Nat King Cole oli lauljaist parim pianist ja pianistidest parim laulja. Sama võib päris tõemeeli öelda Kalju Terasmaa kohta: Eesti parimast vibrafonistist sai ka hinnatud laulja, üks eesti raadiokuulajate ja televaatajate lemmikuid," kirjutab Valter Ojakäär eelmise aasta lõpul ilmunud Kalju Terasmaa plaadil, millel kõlab 31 igihaljast meloodiat kuldsetest kuue- ja seitsmekümnendatest.

Teiste hulgas sellised Terasmaa poolt rahva südamesse lauldud lood, nagu "Sulle kõik nüüd ütlen", "Champs-Élysees", "Peagi saabun tagasi su juurde", "Kosmos-Maa" ja paljud-paljud teised. Pole siis ime, et plaat kaubamaja muusikaosakonnas Top10 hulgas kohe esimeste sekka tõusis. Kuigi vanameister sellise edu üle siiralt imestab.

"Ma olen ikka pilli- ja muusikamees. Laulmine on mulle olnud pigem hobi," jääb Kalju Terasmaa tagasihoidlikuks. "Aga et see plaat on killuke minu muusikalisest tegevusest ja killuke Eesti levimuusika ajaloost, siis las ta olla."

Plaadi produtsent on Kalju tütar Terje Terasmaa. "Selle CD välja­andmisega tegelemine oli mu eelmise aasta aeganõudvaim, aga kokkuvõttes toredaima tulemusega kõrvaltegevus," arvab tütar. Laulude valiku jättis ta isa otsustada: "Kuna Kalju Terasmaa lugusid on Eesti Raadios neli-viis plaaditäit, oli valiku tegemine vaevaline. Isa on oma tegevuse suhtes üsna kriitiline ja nii mõnedki lood kriipsutas ta kohe maha. Et siin pole seade küllalt hea, siin need ülemised hääled ei kõla väga hästi, siin on pille liiga vähe kuulda..." muigab Terje. "Samas on plaadi lisaväärtus just see, et lood on Kalju enda valitud." Terje meenutab veel: "Kui ma veel konservatooriumis õppisin, küsis kord üks mu õppejõududest, professor Leo Normet – väga põnev ja erudeeritud isiksus! – et kas te oskate seletada, kuidas teie isa on osanud valida lood ja laulud, mida ka aastakümnete möödudes on tore ja huvitav kuulata. Ei osanud kohe midagi vastata, aga nüüd tean, et kui isa otsustas mingi loo oma repertuaari võtta, siis mõtles ja töötas ta selle põhjalikult läbi. Seda polnud kunagi, et lugu on hea ja lähme teeme ära, küll ta välja tuleb."

"Siin on lugusid, mis tõesti ka mulle väga meeldivad. Aga ka palasid, mis mulle nii palju ei ütle, kuid on rahva seas saanud hea vastuvõtu," lisab plaadi kohta Kalju Terasmaa. "Nii et ma arvestasin ka laiema publikuga."