Foto: www.deathstars.net
Saund
19. jaanuar 2008, 00:00

"Me näeme väga head välja." (14)

Deathstars on Rootsi industriaalne rokibänd, üks nendest, kes veebruaris Kornile sooja teeb. Moodne ja võimas, midagi Paini ja Rammsteini vaimus. Meil üpris tundmatu, kuid Root­sis, Saksas ja Inglismaal endale nime teinud. Mida punt Eestis pakub, miks teda vaadata tasuks? Vas­tuse annab grupi asutaja, laulja Andreas Bergh.

Telefonivestluse ajal oli Death­stars parajasti Suurbritannias, täpsemalt Walesis. Päev puhkust, seejärel kontsert Newcastle’is. Keskustelu sujub, laulja tundub reibas ja heas tujus olevat.

Nimi Deathstars vihjab pigem death-metal-bändile. Kuidas end ise liigitate ja millest on nimi tuletatud?

Tegemist on kombinatsiooniga death’ist ja glam’ist. Kindlasti pole me gooti metal, nagu meid vahel liigitatakse. Algul tegime death-me­tal’it. Thrash’i ja death’i. Praegu oleks meie tegemiste kohta kõige õigem öelda lihtsalt rock. Ise kuulame ka rohkem vana kooli bände.

Sul on vahva hüüdnimi, Whiplasher Bernadotte.

Nimi on tuletatud ühe Kissi laulu ja Rootsi kuningliku suguvõsa nime järgi.

Millisest Rootsi kandist tulete ja kuidas hindate maa praegust rokimaastikku?

Baseerume Stockholmis. Meil on palju väga häid bände. Kui näiteks tuleks maha pidada maavõistlus Soomega, siis võidaksime kindlasti. (Naerab.) Nooruses oli mu suureks eeskujuks Europe, tegi väga head muusikat.

Tegutsete juba aastast 2000, kuid ette on näidata ainult kaks albumit, "Synthetic Generation" ja "Termination Bliss". Millal on uut stuudioalbumit oodata?

Uue albumi materjal pole veel tervikuna valmis. Kohe pärast tuuri läheme stuudiosse ja lindistame edasi. Album valmib loodetavasti ehk hiliskevadel või suvel.

Iseloomustate end paljuluba­valt – 21. sajandi Kiss, muu­sikamaailma Angelina Jolie. Millest sellised võrdlused?

Me näeme väga head välja. Oleme väga terved. Teeme intrigeerivat muusikat. Meie bänd on küllaltki feministlik. (Rõkkab naerda.)

Raputate rootslasi ja Euroopa Liitu skandaalsete videoklippidega. Tänapäeval on haruldane, et mõne videoklipi näitamine ära keelatakse, teiega nii juhtus. Kas liigse vägivalla või seksi pärast?

Tegelikult on meie videoklippidest ainult üks ära keelatud, seda TVst tõesti ei näe. Lapsevanematel oli vist probleeme, nende survel see keelatigi. Vahest läkski asi liiga ekstreemseks. Videos liikusid ringi pool­alasti beibed, loos oli juttu abordist.

Ütle nüüd ausalt, olete rohkem ikkagi pilabänd või tõsised rokimehed?

Tõsised meelelahutajad.

Paljud kuulajad leiavad teie muusikas industriaalisugemeid. Kas Rammstein või Die Krupps on mõjutajateks?

Jah. Arvan, et Rammstein küll. Die Krupps kindlasti mitte. Samas on meie tagapõhjad ikkagi väga erinevad. Ma ei olegi isegi Rammsteini viimaseid albumeid kuulanud.

Tuurite koos Korniga, mida neist arvate?

Enne neid kuulnud polnud. Lahedad sellid paistavad olevat. Cool. Keegi meie pundist jõudis juba nendega koos pidu panna.

Esinemised on teid viinud paljudesse endistesse idabloki maadesse, Venemaale. Kui­das teid seal vastu võeti?

Venemaa oli fantastiline. Ka seekordne tuur viib meid sinna. Seal oli täiesti crazy! Mulle meeldivad kõik endised idabloki maad. Naiste pärast, seal on nii palju ilusaid naisi...

On sul kindel kallim?

Jah. Võib öelda, et eestlanna. Tema vanemad on Eestist pärit, kuid ta on üles kasvanud Rootsis.

Niisiis oled Eesti asjadega mingil määral kursis?

Tean natuke teie ajalugu ja taasiseseisvusest. Olen Eestis käinud, mängisime ühel suvefestivalil poolteist aastat tagasi. Pikalt ei peatunud, tulime, mängisime ja läksime tagasi.

Millist lavashow’d oodata?

Põhimõtteliselt on tegu rock-show’ga, me ei põleta küün­laid ega tee muud sarnast. Ka ei lippa poolpaljad nukukesed show ajal ringi. Nukud oleme ise. Keskendume oma muusika ettemängimisele. Kõik laulud kõlavad inglise keeles.

Kas pärast õnnestunud kontserti armastate pidu panna, alkoholi manustada?

"We party like hell. Naised ja viin. Vahet pole, kas joome rootsi, vene või eesti viina.

Hobid ja vaba aeg?

Huvitun füüsikast. Ülejäänud aeg kulub seksimisele ja pidutsemisele. (Naerab.)