RAPUTAB STRESSI MAHA: «Siin tunnis tunned, kuidas raputad maha kõik oma päevased vaevad,» ütleb tantsutreener Pille Roosi. Foto: Teet Malsroos
Inimesed
28. detsember 2007, 00:00

Kõhutantsuõpetaja: kõhutants sobib isegi eakatele

Amrita tantsustuudio treener Pille Roosi ütleb, et kuigi kõhutantsu harrastavad ka mehed, on see siiski mõeldud rohkem naistele: see on ühtlasi teraapia eest, aitab valmistuda emaduseks ja hiljem ka sünnitusest taastuda.

Samuti aitab emotsionaalne tants vabaneda stressist.

"Oma nimetuse on kõhutants saanud sellest, et see on lausa imekspandav, kuidas liigub tantsija keskmine kehaosa. Hästi palju liigub puusade piirkond, samuti läbistavad keha pikad lained. Pehmed ja plastilised liikumised! Lisaks sellele on kõhutantsus palju aktsente ja teravaid liikumisi, pisikesi rütminüansse. Tõeliselt nüansirikas on juba kõhutantsu muusika.

Ainus, millele liikumisel eriti rõhku ei ole pandud, on tantsusammud – kõik liigutused tehakse kas paigal seistes või väikeste kõndivate sammudega. Sammukombinatsioone, mis nõuavad head koordinatsiooni, on vähe," selgitab tantsuõpetaja Pille Roosi, lisades, et see tants sobib seetõttu igas eas ja kehakujuga naisele. Soomlaste eeskujul on nemad teinud oma tantsuklubis rühma isegi eakatele daamidele: "Daamid naudivad liikumist!"

Pille arvab, et kõhutantsuga võiks alustada gümnaasiumieas, mitte varem. "Kõhutants on niivõrd naiselik ja sensuaalne, et lapsed seda tantsima ei sobi. See sobib neidudele, kes hakkavad juba naiseks saama – nooremale tundub see kohatu."

Pille Roosi ise jõudis kõhutantsuni üsna kummalisel kombel. India tantsu harrastas ta juba 1984. aastast. Kui tantsijannalt küsiti, millega ta tegeleb, ja kuuldes vastust, et tegemist on India tantsuga, öeldi, et ah, see on see nabakeerutamine. Pillet hakkas huvitama, mis asi see nabakeerutamine siis õieti on. Selgus, et ka kõhutantsu juured ulatuvad tõesti Indiasse välja. Koos mustlastega on see rännanud Indiast mujale maailma ja puudutanud oma rännakutel erinevaid idamaiseid kultuure. Lõpuks jõudis kõhutants otsaga Egiptusesse (kus arendati välja oma stiil), Türki ning Liibanoni. Neid kolme tuntaksegi peamiste kõhutantsumaadena. Pille on oma tantsuoskuse ammutanud Egiptusest, aga ka põhjanaabrite juurest.

Pille ütleb, et tants on hea aseaine aeroobikale: kui keegi ei saa näiteks koormuse pärast aeroobikaga tegeleda, võiks ta proovida just pehme liikumisvormiga ja samas väga emotsionaalset kõhutantsu. Tantsu esimene tase on Pille sõnul lihtsalt õpitav, kuid edasiõppimiseks ning peenema tehnikaga tegelemiseks on materjali küll ja veel.

Treeneri sõnul on kõhutantsul nii palju hüvesid, et ilmselt läheks väga palju aega, et neid kõiki siin üles lugeda. Erinevalt teistest tantsustiilidest paneb kõhutantsus oluline kõhu liigutamine ja lõdvestamine tööle seedimise ning aitab lõdvestada alakõhulihaseid, mõjutades naisteorganite tööd. "Istuva ja paikse töö puhul seisab keha paigal ja paigal seisavad ka kehas toimuvad protsessid. Liigutades end just sellisel viisil nagu kõhutantsus, pannakse keha tööle, kõik hakkab normaalselt funktsioneerima. Liikumine parandab ka verevarustust. Kui keha on plastiline ja liikuv, on inimesel ühtlasi hea enesetunne. Sünnitusvalude puhul on abiks kõhutantsutunnis õpitav lõdvestumisoskus.