VÕRDSELT POOLEKS: Kui auhinnaraha 25 000 krooni läks kahe filmi vahel võrdselt jagamisele, siis torti jagasid «Sügisballi» produtsent Katrin Kissa ja «Johathan Austraaliast» režissöör Sulev Keedus lahkelt kõikide külaliste vahel. Foto: Marianne Loorents
Inimesed
9. jaanuar 2008, 00:00

Filmiajakirjanike aasta filmi auhind jagati "Sügisballi" ja "Jonathan Austraaliast" vahel

Eesti Filmiajakirjanike Ühing (EFÜ) nimetas eile Tallinnas Eesti Filmimuuseumis aasta filmi auhinna väärilisteks Veiko Õunpuu mängufilmi "Sügisball" ja Sulev Keeduse dokumentaalfilmi "Jonathan Austraaliast". Aasta parimaks filmikriitikuks valiti Boris Tuch.

Keedusel oli see kolmas kord aasta parima filmi tiitlit vastu võtta. Filmiauhinna pälvinud saavad peale Priit Tenderi pronkskuju "Neitsi Maali" Olympic Casino Eesti ASilt kahe peale 25 000 krooni ning Boris Tuch Eesti Kultuurkapitalilt 15 000 krooni.

EFÜ tegutseb alates 1993. aastast. Tänavu anti auhinda välja viieteistkümnendat korda. Pronksist originaalkuju "Neitsi Maali" anti tiitliga kaasa kolmandat korda.

Kindlasti oli see üllatus, et sedavõrd heal filmiaastal kahe tugeva mängufilmi kõrval filmiajakirjanike ühing just teie dokumentaalfilmi kilbile tõstis?

Muidugi oli see üllatus. Isegi see oli üllatus, et meie film nominendiks tõsteti.

Miks on filmi nimi "Jonathan Austraaliast"?

Filmi tegevus toimub Saaremaal Mustjala vallas, millest on palju juttu olnud. Sügislaadale kutsuti esinema rändmuusik, kelle nimi on Jonathan ja kes tõesti on pärit Austraaliast.

Kuidas on arenenud suhted Mustjala valla inimestega, kes kuuldavasti olid väga pahased, et nende igapäevaelu läbi mustade prillide näitasite?

Käisin Mustjalas sügisel. Olin seal terve päeva ja sõitsin läbi peaaegu kõik filmis figureerivad inimesed. Kellegagi mingit tüli kitkuda ei ole! Kogu see pahandus tuli rohkem vallamaja poolt ja tõsi, seal ma ka ei käinud. See, et ma sealsete elanikega tülli pöörasin, oli natuke ikka meedia fabritseeritud lugu.

Kuidas filmil läheb, kui kaugele see Eestist on jõudnud?

Ei ole erilisi saavutusi.

Olete ühtviisi tugev tegija nii dokumentaal- kui ka mängufilmis. Kas see tähendab, et järgmine töö on mängufilm?

Pigem tulevad siin mängu hetkevõimalused. Siin ei saa eelistada kumbagi žanrit, mõlemal on oma suured võlud. Kui nüüd viimasest filmist "Jonathanist" rääkida, siis selle tegemise võlu oli see, et pääsesime inimestele väga ligi. See oli vastastikuse usalduse alusel tehtud film. Mul varem sellist kogemust ei olnud.

Niivõrd inimestele lähedale saada?

Jah, et selles osas on filmi autorid ikkagi filmi tegelased ehk siis Mustjala valla tegelased. Mitte ainult meie.

Järgmine film?

Ma ei tahaks siin kaarte avada. Mitte et väga salapärane olla – lihtsalt pole veel konkreetseid plaane.

Aasta filmi 2007 nominendid:

"Jonathan Austraaliast". Dokumentaalfilm, režissöör Sulev Keedus.

"Klass". Mängufilm, režissöör Ilmar Raag.

"Must lagi". Animafilmikassett, režissöörid Heiki Ernits, Kaspar Jancis, Mati Kütt, Ülo Pikkov, Janno Põldma, Priit Pärn, Priit Tender.

"Nuga". Mängufilm, režissöör Marko Raat.

"Sügisball". Mängufilm, režissöör Veiko Õunpuu.